Svjetski dan turizma u gradu Krku uz Damira Kedžu, Vejanke i vođene šetnje gradom

Tema Svjetskog dana turizma 2022 je “Promišljanje turizma”, sa fokusom na ponovno promišljanje rasta te stvaranja održivijeg, uključivijeg i otpornijeg sektora

I ovoga rujna u svijetu se obilježava Svjetski dan turizma, a u gradu Krku on će biti obilježen besplatnim interpretacijskim šetnjama i odličnim koncertima.

Svjetska turistička organizacija (WTO) je 1979. godine odlučila pokrenuti obilježavanje Svjetskog dana turizma. Odabrani datum, 27. rujna, izabran je kako bi koincidirao s važnom prekretnicom u svjetskom turizmu; obljetnicom usvajanja Statuta UNWTO-a, 27. rujna 1970. godine. Svjetski dan turizma obilježava se svake godine putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

Tema Svjetskog dana turizma 2022 je “Promišljanje turizma”, sa fokusom na ponovno promišljanje rasta te stvaranja održivijeg, uključivijeg i otpornijeg sektora.

“U gradu Krku, snažan fokus stavljamo na kulturni turizam te njegovanje baštine. Naše promišljanje održivijeg i otpornijeg turizma koncentrirano je u razvijanju i redefiniranju postojećih sadržaja. Upravo je zato za centar ovogodišnjih aktivnosti Dana turizma odabran baš Frankopanski kaštel. Ova povijesna lokacija je konačna destinacija našeg inovativnog formata interpretacijskih šetnji, koje kroz svoju ‘storytelling’ narav prezentiraju posjetiteljima kulturne specifičnosti i baštinu na suvremen način, mjesto održavanja koncerata čiji su izvođači neraskidivo povezani s otokom Krkom te mjesto koje se, kroz projekte poput interpretacijskog centra Putovima Frankopana, kontinuirano reinventira i prilagođava novim trendovima i zahtjevima posjetitelja”, ističu iz TZG Krka.

U sklopu Svjetskog dana turizma na rasporedu je niz koncera te uvijek atraktivna besplatna interpretacijska šetnja starom gradskom jezgrom grada Krka, uz vođenje na hrvatskom i engleskom jeziku.

Šetnja kreće s Trga krčkih glagoljaša kojim dominira romanička Crkva Majke Božje od zdravlja, a koja je do sredine 19. stoljeća bila posvećena sv. Mihovilu. No, kako je promjena titulara izazvana haranjem kolere, u namjeri da Bogorodica zaštiti svoj puk, ova se lokacija nametnula kao idealna za pripovijedanje o načinima na koje su naši preci, stoljećima unazad, brinuli o svome zdravlju, liječeći se i autohtonim samoniklim biljem.

Kao što obična, često neugledna i usputna biljka u sebi skriva najblagotvornija svojstva, tako i jednostavan komad drva, posredstvom spretnosti ljudske ruke, može biti pretvoren u instrument. Ta nas činjenica vodi do jedne od narednih lokacija, arhitekturom suvremenog sjedišta glazbene škole. Mjesto je to za propitivanje geneze glazbe i prizivanje bogatog otočnog glazbenog nasljeđa. Sve ono čime nas daruje priroda u korijenu je svake kreacije! Motiv je to koji se krije iza priče koja će biti predstavljena tijekom još jednog zaustavljanja, a čija će fabula krenuti u smjeru vrednovanja dječje igre i tradicijskih igračaka. Latinsko geslo ostium non hostium (vrata samo prijateljima rastvorena) umetnuto nad portalom jedne od kuća u Zrinjskoj ulici, na sljedećoj će lokaciji prizvati tradicionalnu krčku dobrodošlicu, dok će na kraju, priča inspirirana Trgom Kamplin i Frankopanskim kaštelom najjasnije demonstrirati matičnu temu ove šetnje.

Polazak je 17:30 sati sa startom na Trgu krčkih glagoljaša. Šetnja traje sat vremena i uključuje i ulaznice za posjet Frankopanskom kaštelu. Obavezna je prijava putem e-maila tic@tz-krk.hr.

27. rujna u Frankopanskom kaštelu održat će se i čak dva koncerta: u 19 sati zapjevat će otočanima, ali i mnogima drugima dobro znana klapa Vejanke, a u 20 sati jednu od najljepših krčkih pozornica preuzet će još jedno dobro poznato otočno ime – Damir Kedžo.

error: Content is protected !!