Glazba, tradicija, umjetnost i zabava: Baška će ovoga vikenda živjeti u ritmu Ribarskog dana

Naravno, ključan faktor zabave je odlična glazba pa tako ove godine na Ribarskom danu možemo uživati u promenadnim nastupima klape Zvonimir, klape Intriga, Trio Bajs i Frula banda

Još od davne 1910. godine Ribarski dan je važan dio tradicije i povijesti Baške. Manifestacija koja je započela kao natjecanje među mještanima, brzo je postala nezaobilazan dio turističke ponude koja svake godine oduševljava brojne posjetitelje u Baški.

“Iako smo i ove godine ograničeni trenutnim epidemiološkim uvjetima, osmislili smo zanimljiv i raznovrstan program Ribarskoga dana, u koji su se velikodušno uključile brojne udruge iz Baške! Ostajući vjerni tradiciji, uz povlačenje mreže i defilea ribarskih barki, turističkih brodova i brodica, nastupa KD „Šoto“ i sopaca, ovoga vikenda očekuju nas i interpretacijske šetnje, projekcije filmova Klonimira Seršića na temu Ribarskog dana, posjeti ribarskom muzeju Buymer u Veloj luci te zanimljiv program Dječjeg ribarskoga dana”, najavljuju iz TZ Općine Baška.

Naravno, ključan faktor zabave je odlična glazba pa tako ove godine na Ribarskom danu možemo uživati u promenadnim nastupima klape Zvonimir, klape Intriga, Trio Bajs i Frula banda.

Kako bi najmlađi na poseban način uživali u programu i kako bi tradiciju prenijeli na sljedeće generacije, još jednom je organiziran i Dječji ribarski dan.

“Naši mlađi sudionici moći će posjetiti “Zaljev sirena” (morski foto kutak na prvoj plaži uz Malu rivu), izrađivati razglednice u tehnici kolaž na radionici “Morske kartuline” s Ingeborg Crnogaj, vidjeti svoje ime ispisano glagoljicom na prezentaciji “Slovima glagoljice” s Mirijam Volarić i Lovrom Krsnikim, uživati u oslikavanju lica i modeliranju balona te sudjelovati u radionici učenja tanca kulturnog društva “Šoto” i maloj školi ribolova od strane iskusnih ribara udruge “Škrpina”, koji će svoje znanje o ribarskim vještinama prenijeti na naše najmlađe sudionike Ribarskog dana”, kažu iz Turističke zajednice.

Tijekom vikenda održat će se i dvije interpretacijske šetnje po nazivom “More, more…” koje će posjetiteljima Baške, ali i mještanima, pružiti mogućnost da na zanimljiv, dinamičan i interaktivan način urone u magiju ovog malog mjesta s velikom tradicijom. Prva šetnja održat će se u petak, 30. srpnja, u 19 sati, dok će druga biti u subotu, 31. srpnja, u 20:30 sati.

“Bit ćemo mornari: Otkrivat ćemo sinjale, čitati karte, vezati čvorove, njušiti vjetar, učiti o vjetru i moru.To će biti interpretativna šetnja s elementima igre na temu mora i mornarskih vještina”, kaže Maja Polić, certificirani interpretator baštine koja će voditi šetnju. Mjesto susreta je ispred Ribarnice, šetnje će biti vođene na hrvatskom i engleskom jeziku, a grupe su maksimalno ograničene na 20 osoba. Obavezne su prijave telefonom na +385 (0)51 856 817 ili putem e-maila info@visitbaska.hr.

Uz interpretacijske šetnje, za one koji žele znati više o ribarskoj tradiciji Baške, organizirane su i besplatne posjete ribarskom muzeju Buymer. Buymer se može posjetiti u vlastitom prijevozu ili organizirano s Taxi boat-om Maestral (polasci u 14:00, 15:00 i 16:00h).

Radi ograničenog kapaciteta, obavezna je prijava telefonom na +385 (0)51 856 817 ili putem e-maila info@visitbaska.hr, a u uredu Turističke zajednice moći će se podignuti besplatne karte za posjet muzeju taxi boatom.

U petak, 30. srpnja u 21 sat, u bašćanskoj galeriji Zvonimir otvorenje je izložbe riječkog likovnog umjetnika Brune Paladina.

“Bruno Paladin predstavlja nam se brojnim djelima još od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, kako na domaćoj tako i na svjetskoj umjetničkoj sceni. U slikarstvu, crtanju, grafici, skulpturi, primijenjenoj umjetnosti i svemu finom što se dotakne, on se pojavljuje kao veliki pobjednik. Najnovija Paladinova djela sadrže stotine novih skladbi koje kombiniraju ostakljenu terakotu, ručno izrađeni papir i tintu akvarela. Bruno Paladin umjetnik je iznimnog talenta, koji pod krinkom površnog harlekina skriva tajne mape svog znanja, a u tim nam se radovima ponovno otkriva u punini snage, iskustva i stvaranja”,  kaže Theodor de Canziani, kustos izložbe.

Kako bi s vašeg ljetovanja i Ribarskoga dana sa sobom mogli ponijeti savršenu uspomenu, na već sada atraktivnim lokacijama u Baški bit će postavljeni photo points s tematskim foto okvirima koji će svaku vašu fotografiju učiniti zaista posebnom uspomenom.

“Svoje fotografije svakako podijelite s nama na društvenim mrežama koristeći oznaku #VisitBaška! Pozivamo sve mještane i posjetitelje općine Baška da obuku svoje ribarske majice, uključe se u programe i time podrže ovu tradicionalnu manifestaciju!”, kažu iz Turističke zajednice Općine Baška.

Organizatori također napominju da je na svim programima obvezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ulaz je na sve programe slobodan.

error: Content is protected !!