Fotomonografija, izložba i koncert: Svjetski dan turizma u Baški se obilježava bogatim programom

“Proslavu Svjetskog dana turizma, ali i još jedne vrlo uspješne turističke sezone u Baški, završit ćemo zajedničkim druženjem na koncertu Zoran Majstorović Tria “Jazz & World Music”, s početkom u 20 sati, na vidikovcu pored parka Marjan”

Svake godine, 27. rujna, u svijetu se obilježava Svjetski dan turizma, a na različite načine i ove će godine biti obilježen i na otoku Krku.

Razlog obilježavanja je njegovanje i stvaranje svijesti u društvu, na globalnoj razini, o značaju turizma te njegovoj društvenoj, političkoj, financijskoj, ali i kulturnoj vrijednosti i važnosti. Tom se prigodom pokušavaju pronaći rješenja za zajedničke poteškoće navedene u Milenijskim razvojnim ciljevima Ujedinjenih naroda te ističu istaknuti i prepoznaju koraci koje turistička industrija može učiniti u postizanju ovih ciljeva.

Tema ovogodišnje proslave je “Promišljanje turizma” (Rethinking Tourism), koja vraća fokus na budućnost te stavlja ljude i planet na prvo mjesto. Ovim putem želi se potaknuti svih, od vlada i poduzeća do lokalnih zajednica, na propitivanje toga kako se bavimo turizmom te na stvaranje jedne zajedničke vizije za održiviji, uključiviji i otporan sektor.

“Kako bismo prigodno obilježili Dan turizma, u bašćanskoj galeriji Zvonimir će se u ponedjeljak, 26. rujna u 19 sati, pod pokroviteljstvom Općine Baška, održati promocija Fotomonografije o Baški, autora Luke Tabaka. Brojne fotografije, iz raznih perspektiva, ističu prirodne i kulturne ljepote te slave raznolikost i bogatstvo naša četiri naselja. Osim što je ova fotomonografija potvrda bogate povijesti, prirodnih atrakcija i ljepote običaja našeg kraja, ona je i svojevrsna promocija općine Baška i i njene jedinstvene, atraktivne turističke ponude te vrijedna ostavština budućim generacijama, kao podsjetnik na bogatstvo koje treba očuvati”, ističe direktorica TZO Baška Ivana Topić.

U utorak, 27. rujna na rasporedu je i otvorenje izložbe “Žena u promociji turizma Hrvatske”, u Galeriji Zvonimir, s početkom u 19 sati. Otvorenje izložbe bit će popraćeno uvodnim predavanjem doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, znanstvene savjetnice Instituta za turizam Zagreb.

Izložba, u organizaciji Instituta za turizam Zagreb, uz podršku TZ općine Baška i TZ otoka Krka, nastala je kroz znanstveno istraživanje s brojnim suradnicima, a kroz korištenje putopisa, vodiča, plakata i razglednica, široj javnosti želi prezentirati te osvijestiti položaj i ulogu žene u promociji, kroz povijesni razvoj turizma.

“Proslavu Svjetskog dana turizma, ali i još jedne vrlo uspješne turističke sezone u Baški, završit ćemo zajedničkim druženjem na koncertu Zoran Majstorović Tria “Jazz & World Music”, s početkom u 20 sati, na vidikovcu pored parka Marjan.

Ovi glazbenici i vrsni improvizatori sa zavidnim međunarodnim karijerama koriste svoj specifičan izričaj kako bi slušateljima dočarali putovanje kroz glazbu i glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta, od klasične do tradicionalne glazbe, od jazza do rocka. Zoran Majstorović nagrađivani je jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, kompozitor i producent, s gotovo 25 godina dugom karijerom”, najavljuju iz TZO Baška.

error: Content is protected !!