17. Dani smokava: gastro gušti, glazba, art&wine, sajam, radionice… Sve u čast otočnoj kraljici voća!

Program manifestacije je bogat i zanimljiv i laicima i stručnjacima, gastronomskim znalcima i gurmanima, gostima i domaćinima, a uključuje prodajno-izložbeni dio, predavanja, individualne konzultacije – ali i atraktivan gastro i glazbeni program

Kraj kolovoza i početak rujna na otoku Krku tradicionalno su u znaku smokava, a kao “točka na i” tu su i Dani smokava, koji u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka od 2007. godine do danas slave tu cijenjenu voćku Mediterana, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Posvećeni primarno edukaciji gostiju i lokalnog stanovništva o smokvi, u svim njenim aspektima, Dani smokava istodobno turistički brendiraju grad Krk i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište.

Program manifestacije je bogat i zanimljiv i laicima i stručnjacima, gastronomskim znalcima i gurmanima, gostima i domaćinima, a uključuje prodajno-izložbeni dio koji će, među ostalim, nuditi i visoko kvalitetne proizvode od smokava – od džemova, smokvenjaka, čokolade s kokosom i smokvama, svježih i suhih smokava do prirodne kozmetike sa smokvom te rukotvorina i ukrasne i uporabne keramike na temu smokve – ali i gastronomsku ponudu ugostiteljskih objekata, koja se tih dana bazira na smokvama.

Osim individualnog savjetovanja o uzgoju smokava, možete sudjelovati i na radionicama izrade suvenira na temu smokve (od gline ili filcane krčke ovčje vune), radionici slikanja Art&Wine te stručnom predavanju doc.dr.sc. Željka Prgometa i dr.sc. Ive Prgomet.

Radionica ART&WINE

Mnoge će zasigurno obradovati još jedna Art&Wine radionica – prava slikarska zabava uz čašu krčkog vina i stručno vodstvo Alenke Goldner Sučić, prof. likovne kulture, specijalizacije slikarstvo.

Likovna radionica Art & Wine je zabavno-edukativno-kulturni program zamišljen kao slikarska zabava, koja ne zahtjeva prethodno iskustvo u slikanju. Uz stručnu suradnicu, u opuštenoj atmosferi, nastaju likovna djela, po izboru, u tehnici akril na platnu. Ovogodišnji motiv likovne radionice je smokva, koja je zbog svoje svevremenosti, ukusa i izgleda ploda i lista izvor inspiracije mnogim slikarima.

Materijal osigurava organizator, a jedino što vi trebate donijeti je opuštenost i ljubav prema likovnoj umjetnosti. Radionica se održava 3. rujna od 18 sati u Maloj vijećnici u gradu Krku, a prijave se primaju na tic@tz-krk.hr (broj sudionika je ograničen).

Uživajte u bogatom glazbenom programu

U petak će, promenadnim nastupom, dio mediteranske glazbene tradicije predstaviti krčka Klapa Nono, izvodeći ne samo klapske pjesme prepoznatljive po višeglasju i a capella pristupu, već i zabavni repertoar. Iste večeri ćemo, na Veloj placi, uživati u nastupu Palome Pavan (sopran) i Ognjena Gravora (klavir). Repertoar koncerta “Pozdravi iz svijeta” čine probrani evergreeni iz raznih krajeva svijeta – od “Carusa” i songova iz mjuzikla “Mamma mia”, do dirljivih hitova hrvatske glazbene scene poput “Zar je voljeti grijeh” i medleya pjesama grupe Novi Fosili, ovaj nastup obećava simfoniju emocija i izvanrednu zabavu.

Subota na Veloj placi je rezervirana za ples uz nastup veselog četvorca koji čine gitara, bubanj, truba i trombon – Pachamama Street Connection. Šaroliki repertoar benda sastoji se od domaćih i stranih hitova aranžmanski prilagođenih bendu, a veseli zvuk i pozitivna energija rasplešu svakoga tko se nađe u njihovoj blizini.

U nedjelju je za vrhunsku glazbenu zabavu, u pratnji klavijature i gitare, zadužena Stefany Žužić, koja se javnosti predstavila kao natjecateljica popularnog pjevačkog showa The Voice. Krčanka Stefany nekadašnja je članica Mićih bodula, a danas popularna pjevačica koja se uspješnim nastupima potvrdila u žanru suvremenog popa.

Popis sudjelujućih ugostiteljskih objekata te njihovu ponudu za 17. Dane smokava dostupan je na web stranicama TZG Krka, OVDJE.

Sudjelovanje na radionicama, predavanjima i koncertima je besplatno.

RASPORED DOGAĐANJA

25.08 – 3.9.2023.
POSEBNA PONUDA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRUČJU GRADA KRKA
Ugostiteljski objekti: Restoran Harbour – Hotel Maritim, Restoran Oliva – Krk Premium Camping Resort, Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala Vrata, Bistro Portella, Viktor & Koko Food&Wine Bar, Street Food Mezzino – Ježevac Premium Camping Resort, Oliva Grill – Ježevac Premium Camping Resort, Restoran Fidel From the Sea, Slastičarna Toš, Casa Del Padrone, Konoba Marija, Konoba Pud Brest, Konoba Pod Prevolt

01.09. – 03.09.2023.
10:00 – 22:00, Veli park
PRODAJNA IZLOŽBA PROIZVODA OD SMOKAVA, uz Veli park
Izlagači: OPG Magriž, OPG Marko Šmid, Domaća radinost Robert Sušanj, OPG Prgomet (Skink d.o.o.), OPG Rimbaldo, OPG Nikola Zec, OPG Ivana Prah, Udruga Rukotvorine Krk, OPG Hero Vedran

01.09.2023. PETAK
10:00 Otvaranje sajmenog dijela manifestacije 17. Dani smokava uz Knezove Krčke Frankopane i Folklorno društvo Vrh [Veli park]
10:00 Podjela sadnica smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 – 12:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
17:30 Stručno predavanje na temu smokve: doc.dr.sc. Željko Prgomet i dr.sc. Iva Prgomet [Volsonis Secret Garden]
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
20:00 Promenadni nastup klape “Nono” [Vela placa / Riva]
20:30 Nastup: Paloma Pavan, sopran i Ognjen Gravora, klavir [Vela placa]

02.09.2023. SUBOTA
10:00 Individualno savjetovanje o uzgoju smokava i podjela sadnica smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 – 12:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
20:00 Nastup PachaMama Street Connection – nastup uličnog akustičnog benda [Vela placa / Riva]

03.09.2023. NEDJELJA
10:00 – 11:30 Radionica: Izrada košarice za smokve od lišća smokava (LAB 9)
18:00 – 21:00 Radionica Art&Wine – edukativno kulturno-zabavna radionica slikanja uz čašu krčkog vina (GoldArt) [Mala vijećnica]
18:00 – 20:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
20:00 Nastup: Stefany [Vela placa]

error: Content is protected !!