U Krku počinju Dani smokava, spremaju se i vrhunski specijaliteti

Posebno zanimljiv široj publici bez sumnje će biti i glazbeni program, a kao i uvijek, i ove je godine osigurana prigodna besplatna podjela sadnica smokava

Kraj kolovoza i početak rujna u Gradu Krku već su tradicionalno u znaku smokava, a iznimka nije ni aktualna 2022. godina. Dani smokava u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka održavaju se od 2007. godine te slave cijenjenu voćku Mediterana, smokvu, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Posvećeni primarno edukaciji gostiju i lokalnog stanovništva o smokvi, u svim njenim aspektima, Dani smokava istodobno turistički brendiraju grad Krk i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište.

Program Dana smokava počinje već danas, 26. kolovoza, a i ove je godine bogat i zanimljiv i laicima i stručnjacima, gastronomskim znalcima i gurmanima, gostima i domaćinima, a uključuje prodajno-izložbeni dio s desetak izlagača/proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda od smokava – pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama, smokvenjaka – ali i bogatu gastronomsku ponudu u nizu restorana diljem grada Krka i okolnih mjesta. Konkretno, samo za ovu priliku smokvu kao zvijezdu posebnih menija pripremilo je čak 15 ugostiteljskih objekata, i to Restoran Casa del Padrone, Restoran Harbour, Restoran Malo misto, Restoran Marina Blue, Restoran Oliva, Cocktail Bar Volsonis, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino, Konoba Kuća Krčkog Pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest i Konoba Pod Prevolt.

Što se sve nudi? Izdvojit ćemo file kovača s glaziranim smokvama u prošeku, jadranske kozice zapečene u smokvi s gorgonzolom dolce, pačji smokvenja, panna cottu s marmeladom od smokava, filet mignon u umaku od smokava sa zapečenom palentom, mascarpone kremu sa smokvama u prošeku…

Slikarska zabava i glazbene poslastice

Sudjelovati je moguće i na individualnom savjetovanju o uzgoju smokava, radionicama izrade suvenira na temu smokve (od gline i filcane krčke ovčje vune), radionici slikanja Art&Wine te stručnom predavanju dr.sc. Ive Prgomet, na temu “Autohtone i introducirane sorte smokava”. Posebno zanimljiv široj publici bez sumnje će biti i glazbeni program, a kao i uvijek, i ove je godine osigurana prigodna besplatna podjela sadnica smokava.

“Pridružite nam se na slikarskoj zabavi uz čašu krčkog vina i stručno vodstvo Alenke Goldner Sučić, prof. likovne kulture, specijalizacija slikarstvo. Likovna radionica Art & Wine je zabavno-edukativno-kulturni program zamišljen kao slikarska zabava, koja ne zahtjeva prethodno iskustvo u slikanju. Uz stručnu suradnicu, u opuštenoj atmosferi, slikamo likovna djela, po izboru, u tehnici akril na platnu. Ovogodišnji motiv likovne radionice je smokva, koja je zbog svoje svevremenosti, ukusa i izgleda ploda i lista izvor inspiracije mnogim slikarima”, najavljuju organizatori.

Materijal je osiguran, a jedino što polaznici trebaju donijeti je opuštenost i ljubav prema likovnoj umjetnosti. Mjesto održavanja je Krušija, grad Krk, 4. rujna u 17:00 sati, a prijave se primaju na tic@tz-krk.hr. Broj sudionika je ograničen.

U glazbenom dijelu programa u petak će, promenadnim nastupom, dio mediteranske glazbene tradicije predstaviti krčka Klapa Nono, izvodeći ne samo klapske pjesme prepoznatljive po višeglasju i a capella pristupu, već i zabavni repertoar. Na upečatljivoj pozornici trga Kamplin iste će večeri nastupiti Dino Ivelja Quartet, ansambl okupljen 2019. godine, koji čine glazbenici Dino Ivelja (na bas gitari), Zvonimir Radišić (na gitari), Luka Vrbanec (na saksofonu) i Leonard Berisha (na bubnjevima). Prošle je godine ovaj kvartet objavio i svoj album prvijenac “Šilo meka jazza”, ispunjen autorskim skladbama baziranim na modernom jazzu.

U subotu će na Kamplinu publika ponovo moći uživati u nastupu Ivane Galić & SoulBeat, projekta u kojem se isprepleću ritam i vokal, predvođenog svestranom profesionalnom vokalisticom Ivanom Galić, dobitnicom međunarodnih priznanja koja je stjecala iskustvo na brojnim pozornicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Bend čine vrsni udaraljkaš, pjevač i kompozitor, Commi Balde, jazz pjevač i beatboxer Zoran Puljek, svestrani vrsni gitarist Darko Horvat, multiinstrumentalist Mario Jagec te pijanist i korepetitor, Darko Golubić.

Nedjelja je pak rezervirana za veseli četvorac gitare, bubnja, trube i trombona – Pachamama Street Connection! Šaroliki repertoar benda sastoji se od domaćih i stranih hitova aranžmanski prilagođenih bendu, a veseli zvuk i pozitivna energija rasplešu svakoga tko se nađe u njihovoj blizini.

RASPORED

26.08 – 4.9.2022.
POSEBNA PONUDA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRUČJU GRADA KRKA
Ugostiteljski objekti: Restoran Casa del Padrone, Restoran Harbour, Restoran Malo misto, Restoran Marina Blue, Restoran Oliva, Cocktail Bar Volsonis, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino, Konoba Kuća Krčkog Pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest, Konoba Pod Prevolt

02.09. – 04.09.2022.
10:00 – 22:00, Veli park
PRODAJNA IZLOŽBA PROIZVODA OD SMOKAVA, uz Veli park
Izlagači: OPG Nikola Zec, OPG Prgomet, OPG Rimbaldo, Hlam d.o.o., Robert Sušanj Domaća radinost, OPG Marko Šmid, OPG Ivana Prah

02.09.2022. Petak
10:00 Otvaranje sajmenog dijela manifestacije 16. Dani smokava uz Knezove Krčke Frankopane
10:00 Podjela sadnica smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 – 11:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
17:30 Stručno predavanje dr.sc. Iva Prgomet na temu: autohtone i introducirane sorte smokava u Volsonis Secret Gardenu
20:00 Promenadni nastup klape “Nono”, krčka riva
20:30 Nastup “Dino Ivelja Jazz Quartet”, trg Kamplin

03.09.2022. Subota
10:00 Individualno savjetovanje o uzgoju smokava i podjela sadnica smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana
10:00- 11:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
20:00 Nastup “Ivana Galić & Soulbeat”, trg Kamplin

04.09.2022. Nedjelja
10:00 Individualno savjetovanje o uzgoju smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana
10:00 Radionica: Prigodna radionica na temu smokava
17:00 – 19:00 Radionica Art&Wine – edukativno kulturno-zabavna radionica slikanja uz čašu krčkog vina, Krušija
19:00 – 22:00 Pachamama Street Connection, nastup uličnog akustičnog benda

error: Content is protected !!