Kolovoz u Baški: Besplatne interpretacijske šetnje i nastupi klapa

Storytellling, kao kulturno-turistički proizvod, pruža osjećaj nezaboravnog iskustvenog turističkog doživljaja, legendi i priča s otoka Krka koji su povijesno autentični, ali su prilagođeni i sadašnjem mjestu i vremenu

Nakon uspješnih šetnji koje su se u srpnju održale na temu “Kuća, konoba, kaić, karić… i kuraj”, kroz kolovoz nastavljamo s besplatnim interpretacijskim šetnjama Baškom na temu “Glagoljica: priča o dobrom, lijepom, svetom i mudrom”!

Storytelling u Baški inovativni je sadržaj i predstavlja jedinstveni doživljaj za posjetitelje destinacije koji nudi putovanje kroz vrijeme, odmak od klasične turističke ponude isticanjem kulturnih specifičnosti i prezentiranjem baštine na suvremen način. Baška je spoj jedinstvenih vrijednosti; uz prelijepu prirodu, zapanjujuće vizure i dugu tradiciju kupališnog turizma, u sebi krije i neizbrisiv povijesni i kulturni značaj – kolijevka je glagoljice, prvog hrvatskog pisma i neprocjenjivog kulturnog pečata naše povijesti.

Storytellling, kao kulturno-turistički proizvod, pruža osjećaj nezaboravnog iskustvenog turističkog doživljaja, legendi i priča s otoka Krka koji su povijesno autentični, ali su prilagođeni i sadašnjem mjestu i vremenu. Riječ je o inovativnom kulturno-doživljajnom proizvodu koji je ujedno i marketinški alat, ali i komunikacijsko sredstvo.

Interpretacijske šetnje na temu “Glagoljica: priča o dobrom, lijepom, svetom i mudrom”, vodit će Petar Tomašić, certificirani interpretator baštine, a održavati će se prema sljedećem rasporedu:

11.08. vođenje na hrvatskom jeziku
18.08. vođenje na engleskom jeziku
25.08. vođenje na engleskom jeziku
01.09. vođenje na hrvatskom jeziku

“Baška je poznata kao pronalazište jednog od najstarijih i najznačajnijih hrvatskih glagoljskih natpisa (jednog od najbitnijih simbola hrvatske povijesti i kulture) nastalog oko 1100. godine – Bašćanske ploče (Jurandvor). Kao posveta glagoljičkom pismu koje je postalo zaštitni znak mjesta nastala je i Bašćanska staza glagoljice.

Svako glagoljsko slovo ima svoje ime, a prvih devet govore kako je dobro živjet na zemlji. Dobrobit ljudi, ljepota i bogata simbolika bile su misli vodilje mudrog Konstantina Filozofa dok je oblikovao novo pismo. Tijekom šetnje otkrivamo glagoljska slova razasuta po Baški, upoznajemo njihov nastanak i dolazimo do skrivenih značenja. Bogatstvo oblika i značenja čini glagoljicu idealnim elementom suvremenog vizualnog identiteta. Sudionici šetnje imat će priliku napraviti prve korake u razvoju vlastitog vizualnog identiteta koristeći glagoljicu.”

Polasci šetnje su 11.08. i 18.08. u 19:30 sati, a 25.08. i 01.09. polasci su u 19:00 sati, ispred Turističkog ureda Turističke zajednice općine Baška, Zvonimirova 114. Trajanje svake šetnje je oko 90 minuta, a nakon svake šetnje sudionici će imati priliku naučiti pisati svoje ime glagoljicom . Grupe su brojem ograničene do 20 osoba, a vođenje je besplatno za sve prijavljene, u organizaciji Turističke zajednice Općine Baška.

Zbog ograničenog broja polaznika, zainteresirani za pojedinu šetnju mogu se prijaviti u Turistički ured u Baški osobno, putem telefona na +385 (0)51 856 817 ili putem e-maila na info@visitbaska.hr

Na iste dane, za vrijeme ili nakon šetnji, moći ćete uživati i u promenadnim nastupima klapa u Baški! Klapski nastupi odlična su glazbena pozadinama našim interpretacijskim šetnjama kojima se vraćamo u prošlost našeg malog mjesta, obzirom da se tematika klapskih pjesama uglavnom plete oko mora, ljubavi i mediteranskog načina života, jer rijetko se a capella pjeva o tuzi, uglavnom je ljubav na prvom mjestu, a i kad se pjeva o nekom prošlom, danas posve izgubljenom načinu života, pjeva se s uzvišenim osjećajima, nerijetko veličajući uzorne vrijednosti prijašnjih generacija.

RASPORED NASTUPA:

11.08. Klapa Rašketa (20.30)
18.08. Klapa Intriga (20.30)
25.08. Klapa Kaštadi (20.00)
01.09. Klapa Zvonimir (20.00)

error: Content is protected !!