FOTO Izložba fotografija na rivi kao uvod u 25. Krčka jedra

Krčka jedra s vremenom su prerasla u višednevnu manifestaciju s bogatim sportskim, kulturnim, zabavnim, gastro i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorsko nasljeđe otoka Krka

Na krčkoj rivi, otvorenjem izložbe fotografija s maritimnim motivima, danas je započeo bogat program 25. Krčkih jedara, prve i najstarije regate tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana.

Kao najbolji uvod u festival jedrenja, tradicije i bogate maritimne povijesti, izložba je koncipirana tako da prati povijest i razvoj regate Krčka jedra od osnutka 1998. godine, pa sve do danas. Fotografije su aplicirane na dvostrane drvene panoe, a koji svojom arhitekturom i materijalom od kojeg su izrađeni na neki način korespondiraju s principima koje promovira ova regatna manifestacija.

Izložbom su tako iz arhive Jedriličarskog kluba Plav i Turističke zajednice Grada Krka predstavljene fotografije Luke Tabaka, Boruta Brozovića, Lovra Šolmana, Igora Gržetića, Denisa Lešića i Vladimira Kalinića, kao i nekolicina razglednica te fotografija nepoznatih autora, a otvorenju su nazočili i brojni mali članovi JK Plav.

Krčka jedra u akvatoriju Krčkog zaljeva odvijaju se uvijek istog dana, na blagdan Velike Gospe – 15. kolovoza. Ova slikovita regata prvi je put zaplovila 1998., idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba “Plav” iz Krka, najstarijeg jedriličarskog udruženja u Hrvatskoj, okupljenog sada već daleke 1876., za kojim je zavidna 140. obljetnica proslavljena 2016. godine.

Krčka jedra s vremenom su prerasla u višednevnu manifestaciju s bogatim sportskim, kulturnim, zabavnim, gastro i edukativnim sadržajima vezanim uz more i pomorsko nasljeđe otoka Krka, a koja je (od 2019. – 2021. godine) bila dijelom interpretacijskih događanja što su se priređivala u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija – Hrvatska, tj. europskog projekta “Arca Adriatica” pokrenutog s namjerom očuvanja, revitalizacije i turističke valorizacije pomorske baštine.

Regatu danas izuzetno vitalnom čine upravo ta popratna, posebice edukativna događanja, poput demonstracija jedrenja na tradicijskim brodicama ili radionica na temu tradicijskog brodarstva, brodogradnje i ribarstva koji se često provode u suradnji s Interpretacijskim centrom pomorske baštine otoka Krka. No, kao najspektakularniji sadržaj, 2015. godine, pridodan Krčkim jedrima izdvaja se Noćni ples barki u Krčkoj luci kojim je prezentacija tradicijskih brodica zadobila posve nove, neočekivane konture, podrazumijevajući pritom demonstracijsko jedrenje noću uz zavodljive svjetlosne efekte i pomno biranu glazbu uživo.

Ovogodišnja, 25. Krčka jedra donose Jedriličarski klub “Plav”, Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, uz potporu Turističke zajednice Kvarnera, a cjelokupni program dostupan je OVDJE.

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net

 

error: Content is protected !!