U petak oboren rekord broja cijepljenih u jednom danu; u PGŽ-u cijepljeno 70% odraslih

U eksponencijalnom smo rastu novo zaraženih koronavirusom što potvrđuje i prošli tjedan kada je zabilježen porast od 51 posto novih slučajeva, rekao je ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović

Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije župan Zlatko Komadina sa suradnicima izvijestio je o najvažnijim aktualnostima u Primorsko-goranskoj županiji. Kako je komentirao, usvajanjem proračuna stekli su se uvjeti za pokretanje svih postupaka, od javne nabave, raspisivanja natječaja i pokretanja kapitalnih projekata.

Na samom početku uputio je čestitke povodom nove godine uz želju da nas u 2022. napusti korona. Školarcima je zaželio uspješnu školsku godinu, posebno prvašićima, kojih je ove godine u PGŽ-u za 50 više.

Osvrnuo se i na uspješnu turističku 2021. godinu u kojoj je ostvareno 80% prometa iz rekordne 2019. godine i 40% više nego 2020. Turizam u PGŽ-u se pokazao kao otporan i kvalitetan, a broji 15,2 milijuna noćenja i 2,35 milijuna dolazaka. Dodao je da je u tijeku intervencija na moru vezana uz nasukanu kočaricu kraj Valuna. Lučka kapetanija i snage civilne zaštite su na terenu, a nema žrtava niti opasnosti od onečišćenja mora, ustvrdio je Župan.

O najvažnijim odlukama iz svojih resora govorili su sami pročelnici. Donijete su odluke o nagrađivanju vrhunskih sportaša, pojedinačno i ekipno, s 250 tisuća kuna kao i u tehničkoj kulturi s 30 tisuća kuna, kazala je pročelnica Sonja Šišić. Nagrade su isplaćene, a održavanje svečanosti najavljeno je za siječanj ili veljaču, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Podsjetila je kako je u tijeku Natječaj za javne potrebe u kulturi u iznosu od 2,1 milijuna kuna, dok će 13. siječnja biti raspisan Natječaj za javne potrebe u tehničkoj kulturi.

PGŽ i njezine institucije od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova osigurale su 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava za dio vlastitog sufinanciranja projekata, rekao je resorni pročelnik Ljudevit Krpan i pojasnio kako su se time oslobodila sredstva za daljnje razvojne projekte. Energetska i razvojna agencija PGŽ-a usvojile su planove rada, a temeljni zadatak je intenziviranje korištenje sredstava europskih fondova. Razvojni programi pokazuju se uspješni i na terenu, a jedan od njih je razvoj mreže malih sanjkališta u Gorskom kotaru kojim su iznimno zadovoljni i korisnici i stanovnici. Stoga je i ove godine osigurano sufinanciranje u visini od 1,5 milijuna kuna za razvoj dodatnih sanjkališta.

Pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan kazao je kako nije došlo do značajnog povećanja visine turističke pristojbe za 2023. godinu, a prijedlog odluke bit će upućen Županijskoj skupštini. Najavio je raspisivanje natječaja u vrijednosti milijun kuna za sufinanciranje javne turističke infrastrukture, dijelom investicija i dijelom dokumentacije, kako bi gradovi i općine kandidirali što više projekata na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Ove godine u planu je nabavka i instalacija ultrazvučnog uređaja s tri sonde koji će doprinijeti boljoj dijagnostici malignih oboljenja, a primarno će služiti za dodatnu dijagnostiku karcinoma dojke, još uvijek rastućeg sijela raka kod žena u PGŽ-u i Hrvatskoj. Time će se smanjiti liste čekanja i pritisak na zdravstveni sustav, istaknula je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Vrijednost uređaja iznosi 1,3 milijuna kuna, a nalazit će se u Domu zdravlja u Parku Nikole Hosta.

Pročelnica Dragica Marač pozvala je udruge na prijavu na Natječaj za financiranje programa i projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima kojim se, među ostalim, financira organizirano provođenje slobodnog vremena, samozapošljavanje, skrb o beskućnicima i prevencija nasilja nad ženama. Osigurano je 1,4 milijuna kuna, a natječaj je otvoren do 25. siječnja 2022. godine.

