Župan Komadina izvijestio o epidemiološkoj situaciji: u PGŽ-u 3 novozaražene osobe, 1 je sa Krka

U PGŽ-u danas imamo 3 novozaražene osobe, devet ozdravljenih te ukupno 153 aktivna slučaja koronavirusa. Jedna od novozaraženih osoba je sa otoka Krka.

Otvarajući današnju redovnu konferenciju za novinare, župan Zlatko Komadina je istaknuo kako je već uobičajeno da su poslije vikenda brojke nešto bolje te izvijestio da su zbog proboja virusa u izolaciji dva razreda, jedan osnovne i jedan srednje škole te su još dva razreda u djelomičnoj izolaciji. „Očito da se školski sustav  u smislu obolijevanja učenika dobro drži i da se nastava može odvijati u učionicama. U slučaju da se stanje pogorša spremni smo i na uvođenje on line nastave, no za sada za tako nešto nema razloga.  Na svima zajedno odgovornost je da se pridržavamo propisanih mjera zaštite kako bi spriječili veće opterećenje zdravstvenog sustava, a to znači nošenje maski u zatvorenom prostoru te održavanje distance“, rekao je župan.

U osvrtu na odluke s prošlotjednog Kolegija izvijestio je o izdvajanju dodatnih 3 milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu PGŽ i crikveničkoj Thallasotherapiji za pokriće takozvanog Covid troška uslijed nabavke povećanih količina zaštitne opreme. U okviru mjera povećanog stupnja zaštite morskog akvatorija  Županijskom lučkim upravama bit će donirana eko oprema u vrijednosti gotovo 250.000 kuna. Župan je također najavio i drugi rebalans proračuna koji će biti upućen Županijskoj skupštini. Rekao je da se zbog očekivanja snažnijeg pada prihoda proračun opreznije kreirao, a kako je pad uslijed korona krize ipak bio blaži, kroz rebalans se raspoređuje višak od 17 milijuna kuna. Od toga oko 7,5 milijuna kuna zdravstvu, za kapitalne projekte u školstvu osigurano 3,1 mln kn za dogradnju OŠ Jelenje Dražice i 1,1 mln. kn za dogradnju OŠ u Matuljima, dva milijuna kuna za sustav zbrinjavanja otpada, 5 milijuna kuna za razne županijske programe, 750.000 kuna pomoći KBC-u Rijeka za dovršetak onkologije na riječkom lokalitetu, 250.000 kuna Hotelijerskom fakultetu za opremanje novog aneksa, pola milijuna kuna za sportsku dvoranu u Loparu. „Dodatnih milijun kuna izdvojit ćemo i za potpore poduzetnicima što znači da smo im ukupno za ublažavanje korona krize pomogli s gotovo 8 milijuna kuna“, rekao je župan.

  Pročelnik UO za financije Krešimir Parat je rekao kako nominalno, konsolidirani proračun županije se povećava za 27 milijuna kuna ili 2,04 posto: „U prvom rebalansu smo uspjeli održati razinu proračunske potrošnje na razini početnog proračuna zahvaljujući prenošenju viška iz prošle godine, a istovremeno smo smanjili prihode tekuće godine, prije svega porezne. Ovih 27 milijuna kuna odnosi se na konsolidirani proračun, ako to podijelimo na županijski dio i naše korisnike, rast se generira iz rasta prihoda proračunskih korisnika 23,9 mil. kn, dok nominalno prihodi i primici Županije rastu za 3,1 mil.kn. Ovih 3,1 mil. kn je rezultat povećanja poreznih prihoda i smanjenja namjenskih prihoda i primitaka.“ Dobitnici su zdravstvo, na njihovih 12,3 mil.kn vlastitih prihoda, Županija je dodala još 7,5 mil.kn proračunskih sredstava, kao i školstvo koje je najviše raslo, zaključio je Parat.

Župan je s današnje konferencije za novinare uputio i izraze sućuti obitelji preminulog novinarskog barda Orlanda Rivettija.

error: Content is protected !!