PGŽ najviše procijepljena županija u RH, očekuje se pad broja novozaraženih

PGŽ je u europskom prosjeku s oko 26% odraslog stanovništva cijepljenog booster dozom, a s 75,5 posto cijepljenog odraslog stanovništva veoma smo blizu europskog prosjeka

U opatijskom Hotelu Royal održana je 7. sjednica Županijske skupštine, uoči koje je ravnatelj NZZJZ-a prof. Vladimir Mićović prezentirao je epidemiološku situaciju u PGŽ-u. Kako je rekao, već četvrti tjedan bilježimo rapidni rast novooboljelih.

„Sedmodnevni prosjek u ovome tjednu pokazat će rast u odnosu na protekli. Međutim, rast novooboljelih na sreću ne prati broj hospitalizacija. Broj hospitalizacija i smrtnih ishoda stagnira i uglavnom se radi o necijepljenim ljudima, starijim ljudima s komorbiditetima ili onima koji na vrijeme nisu primili booster dozu. U 5. valu nismo imali umrlih osoba koji su bili boosterirani“. Dodao je kako je PGŽ u europskom prosjeku s oko 26% cijepljenog odraslog stanovništva s booster dozom, a sa 75,5 posto cijepljenog odraslog stanovništva veoma smo blizu europskog prosjeka i jedina smo zelena županija, što pruža određenu sigurnost.

„Vjerujemo da će ovaj val imati rast još nekoliko dana i kada taj „šiljak“ dostignemo, idemo prema padu. Vrlo je važno reći da je broj testiranja u PGŽ-u dvostruko veći jer je jedina preventivna aktivnost otkriti zaraženu osobu, staviti ju u izolaciju i tako suspregnuti val zaraze“, rekao je i dodao kako je broj umrlih manji od jedan posto čime se PGŽ svrstala u rang razvijenih zemalja. Pozdravio je mjeru samotestiranja djece za koje smatra da je dobar način smanjenje obolijevanja u školama.

Dvije osobe preminule

U PGŽ-u je danas 1003 novooboljelih, a 646 je osoba ozdravilo. Tako se broj aktivnih slučajeva povećao pa isti iznosi 11829. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 3083 uzoraka briseva, što čini udio od 32.53% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka.

Iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena je 568 novooboljelih osoba, 151 iz Gorskog kotara, 105 s Liburnijskog područja, 85 s otoka Krka, 71 iz Crikveničko- vinodolske regije, 13 s otoka Cresa, sedam s otoka Lošinja te tri s otoka Raba. Najveći broj novooboljelih osoba, njih 626, pripadaju skupini radno aktivne populacije, 308 mlađim dobnim skupinama te 69 populaciji starijoj od 65 godina.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti se danas u odnosu na jučer smanjio za sedam pacijenata i iznosi 103. U jedinici intenzivne skrbi KBC-Rijeka na respiratoru se nalazi sedam pacijenata, dakle jednaki broj kao i prethodnih pet dana. Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Rijeka je od COVID-19 bolesti preminulo dvoje pacijenta od kojih jedan s prebivalištem u PGŽ-u te jedan iz Istarske županije.

Tako se broj umrlih osoba tijekom V. epidemijskog vala kojeg projiciramo od 4. siječnja popeo na 28 osoba od kojih su 10 bile cijepljene, ali nijedna od njih nije primila tkz. booster dozu za pojačanje zaštitnog imunološkog odgovora, što bi za njih kao starije osobe s komorbiditetima bilo izuzetno važno.

Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u PGŽ je, zbog daljnjeg rasta broja aktivnih slučajeva te pada broja hospitaliziranih, nešto niži od jučerašnjeg i iznosi 0.87%. Udio cijepljenog odraslog stanovništva u PGŽ-u iznosi 75.51%, a ukupnog stanovništva 63.71%, što znači kako smo jedina zelena i najviše procijepljena županija u RH.

error: Content is protected !!