Baška International Guitar Festival na Zlatni otok dovodi zvučna glazbena imena

BIG Festival već tradicionalno počinje 17. kolovoza, a kao headlineri ovogodišnjeg izdanja nastupit će atraktivni talijanski Lovesick Duo

Nakon dvije godine korona-stanke, Baška International Guitar Festival vraća se na Zlatni otok.

BIG Festival jedna je od najvećih i najznačajnijih manifestacija bogatog Bašćanskog ljeta, koja iz godine u godinu privlači veliki broj stranih i domaćih posjetiteljam a u svom devetom izdanju vraća s atraktivnim i raznovrsnim programom koji će, u već tradicionalnom terminu u kolovozu, zadovoljiti i najzahtjevnije glazbene sladokusce, i to uz besplatan ulaz.

BIG Festival već tradicionalno počinje 17. kolovoza, a kao headlineri ovogodišnjeg izdanja nastupit će atraktivni talijanski Lovesick Duo.
Francesca na kontrabasu i Paolo Roberto na gitari napravili su veliki iskorak na glazbenoj sceni upravo tijekom pandemije, kada smo se svi pitali kako će svijet glazbenih nastupa uopće izgledati u budućnosti. Dok je mnogima duh klonuo, Lovesick Duo objavili su niz video uradaka koji su se poput nevjerojatnom brzinom raširio internetom, pretvorivši ih u pravu glazbenu atrakciju.

Iste večeri nastupit će i najbolji slovenski fingerstyle gitarist, Sašo Zver, koji je diplomirao na prestižnom Berklee College of Music i nastupao s nekim od najvećih gitarista današnjice kao što su Tommy Emmanuel, Woody Mann, Keb’ Mo, Jack Pearson, Vince Gill, Tom Bresh, Laurence Juber, Stanley Jordan, Eric Bibb i drugi.

Koncertni program nastavit će se 18. kolovoza nastupom Petra Bornerova Tria, glazbene obitelji iz Češke, odnosno Slovačke, čiji se glazbeni izričaj temelji na bluesu, folku i drugim žanrovima američke glazbe. Oni su najznačajniji predstavnici svojih zemalja u ovoj domeni, što dokazuju i prestižne nagrade koje su osvojili, a redovito nastupaju diljem Europe.

Posljednji nastup na jurandvorskoj pozornici pod zvijezdama osiguran je za talijanskog gitarista i skladatelja, Filippa Cosentina, kojega smatraju jednim od najvećih nadolazećih talenata europske jazz scene. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu te na “Conservatorio di musica G.B. Martini“ u Bologni, a nastupao je na nekim od najprestižnijih svjetskih jazz festivala od Europe i SAD-a, sve do Hong Konga i Kine.

Treća i finalna festivalska večer rezervirana je za odlične hrvatske izvođače.

Edi Maružin, vođa popularnih Gustafa, upustio se u neobičan projekt nazvan Edi East Trance Blues i odmah osigurao izvrsne kritike i oduševljenje publike. Stvorio je originalnu, zanimljivu i inovativnu glazbu, temeljenu na blues izričaju, koja plijeni pozornost slušatelja raznim detaljima; od nezaobilaznog istarskog kanta preko trancea, neo bluesa, sve do sibirske stepske pjesme.

Branko Bogunović Pif, koji će se publici na Staroj rivi u Baški predstaviti iste večeri, jedan je od najznačajnijih hrvatskih gitarista. U ulozi studijskog glazbenika apsolutni je rekorder na domaćem terenu, sa preko 400 albuma snimljenih za razne izvođače, a surađivao je s najeminentnijim imenima domaće glazbene scene.

Novost u ovogodišnjem izdanju BIG festivala su atraktivne filmske projekcije kojima će počinjati programi u Jurandvoru.

U suradnji s History Film Festivalom, jedinim međunarodnim festivalom povijesnih dokumentarnih filmova u svijetu, izabrani su glazbeni dokumentarci koji publiku uvode u glazbeni program koji slijedi. Za prvu večer festivala izabran je film This is Love, priča o soul pjevaču Rudyju Loveu, redatelja Johna Alexandera, dok će druga večer festivala započeti projekcijom filma Rumble, nagrađenom na prestižnom Sundance Film Festivalu, koji govori o utjecaju američkih Indijanaca na blues, rock, heavy metal, pop i rock glazbu.

Troje će od nastupajućih zvođača, uz svoje koncerte, u jutarnjim terminima voditi i glazbene radionice Svi prijavljeni se tako mogu, u opuštenom okruženju kompleksa sv. Lucije, besplatno pridružiti fingerstyle gitarističkoj radionici Saše Zvera, baritone radionici Filippa Cosentina i acoustic fingerstyle i electric guitar radionici Branka Bogunovića Pifa.

Uz radionice, nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti i izložbu graditelja klasičnih gitara Stanka Kamenara i graditelja električnih gitara Roberta Henta, koju ćemo razgledavati 17. i 18. kolovoza u sklopu kompleksa Sv. Lucije u Jurandvoru.

Ova zavidna lista izvođača, predavača i drugih sadržaja, rezultat je dugogodišnje suradnje Turističke zajednice općine Baška s Udrugom Hal, koja pomno razmatra i odabire program manifestacije, kako bi posjetiteljima osigurali nezaboravno iskustvo i uzbudljive, kvalitetne programe.

PROGRAM:

17.08.2022 (21:30)
Jurandvor, kompleks sv. Lucije

Sašo Zver – radionica (11:00)
Robert Hent – izložba (19:00)
Stanislav Kamenar – izložba (19:00)
THIS IS LOVE – projekcija filma (20:00)
Lovesick Duo (ITA)
Sašo Zver (SLO)

18.08.2022 (21:30)
Jurandvor, kompleks sv. Lucije

Sašo Zver – radionica (11:00)
Filippo Cosentino – radionica (11:00)
RUMBLE – projekcija filma (20:00)
Filippo Cosentino (ITA)
Petra Börnerová Trio (CZE/SVK)

19.08.2022 (21:00)
Luka Baška, Stara Riva

Branko Bogunović Pif – radionica (11:00)
Edi East Trance Blues (CRO)
Branko Bogunović Pif (CRO)

error: Content is protected !!