Obilježen završetak 3. faze kapitalnog projekta revitalizacije Lječilišnog centra Veli Lošinj

Uređeno je i dječje igralište i dva vanjska vježbališta za odrasle kao dio projekta Bolnice na otvorenom, a rekonstruirani su i vanjski vodovodni, kanalizacijski, energetski, hidrantski i telekomunikacijski kanali

Rekonstrukcijom, dogradnjom i nadogradnjom objekata Park II i kuhinje završeni su radovi treće faza kapitalnog projekta „Revitalizacija Lječilišnog centra Veli Lošinj“, vrijedni 26 milijuna kuna.

Uključivali su proširenje kapaciteta restorana, uređenje kuhinje, prostora uprave i računovodstva, skladišta, povezivanje objekata Park II i Villa Elisabeth toplom vezom, prilagođavanje objekata osobama s poteškoćama u kretanju, a uređeno je i dodatnih 11 smještajnih jedinica za korisnike ustanove.

Novouređene prostore u pratnji ravnateljice Renate Žugić obišli su župan Zlatko Komadina, zamjenica Marina Medarić i resorna pročelnica Đulija Malatestinić, zamjenik gradonačelnice Malog Lošinja Anto Nedić, te predstavnici izvođača radova, nadzora i projektanata.

„Radi se o trećoj od planiranih šest faza, a u visokoj smo pripremi 4. faze revitalizacije i nadam se da će ovakva ugodna okupljanja nastaviti u sljedećem razdoblju“ rekla je ravnateljica Lječilišta Renata Žugić. Zahvalila se osnivaču, Primorsko-goranskoj županiji koja proteklih deset godina podržava i kontinuirano ulaže značajna sredstva u Lječilište. Podsjetila je kako je prvo provedena rekonstrukcija Ville Elisabeth, bivšeg dvorca habsburškog nadvojvode Karla Stjepana, potom Centra zdravlja Magnolija u kojem su objedinjene sve zdravstvene usluge, te posljednje kuhinje, restorana i dodatnih smještajnih jedinica.

Uređeno je i dječje igralište i dva vanjska vježbališta za odrasle kao dio projekta Bolnice na otvorenom, a rekonstruirani su i vanjski vodovodni, kanalizacijski, energetski, hidrantski i telekomunikacijski kanali.

„Nastavljamo s realizacijom ovog projekta. Sjećam se vremena kada je ustanova izgubila zdravstveni status. Tada smo na poticaj dr. Miomira Zelića, koji je bio član poglavarstva, dobili uvjete od Ministarstva i polako oživjeli tradiciju liječenja dišnih puteva i kožnih bolesti. Naš je cilj bio revitalizirati ustanovu kako bi brendirali Lošinj kao destinaciju zdravlja i otok vitalnosti. Bez jedne respektabilne zdravstvene ustanove to ne bi bilo moguće, a Lječilište se savršeno uklopilo u tu viziju“, rekao je župan.

Dodao je da su pritom uložena značajna sredstva, koja čak izazivaju polemike u javnosti. „Mi smo odgovorni osnivači i sve naše ustanove i imovinu održavamo pažnjom dobrog gospodara i stvaramo uvjete za bolje poslovanje“, zaključio je župan Komadina koji je naveo kako je PGŽ do sada investirala otprilike 70 milijuna kuna u revitalizaciju Lječilišta i najavio dodatno uređenje prilaznog puta, parkirališta i park šume u 4. fazi koja uključuje i rekonstrukciju objekata Park III i Park IV. PGŽ je pritom osigurala financiranje projektne dokumentaciju, a s obzirom na visoku pripremljenost projekata očekuje se da će značajan dio financiranja biti pokriven iz EU fondova, prvenstveno NPOO.

Da tu nije kraj zdravstvene priče na otoku, župan je potvrdio rekavši da će nastojati napraviti novi Dom zdravlja u suradnji s Gradom Mali Lošinj koji bi osigurao prostorne kapacitete.

Radove 3. faze financirala je Primorsko-goranska županija, od izrade idejnog rješenja 2017. godine, pa do 2021. godine, u ukupnom iznosu oko 25 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije je kroz Program razvoja jadranskih otoka sufinanciralo troškove energetske obnove vrijednosti 500 tisuća kuna, a dio troškova podmirila je i Ustanova vlastitim sredstvima.

Izvođač radova bio je Radnik d.d. iz Križevaca, a projektantska kuća Arcitec Ivšić d.o.o. Stručni nadzor izvršio je GPZ – građevno-projektni zavod d.d. Rijeka. U stručnom nadzoru sudjelovalo je i poduzeće Energootok d.o.o. iz Malog Lošinja.

Revitalizacija Lječilišnog centra Veli Lošinj jedan je od najvećih investicijskih zahvata u objekte zdravstva s ciljem podizanja kvalitete i proširenje zdravstvenih i pratećih usluga same Ustanove, otoka Lošinja i regije Kvarnera kao destinacije zdravstvenog turizma.

error: Content is protected !!