66. Ljetne priredbe: Deset glazbenih, 13 kazališnih i četiri izložbena događanja

Programom je tako obuhvaćeno čak deset koncerata raspoređenih u tri cjeline, s time da će prva, Darovi glazbe kroz vrijeme, donijeti presjek glazbenih tradicija i stilova u rasponu od srednjovjekovne glazbe – starih pjesama i plesova, preko svjetovne renesansne glazbe – frottola, pa sve do inovativnih glazbenih slogova baroka i rokokoa

Od 17. lipnja do 25. kolovoza grad Krk ponovo će, tradicionalno, biti domaćinom Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali koji je kvalitetnim kulturnim sadržajima i autentičnim lokacijama postao prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod.

Namjera organizatora, Centra za kulturu Grada Krka, jest da se 66. Ljetne priredbe održe kao događanje dostojno sjećanja na Nikolu Udinu Algarottija, a kojem se odabirom kvalitetne glazbe i vrhunskih glazbenika odužujemo za njegovu bogatu ostavštinu, s time da ovogodišnji glazbeni program možemo predstaviti nazivom Darovi glazbe kroz vrijeme, zvuk i glas.

Programom je tako obuhvaćeno čak deset koncerata raspoređenih u tri cjeline, s time da će prva, Darovi glazbe kroz vrijeme, donijeti presjek glazbenih tradicija i stilova u rasponu od srednjovjekovne glazbe – starih pjesama i plesova, preko svjetovne renesansne glazbe – frottola, pa sve do inovativnih glazbenih slogova baroka i rokokoa. Druga cjelina, Darovi glazbe kroz zvuk predstavit će ansamble i glazbene kolektive posvećene sviranju neobičnijih, odnosno nešto manje eksploatiranih instrumenata poput harfe, puhačkih glazbala ili udaraljki, a treća, Darovi glazbe kroz glas dvije suradnje vrhunskih instrumentalista i vokalista. Međutim, u tu će trodijelnu glazbenu priču, u sklopu proslave Svjetskog dana glazbe, odnosno festivala Krk Music Fest, uvesti dva koncertna programa: prvi, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i, drugi, Nere Stipičević u pratnji četveročlanog ansambla.

Krk Music Fest: Proslava Svjetskog dana glazbe

Prema tome, ovogodišnje izdanje Ljetnih priredbi, 17. lipnja, krenut će zaista posebno, i to velikim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskim vodstvom maestra Tomislava Fačinija, a koji će se publici okupljenoj na gradskoj rivi predstaviti arijama iz najpoznatijih opera poput Traviate Giuseppea Verdija, Romea i Julije Charlesa Gounoda ili Lastavice Giacoma Puccinija. Nakon njihovog spektakularnog nastupa, također, kao dio programa Krk Music Festa, 19. lipnja, na istoj će sceni u samome gradskom središtu uslijediti koncert nazvan Francuska glazbena priča – Voilà à la Travershe kojeg će, interpretirajući najpoznatije francuske šansone, iznijeti glumica i pjevačica Nera Stipičević praćena ansamblom kojeg čine pijanist Tomislav Parmać, čelist Neven Šverko, gitarist Mirko Prišlin i violinist Leopold Stašić.

Darovi glazbe kroz vrijeme

Povratkom na Scenu Zidine, lociranu uz Trg krčkih glagoljaša, svojevrsni presjek povijesti glazbe, 07. srpnja, započinje koncertom Ansambla Audiatur, koji će publici, koristeći zavodljivi instrumentarij, dočarati atmosferu srednjeg vijeka. Svjetovnu renesansnu glazbu (15. i 16. stoljeća), 14. srpnja, predstavit će Ansambl Minstrel, izvodeći frottole – glazbu visokih društvenih slojeva i građanstva kojom su tematski obuhvaćena različita područja iz svakodnevnog života. One su višeglasne, najčešće četveroglasne, i po građi homofone kompozicije. Glazbeni vremeplov, 21. srpnja, nastavlja se koncertom Ansambla Camerata Garestin kojim su okupljeni vodeći hrvatski vokalni i instrumentalni interpreti barokne glazbe (17. i 18. stoljeća).

