FOTO/VIDEO U velikoj akciji na Krku volonteri uređivali vrtiće i domove za starije i pomagali potrebitima

Mnogi su mladi prepoznali vrijednost volontiranja i izrazili su želju za ponovnim sudjelovanjem, pa i češće tijekom godine.

Dugo pripremani i najavljivani nacionalni volonterski projekt “72 sata bez kompromisa” od 15. do 18. listopada po prvi puta zazelenio je i otok Krk majicama i dobrim djelima mladih i beskompromisnih volontera. U Hrvatskoj već sedmu godinu donosi radost u mnoga srca, a ove godine među 15 gradova našao se i otok Krk čiju je organizaciju preuzeo biskupijski Caritas. Mladi su volonteri dali na raspolaganje svoje vrijeme, talente i vještine kroz radne, ekološke i socijalne akcije koje su prepoznate kao potreba u lokalnoj zajednici. Na taj način preuzeli su inicijativu i pokazali solidarnost, proaktivnost, beskompromisnost i brigu za okoliš te stekli neka nova znanja i vještine, ali i prijateljstva.

Beskompromisnost u projektu dovela je mlade željne izazova i pozitivne promjene u susret 19 pripremljenih volonterskih akcija koje su se održale u različitim mjestima na otoku Krku i u različitim ustanovama i udrugama. Uz uvažavanje aktualnih mjere te dozvolu Stožera civilne zaštite, krenuo je vikend za pamćenje. Sve je započelo 15. listopada u Krčkoj katedrali svetom misom otvorenja koju je predvodio otac biskup Ivica Petanjak. Volonteri su animiranjem i čitanjem dali svoj doprinos slavlju, a u svojoj propovijedi krčki biskup je potaknuo mlade da budu promjena u ovom surovom vremenu, jer smo svi pozvani biti sveti u svojoj zajednici. “Nekome ćete učiniti i neku materijalnu korist i opet ga obradovati, jer će mu doći pomoć od onog od koga se nikada nije nadao. Rekli bi doslovno: došla mu je pomoć s neba”. Nakon mise nestrpljivi volonteri saznali su od svojih voditelja akcija svoje mjesto volontiranja te su dobili majice s ovogodišnjim logotipom koji prikazuje motive svih gradova sudionika.

Iduća dva dana, u petak i subotu, uslijedio je pravi volonterski maraton. Gotovo 90 mladih volontera u 19 akcija donijelo je i tek će donositi radost mnogima, djeci u vrtićima i školi, starijima u domu, osobama s posebnim potrebama, onima u potrebi i s invaliditetom. Djela ljubavi i radost širili su se na raznim mjestima, što je teško prenijeti brojkama i riječima.

Unatoč kiši u petak mladi volonteri krenuli su bez problema s prvim akcijama. Unaprijed računajući na kišno vrijeme, 4 akcije toga dana odvijale su se u zatvorenom prostoru. Promocijski tim išao je po akcijama te su prvo posjetili Centar za rehabilitaciju, u kojemu je akcija „Nabaci osmijeh“ imala radno-socijalni karakter. Okruženje je bilo veselo, volonterke su bojale ormare i vrata u bijelu boju, a korisnici Centra su i zaplesali uz pjesme Jelene Rozge. Nedaleko od njih, u prostoru bivšeg atomskog skloništa, zeleni volonteri pospremali su stvari i čistili prostor koji se sada koristi za potrebe interventnog tima Crvenog križa. S nama su podijelili kako im se akcija „Solidarnost na djelu“ jako svidjela i da su se lijepo zabavili. Dobivši dojavu od volontera s akcije “1000 radosti” o potrebi za dodatnim materijalom  krenule smo prema kući jedne otočanke s invaliditetom. Ekipa je prašila i šmirglala punom parom, a i ručak domaćice je bio pri kraju. Možemo reći da su ga volonteri itekako zaslužili, jer se pri našem odlasku miješala glet masa i pripremali se zidovi za daljnje radove, koji će biti odrađeni u 2. danu projekta farbanjem i čišćenjem prostorija s drugom akcijom vrijednih dečkiju. Navečer je krenula još jedna akcija, mlada slikarica oslikala je zid u udruzi liječenih ovisnika „Gromača“, a slika će biti dovršena s otiscima ruku svih članova.

Iako je radost već bila na vrhuncu idućeg dana bila je i veća, jer nas je dočekalo sunce te smo mogli s mirom krenuti na akcije na otvorenom. Započeli smo s akcijom “Bumbarova živica” koja se odvijala u dječjem vrtiću u Krku. Naši zeleni volonteri su uz pomoć veselih odgajateljica zasadili živicu koja će smanjiti buku i prašinu s prometnice te su počupali korov u vrtu. U vrtiću na Vrhu radna akcija “Mediteranska graja” bojala je ogradu i gume te uređivala vrt skidanjem zaraslog sloja trave i postavljanjem geotekstila i šljunka. Također na Vrhu, ali u osnovnoj školi ekipa “Mediteranska žilavica” uređivala je mediteranski vrt, rezali su granje i čupali travu. U Puntu u jaslicama uređen je vrt, obojana ograda i ofarbano igralište. Akcija pod nazivom “I drvo ima srce” je uz sve to obuhvaćala i piljenje grana starog stabla koje su smetale, a marljive ruke su oslikale i stol u vrtu. Još se jedan vrtić priključio projektu, i to onaj u Malinskoj. “Šareni pokret” ocrtavao je na podu dvorišta poligon na kojem će mališani provoditi vrijeme zabavljajući se. Iako zbog kiše u petak akcija u subotu nije dovršena beskompromisna grupa volontera doći će naknadno završiti do kraja poligon.

