Noć muzeja na otoku Krku obilježena u Vrbniku, Malinskoj i Krku

Devetnaesta Noć muzeja, ove godine s temom “Muzeji i nova publika”, ove je godine obilježena i na otoku Krku i to u Vrbniku, Krku i Malinskoj.

U malinskarskom Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoaku, pripremljen je cjelovečernji program, koji je otpočeo prezentacijom nagrade “Živa”. Upravo ovu vrijednu nagradu DUBoak je dobio od međunarodne neprofitne zaklade Forum slavenskih kultura i to zbog kvalitete i inovativnosti sadržaja i programa koje nudi. “Živu” potpisuje slovenska umjetnica Ljubica Ratkajec Kočica, a okupljene o DUBoaku o detaljima nagrade i radu Interpretacijskog centra upoznala je Bruna Kocijan.

U nastavku programa održala se radionica izrade skulpture staroslavenske božice Žive, “Živa u fokusu”, pod vodstvom Blanke Petric, a zatim i radionicama mornarskih vještina, vezivanja udice i podizanja jedra, kao i radionicom glagoljske kaligrafije.

Osobito zanimljiv bio je i obilazak brodogradilišta obitelji Kraljić, koje je za ovu priliku otvorilo vrata posjetiteljima.

Istovremeno, Noć muzeja u Vrbniku povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti posvećena je slikarici i književnici Svetlani Volarić (1925.-2002.) koja je sa 16 godina preživjela čak tri koncentracijska logora: Auschwitz, Ravensbrück i Wittenberg, a svoja potresna iskustva potom je pretočila u slike i riječi.

U gradu Krku Noć muzeja obilježena je u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka, zahvaljujući trudu i entuzijazmu nagrađivanog brodomaketara, kolekcionara i vlasnika izložene pomorske zbirke Željka Skomeršića.

error: Content is protected !!