Vrhunska gastro avantura: Marin Pleše na menu Vile Rova donio okuse otoka, pravu krčku sol i dubašljanski – žir!

 Okosnica menija su namirnice koje su autentične i prepoznatljive za otok Krk: kvarnerski škampi, slani inćuni, brudet, sipa, janjetina i presnac u suvremenim interpretacijama, ali i neka izuzetna iznenađenja: jestivo cvijeće s otočnih livada, domaća malinskarska morska sol pa čak i “najdubašljanskiji” plod, interpretacija dubašljanskog žira!

Četvrt stoljeća uspješnog rada u turizmu i gastronomiji malinskarski hotel Vila Rova jesenas je proslavio na najbolji mogući način – novom suradnjom iz kategorije “svjetsko, a naše”. Mladi chef Marin Pleše, s malinskarskim korijenima i Michelinovim iskustvom, preuzeo je kuhinju i menije najboljeg malog obiteljskog hotela u Hrvatskoj, i time utabao put nekim fantastičnim gastronomskim čarolijama koje se ondje već ovih dana imaju dogoditi.

Naime, upravo ovoga tjedna svjetlo dana ugledao je Marinov autorski tasting menu simboličnog naziva “Most”.

“Most je taj koji povezuje otok s kopnom, ali mostovi povezuju i sve nas; povezuju ljude, generacije, prošlost i sadašnjost, povijest i budućnost… Volio bih da ovaj menu bude i most k nekim zaboravljenim namirnicama i običajima, ali i most u djetinjstvo, pa čak i prečica do nekih drugih i drugačijih kultura. Okosnica svih šest jela menija, kao i brojnih iznenađenja koje ga prate, bit će namirnice koje su autentične i prepoznatljive za otok Krk: kvarnerski škampi, slani inćuni, brudet, sipa, janjetina i presnac u suvremenim interpretacijama”, pojašnjava Marin.

Osim toga, goste restorana čekaju i neka izuzetna iznenađenja: jestivo cvijeće s otočnih livada, domaća malinskarska morska sol pa čak i “najdubašljanskiji” plod, interpretacija dubašljanskog žira!

“Mnogi to ne znaju, ali u ne tako davnoj prošlosti žir se ravnopravno koristio u prehrani našeg stanovništva, vrlo često u obliku brašna. Odlučio sam istražiti što se s njim sve može i tako se interpretacija dubašljanskog žira našla na meniju kao vrlo ugodno iznenađenje”, kaže misteriozno Marin, ne otkrivajući više detalja. Nema druge nego – isprobati pa saznati!

Proizvodnja soli nije toliko misteriozna, ali je ipak prilično iznenađenje, budući da je restoran Vile Rove vjerojatno jedini na tko zna koliko kilometara naše obale koji se prihvatio takvog zadatka. Nakon nekih umalo zaboravljenih povijesnih solana u Solinama, domaću, izvrsnu sol direktno iz krčkoga mora sada tako možete kušati upravo u Marinovim jelima.

Korak po korak, od namirnica preko pripreme do mirisa i vizualnog dojma, ono što ovaj mladi chef smjera je pružiti svakom gurmanu cjelokupni doživljaj jela, pa sva ova iznenađenja prati i specijalna, ručno rađena serija tanjura i bukaleta s pravom morskom pričom.

“Nakon 27 godina rada i laskave titule najboljeg malog obiteljskog hotela, nastavljamo na jedini mogući način – uvijek težeći najboljem. Suradnja s Marinom nije obična suradnja, nego zaista sveobuhvatna gastronomska priča koju pažljivo gradimo u svakom segmentu. U cijeli hotel se svake godine ulaže i uvijek iznova promišljamo kako napraviti korak više za zadovoljstvo naših gostiju. U konačnici, najvažnije je da se upravo oni kod nas osjećaju odlično”, kaže obitelj Krnčević.

Svih šest sljedova plus brojna iznenađenja tasting menua “Most” od ovoga se četvrtka mogu kušati u Vili Rova i to po cijeni od 95 eura, dok skraćena verzija ove gastronomske avanture dolazi u tri slijeda po cijeni od 65 eura.

Restoran Vila Rova otvoren je svakodnevno od 18 do 22 sata, uz obaveznu rezervaciju stola na broj telefona 051/866100.

Sve novosti, zanimljivosti i informacije mogu se pratiti i na Facebook stranici Vile Rova, https://www.facebook.com/hotelvilarova/, kao i na Instagramu  https://www.instagram.com/vilarova_krk/.

error: Content is protected !!