Vama glumimo u ožujku: Predstava za djecu Bonton ili kako pristojno provesti dan Kristijana Ugrine

U sklopu programa Vama glumimo, u subotu, 12. ožujka 2022. godine, s početkom u 11.00 sati, održat će se predstava za djecu Bonton ili kako pristojno provesti dan čiji tekst potpisuju Kristijan Ugrina i Jelena Milošević, a režiju Željko Zorica i Kristijan Ugrina.

Predstava će se održati u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku, a ulaznice po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus, u njezino redovno radno vrijeme, od ponedjeljka do petka, između 10.00 i 13.00 sati, ili rezervirati telefonom na 051 220 041, svakim radnim danom između 08.00 i 20.00 sati.

Nakon niza odigranih predstava u matičnom kazalištu ZKM te predstava u produkciji vlastite Udruge Mali grad, poznati kazališni, televizijski i filmski glumac Kristijan Ugrina dolazi i na Krk. Predstava Bonton ili kako pristojno provesti dan dosad je gostovala diljem Hrvatske (Imotski, Bol, Matulji, Olib…) poučavajući pritom najmlađu publiku kako se lijepo ponašati.

Predstava Bonton ili kako pristojno provesti dan na zabavan se i mališanima pristupačan način bavi pravilima lijepog ponašanja, ali i opasnostima koje danas vrebaju s raznih strana. O bontonu će ih poučiti izumitelj Bonko Tončić  i njegov alter ego maleni lutak Macmalić. I ostali likovi (pipa, češalj, četkica za zube, žlica, vilica, nož, psić…) također su lutke koje animira jedini glumac u predstavi – Kristijan Ugrina. Zbog čega je važno djecu (i) kazališnom predstavom poučavati lijepom ponašanju? I ne samo lijepom, nego i suosjećajnom i onom koje iskazuje poštovanje i prihvaćanje drugog i drugačijeg. Jer je u toj ranoj dobi najučinkovitije uspostavljati i oblikovati životne vrijednosti. Kasniji pokušaji daju puno slabije rezultate. Jer uobičajeno upozoravanje i opominjanje djece često stvara otpor prema uputama nego što ih motivira na takvo ponašanje. Upute i pravila lijepog ponašanja iskazana kroz umjetničke metafore na zaigran i interaktivan način djecu mnogo više potiču na promišljanje i usvajanje takvog ponašanja. Predstava klasičnim bontonskim uputama dodaje i higijenske navike, ali i potiče otvorenost i suosjećanje za one s posebnim potrebama te osobnu odgovornost za brigu o prirodi i odnosima s vršnjacima, kao i drugim ljudima, a dodaje i ponešto o komuniciranju suvremenim elektronskim putovima čime prerasta svoj naziv i postaje svojevrsna orijentacija ili skup uputa za snalaženje u svijetu u kojem djeca trenutno odrastaju.

Upute posjetiteljima: Sukladno trenutnom epidemiološkom okviru, u cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19, predstavama će moći prisustvovati isključivo posjetitelji s EU COVID potvrdama, uz obvezno nošenje medicinske ili zaštitne maske. Epidemiološki okvir može biti podložan promjenama, sukladno novim odlukama Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske.

error: Content is protected !!