VIDEO Svjedočanstva naših predaka: U Krku prigodno obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Program je prigodnim govorom otvorio predsjednik UABA otoka Krka Darko Fanuko, istaknuvši upravo odgoj i edukaciju budućih generacija kao temelj da se zlo holokausta nikada više ne ponovi

U Velikoj gradskoj vijećnici Grada Krka ovog petka, 27. siječnja, obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, prigodnim programom pod nazivom Svjedočanstva naših predaka. Pred dupkom punim gledalištem Velike vijećnice, ispunjenim mahom mladim ljudima, predstavljen je program kojeg zajednički donose Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Osnovna škola Fran Krsto Frankopan Krk.

Kroz predavanja, izložbu učeničkih radova te učeničke glazbene i literarne nastupe, kao i kroz svjedočanstva samih krčkih logoraša posredstvom radova njihovih praunuka, publici je predstavljena sva težina ovih teških vremena i ljudskih sudbina. Program je prigodnim govorom otvorio predsjednik UABA otoka Krka Darko Fanuko, istaknuvši upravo odgoj i edukaciju budućih generacija kao temelj da se zlo holokausta nikada više ne ponovi.

Program se nastavlja u petak, 27. siječnja od 18 sati u Galeriji Decumanus, otvorenjem izložbe U paklu su zvijezde ravnodušno sjale kojom će dominirati potresni slikarski portreti Svetlane Volarić inspirirani njezinim logoraškim danima.

Cilj svih navedenih aktivnost jest odati počast svim otočankama i otočanima (ali i ostalim žrtvama) koji su svoje živote izgubili u talijanskim i njemačkim konclogorima, educirajući, pritom, mlade o opasnostima pojedinih ideologija koje su u jednom povijesnom trenutku, i ne toliko davnom, rezultirale sramotnim holokaustom.

Izložba U paklu su zvijezde ravnodušno sjale javnosti će biti dostupna sve do 16. veljače, svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

error: Content is protected !!