U Njivicama se volontiralo na ranču. Vrijedne djevojke timarile su konje i pomogle u terapiji s konjima. Veselo je bilo i u Krku gdje su se akcije održavale na više lokacija. Dvije su se odvijale u Domu za starije osobe Mali Kartec. Prva grupa, “Ortoperi”, čistili su pomagala i prostor gdje se drže ortopedska pomagala, a nedaleko od njih “Zeleni dom” uređivao je okoliš doma. U samom centru grada “Socka” je prikupljala hranu za Socijalnu samoposlugu u Rijeci. Hodajući gradom naišle smo na zelene volontere koji su izbacivali stari namještaj i stvari iz kuće koja će tek postati dom. Nekoliko kamiona odvezlo se iz kuće, koja je sada spremna za daljnje radove, a bila je to grupa “Hvala Marija”. Nedaleko od njih volonteri iz grupe “Drvorad” dovozili su i istovarivali drva jednoj potrebnoj obitelji. U već spomenutoj udruzi „Gromača“ je održana još jedna akcija – „Grafička borba“. Ekipa volontera je u razgovoru s korisnicima napravila promo letak za istu udrugu. Radna atmosfera nas je zatekla i u Caritasu biskupije Krk gdje se uređivao okoliš, a pripremali su se i paketi hrane za potrebite.

Osmijeh na licima onih kojima se pomagalo, kao i predstavnika ustanova koje su se priključile ovom projektu, zasjenio je sav umor kod volontera te su se radosni i puni dojmova okupili na pripremljeni ručak na otvorenom u Oazi Kraljice mira. I tamo su se mogli vidjeti plodovi rada još jedne ekipe volontera koji su uz pomoć oko pripreme ručka, ofarbali ljuljačke i stolove te uredili okoliš. Uz kavu i kolače nakon ručka, volonteri su izmijenili iskustva, ispričali šaljive dogodovštine, a vjerujemo da će njihov doživljaj potaknuti i druge na prijavljivanje u idućoj godini.

Projekt je započeo svetom misom s kojom je i zatvoren. U nedjelju 18. listopada, krčki župnik Anton Valković je na misi u propovijedi povezao misijsku nedjelju i volonterstvo. Mladima je rekao da i sami mogu biti misionari u svojoj okolini, volontirajući na projektima poput „72 sata bez kompromisa“, a napomenuo je i da takvi projekti pomažu, snaže i jačaju te pobuđuju glas Božjeg optimizma. Oni potiču na promjenu, na jedan novi zalet, optimizam i na novu, ljepšu stvarnost. „Volontiranje je novi oblik evangelizacije“ i svi smo pozvani biti misionari – imati djelotvornu vjeru, zauzetu ljubav i postojanu nadu, rekao je župnik.

“Devedesetak volontera s otoka Krka, od kojih njih 12 s Lošinja sa svojim su pozitivnim reakcijama bili poticaj za nastavak ovog hvalevrijednog projekta. Mnogi su mladi prepoznali vrijednost volontiranja i izrazili su želju za ponovnim sudjelovanjem, pa i češće tijekom godine. Ovim putem im se zahvaljujemo na iskazanom povjerenju i hrabrosti da se odvaže priključiti projektu. Bili su dio jedne velike i lijepe priče, zajedno s ostalih 2400 volontera i 365 akcija diljem Hrvatske. Hvala ustanovama i udrugama što su prepoznali vrijednost projekta te primile volontere. Nadamo se da će ovaj projekt donijeti još mnogo dobra u budućnosti te da će se plodovi rada umnožavati.

Hvala donatorima i sponzorima koji su pomogli u realizaciji projekta, biskupijskom Caritasu, Biskupiji Krk, Gradu Krku, pekari Vrbnik, vinariji Katunar, Croatia osiguranju, medijima te svim volonterima koji su pomagali u pripremi i s resursima. Unatoč otkazivanju nastupa zbog kiše, hvala i klapi Zvonimir koji su prihvatili sudjelovati u inicijativi HBK “Zagrlimo starije pjesmom” u sklopu 72 sata i nastupiti ispred Doma za starije “Mali Kartec”. Do sljedeće godine, budimo i dalje pozitivna promjena, a organizacijski tim mladih volontera iz Caritasa nastavlja s pripremama za iduću godinu”, kažu organizatori.

error: Content is protected !!