Vrbenske užance – prozor u svijet kakav je nekad bio

Za prizore iz prošlosti pobrinut će se entuzijasti i zaljubljenici u vrbničku baštinu i starinu koji svim posjetiteljima žele pružiti nezaboravni povratak u prošlost kroz prikaz tradicionalnog načina života

Nakon dvogodišnje pauze, Vrbnik se ovoga vikenda sprema po osmi put vratiti u prošlost na krilima još jednih Vrbenskih užanci.

“Pozivamo Vas da 14. kolovoza 2022., u nedjelju, dođete u Vrbnik i osjetite duh starine kroz pjesmu, ples i uprizorenja starih običaja i načina života”, poručuje direktorica TZO Vrbnik Sanja Polonijo.

“Program započinje na Škujici, potom prošećite starom gradskom jezgrom. Prizori će biti postavljeni na Škujici, Zgorun Placun, Pred Sparov zid, na Placi Vrbničkog statuta, va Gulinu, Pre sveti Križ, na Saližu, va Vrbenskoj kući, Pod zvonikon, na Opjici, na Glavači, na Dvercih.

Pripremit će ih entuzijasti i zaljubljenici u vrbničku baštinu i starinu koji svim posjetiteljima žele pružiti nezaboravni povratak u prošlost kroz prikaz tradicionalnog načina života. Vrbnikom će odzvanjati pjesma kumpanij i kanturic, čut ćete sopeli, tambure i harmoniku, vidjeti vrbenski tanec i različite aktivnosti koje će prezentirati ženi, muži, dica, šilice, meštrice, ribari, čobani, bečvari, oštari, mladići i divojki, mali i veli, a sve uz bogatu kostimografiju i scenografiju sačinjenu od sačuvanih originalnih starinskih predmeta”, poručuju organizatori.

U 20.00 je predviđeno okupljanje i fotografiranje svih sudionika na skalah od Doma na Škujici, a nakon najave programa, na Opjici će se održati kreativna radionica za djecu.

Istovremeno, na Škujici će zasvirati Trio Andreas, na Placi Vrbničkog statuta Udruga Sopaca otoka Krka, na različitim lokacijama Vrbenske kanturice i sopčići i kumpanije va reduti.

“Prošećite Vrbnikom, osjetite duh starine i uživajte s nama”, poručuju organizatori.

error: Content is protected !!