Darovi glazbe kroz zvuk

Seriju koncerata posvećenih neuobičajenim instrumentima, 04. kolovoza, otvara Percussion Club Project. Riječ je o platformi koja združuje četvero perkusionista s ciljem da publici otkriju uzbudljiv program uz čitavu paletu različitih udaraljkaških instrumenata. Program pulsAtion tako će, u specifičnoj maniri, pruži presjek od klasike preko etno momenata pa sve do obrada latino, jazz i rock numera. Trio harfi Ćiković koji će se predstaviti klasičnom i filmskom glazbom 20. stoljeća na redu je 11. kolovoza, dok će djela suvremenih skladatelja i filmska glazba te obrade djela iz razdoblja baroka i romantizma na repertoaru biti, 25. kolovoza, kada će koncertirati Simply Brass Kvintet.

Darovi glazbe kroz glas

Posljednju cjelinu koju čine suradnje vrhunskih instrumentalista i vokalista, 29. srpnja, otvara zajednički koncert makedonske vokalne atrakcije Kaliopi i jednog od najboljih svjetskih klasičnih gitarista i lutnjista Edina Karamazova, koji će predstaviti glazbu s njihovog zajedničkog albuma Oblivion kojim su objedinjene poznate, žanrovski različite, kompozicije u atraktivnim aranžmanima za baroknu lutnju, klasičnu gitaru i glas. Ovu glasu posvećenu cjelinu, 18. kolovoza, zatvara koncertni program dvoje vrsnih vokalista mlađe generacije Buge Marije Šimić i Tonija Nežića uz klavirsku pratnju Roberta Batelića.

Kazališni sadržaji

Unatoč tome što je fokus ove godine usmjeren na glazbene sadržaje, 66. Ljetne priredbe donose i kvalitetne dramske programe, i to čak 13 kazališnih predstava (među kojima i četiri dječje) čije je izvođenje povjereno ansamblima naših najboljih nezavisnih kazališnih kuća, što znači da će veliki i maleni posjetitelji festivala tijekom lipnja, srpnja i kolovoza imati prilike zabaviti se i opustiti uz: monokomediju Dejt u izvedbi Sandre Silađev – 30. lipnja; komediju Stambeno pitanje Scene Gorica – 04. srpnja, predstavu za djecu Pale sam na svijetu Scene Gorica – 06. srpnja; komediju Kako misliš mene nema?! Teatra Exit – 11. srpnja; komediju Ringišpil Kerekesh teatra – 18. srpnja; predstavu za djecu Tri prašćića Kazališta Lectirum – 20. srpnja; monokomediju Seks i glad – Doktor za one stvari u izvedbi Tarika Filipovića – 26. srpnja; komediju Na kavici u podne Teatra Gavran – 01. kolovoza; predstavu za djecu Bremenski svirači Kazališne družine Pinklec – 03. kolovoza; komediju Moje istrijansko korona vjenčanje Teatra Naranča – 08. kolovoza; predstavu za djecu Luda i novčić Ri teatra – 15. kolovoza; komediju Čudo Kazališta Moruzgva – 16. kolovoza te humornu dramu Kronika seoske ljubavi Teatra Rugantino – 22. kolovoza.

 

Izložbeni projekti LINK IN ART i U kontrapunktu

Nadalje, festivalskom su programu pridružene i izložbe koje priređuju u krčkoj Galeriji Decumanus, i to projekt LINK IN ART 8 na temu ART & Language koji, između 24. lipnja i 04. kolovoza donosi samostalne izložbene cjeline Celestine Vičević (Shakti) i Melinde Kostelac (Prekozemnost), nakon čega, od 05. kolovoza do 15. rujna, slijedi predstavljanje izložbenog projekta U kontrapunktu na temu Sukob: Organsko – Anorgansko kojim su objedinjene izložbe Ane Ratković Sobote (Jezera) i Duja Jurića (Memo-chips 2).

Ulaznica za besplatna glazbena događanja, kao i ulaznice za naplatna glazbena i kazališna događanja mogu se preuzeti tj. kupiti na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2, unutar redovnog radnog vremena. U suprotnom, karte se mogu rezervirati telefonom na 051 220 041.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

Čitav program dostupan je OVDJE.

error: Content is protected !!