Krk bilježi porast izlova divljih svinja, osigurano 300 hektara novih površina za ovčare

Kroz europski projekt Carnivore Dinarica nabavljeno je 40 električnih ograda i prometne signalizacije za sprečavaju sudara s divljači

Resorni pročelnik Mladen Brajan izvijestio je na sjednici Županijske skupštine o stanju lovstva u Primorsko-goranskoj županiji.

U 2021. godini na 32 lovišta koja su u nadležnosti PGŽ-a izlovljeno je 4589 grla divljih svinja, od toga preko 2000 na otocima. Pritom otok Krk bilježi permanentni porast izlova, a odnedavno i pojavu čaglja.

Trenutno najveća problematika je pojava divljači u naseljenim mjestima što je u nadležnosti gradova i općina. Jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti program zaštite od divljači za koje Ministarstvo izdaje suglasnost te se tek onda može postupati, rekao je pročelnik. Iznio je niz aktivnosti koje su provedene kako bi se stanje poboljšao, među njima sastanak u Ministarstvu o izmjenama zakonskih propisa, podnošenje izvještaja lovoovlaštenika, analiza gospodarenja zajedničkim lovištem i sastanci s JLS-ovima.

Kroz europski projekt Carnivore Dinarica nabavljeno je 40 električnih ograda i prometne signalizacije za sprečavajnje sudara s divljači. Za najveće štete koje se broje u poljoprivredi, točnije stočarstvu, kroz program ruralnog razvoja potiče se ograđivanje pašnjaka i nabava pasa čuvara, a u suradnji s Hrvatskim šumama osigurano je 300-400 hektara novih površina za ovčare s Krka.

error: Content is protected !!