Proglašena prirodna nepogoda zbog katastrofalnih poplava u Malinskoj, Dobrinjštini i Vinodolu

U tijeku je procjena štete, a po utvrđivanju visine, Primorsko-goranska županija financijski će sudjelovati u sanaciji šteta na javnoj, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi

„Danas ću proglasiti prirodnu nepogodu zbog poplave na području Grada Novog Vinodola, Vinodolske Općine, Općine Malinska i Dobrinj, a koja je u mjesecu studenom pogodila ove gradove i općine“, izvijestio je župan Komadina na redovitoj konferenciji za novinare. U tijeku je procjena štete, a po utvrđivanju visine, Primorsko-goranska županija financijski će sudjelovati u sanaciji šteta na javnoj, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi.

Govoreći o sanacijama šteta na području Gorskog kotara, župan Komadina kazao je kako su se usvajanjem rebalansa proračuna stekli uvjeti za raspored 2 milijuna kuna za šest goranskih gradova i općina koji su prijavili štete od bujičnih poplava što su ih pogodile u rujnu.

Podsjetimo, katastrofalne poplave pogodile su 18. studenog područje Malinske, Dobrinjštine i Vinodola, gdje su “zaplivali” brojni podrumi, poslovni i privatni prostori, a značajne štete zabilježene su i na prometnicama i vozilima. U Malinskoj su bujice bile toliko snažne da su provalile i kroz pojedine zidane objekte te odnijele dijelove cesta, a dok su se neke prometnice pretvorile u korita rijeka, centar mjesta pretvorio se u ogroman bazen. Vatrogasci su još danima imali pune ruke posla s ispumpavanjem vode, koja je ponegdje dosezala do krovova automobila. Samo pukom srećom u ovim poplavama nitko nije izgubio život.

Prema podacima DHMZ-a, u nekoliko sati srušen je oborinski rekord za pojedina područja.

error: Content is protected !!