Ispred UO za promet, pomorstvo i prometne veze, pročelnica Nada Milošević izvijestila je o donošenju Plana redovitog obilaska i nadzora akvatorija PGŽ-a eko brodicom. Radi se o brodici koju je županiji 2007. godine doniralo nadležno ministarstvo, a glavna joj je funkcija nadzor u slučaju onečišćenja, ali i sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja. Predviđena je i asistencija gradovima i općinama tijekom turističke sezone za čišćenja prirodnih plaža koje nisu dostupne s kopna. Dodala je i da je rebalansom proračuna ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena osigurano 400 tisuća kuna za uređenje i dogradnju luke u Bakru.

Na upite novinara o aktualnostima u luci Mrtvaška, kazala je kako je naručen projekt snižavanja rive s postojećih dva metra visine. „Moram reći da prema saznanjima koje imamo i prema uputama stručnjaka, rive se i planiraju na visinu od dva metra u uvjetima katamaranskog prijevoza. Jedan dio rive je prilagođen brodicama mještana Ilovika, međutim, vezano za dodatno inzistiranje da se održi stari način prometovanja, i u odnosu na teret i u odnosu na plovila, od Rijeka projekta d.o.o. je naručena izrada projekta. Očekujemo, možda već i danas, da Lučka uprava dobije informacije što to znači u vremenu i novcu, a projekt mora dodatno odobriti i SAFU“, rekla je pročelnica. Župan Komadina je dodao kako je zamjenica Marina Medarić zadužena za operativne sastanke u Ministarstvu i sa svim dionicima u procesu kako bi se ispoštovali postignuti dogovori.

Ured Županije objavio je četiri natječaja za sufinanciranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija, a očekuje se sufinanciranje više od 300 programa s iznosom od 3 milijuna kuna, informirao je pročelnik Ureda Županije Goran Petrc. Natječaji su otvoreni do 31. siječnja izuzev Natječaja za pokroviteljstvo manifestacija koji je otvoren do 31. ožujka 2022.

U eksponencijalnom smo rastu novo zaraženih koronavirusom što potvrđuje i prošli tjedan kada je zabilježen porast od 51 posto novih slučajeva, rekao je ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović. Dodao je da je dobra vijest što je situacija s hospitaliziranim osobama oboljelih od koronavirusa još uvijek stabilna premda je blagi rast ipak prisutan.

„Konkretno, prošlog tjedan imamo 11,95 posto porast hospitaliziranih osoba. Danas ih 42 novooboljelih, u KBC Rijeka 125 je osoba hospitalizirano od kojih je 12 pacijenata na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana umrle su, nažalost, tri osobe, rekao je Mićović. Istaknuo je i dobar odaziv na cijepljenje pa je tako u petak 7. siječnja oboren rekord od 2442 osobe cijepljene u jednom danu samo u Dvorani Zamet. Istaknuo je da PGŽ ima procijepljeno 70 posto odraslog stanovništva po čemu smo u samom vrhu u državi. Pozvao je i sve kojima je prošlo tri mjeseca od drugog cjepiva da se dođu cijepit takozvanom booster dozom te dodao da je za sve nepokretne i slabo pokretne osobe organizirano cijepljenje kod kuće.

Na pitanje novinara ima li i kod nas naručivanja za testiranje odgovorio je da su timovi jako dobro organizirani te da će svi koje uputi liječnik ili posumnjaju da su zaraženi u istom danu biti i testirani. Rekao je i da će danas na punktu kod Doma zdravlja testiranje bit moguće sve do 18 sati, jednako kao i cijepljenje u Dvorani Zamet.

Situacija u domovima za starije i drugim ustanovama socijalne skrbi prema riječima pročelnice Dragice Marač je pod kontroom, ali su posjete vrlo kontrolirane. Potreban je negativan nalaz ili potvrda o cijepljenju i ograničeno je vrijeme posjete te se prate odluke Stožera.

error: Content is protected !!