FOTO/VIDEO Ovo je jedna od najljepših krčkih staza: Putem ka Mjesecu do lokve Diviške

Čitavu duljinu šetnice prati i biciklistička ruta a bez obzira krećete li se radije na dvije noge ili dva kotača, svakako sobom uzmite fotoaparat.

Za najljepšu pješačku, planinarsku ili izletničku stazu bori se čitav niz krčkih staza, a u samom vrhu svakako je Put ka Mjesecu. Neobičan je to naziv za šetnicu, no samo nekome tko još nije iz prve ruke doživio Mjesečev plato iznad Baške.

Već na samom početku „Puta ka Mjesecu“ kod crkve sv. Ivana Krstitelja, očekuju vas spektakularne vizure. Sa ovog vidikovaca snimljene su neke od najprepoznatljivijih fotografija Baške; one s pogledom na bašćansku dolinu, otok Prvić, morsko plavetnilo i jedan od simbola Baške – Velu plažu. No to je ujedno tek jedna od točki gdje ćete htjeti zastati i škljocnuti fotoaparatom.

Šetnica svojim najduljim dijelom prolazi kroz šumovito područje, a na kraju se nalazi krška i kamenita, potpuno ogoljena zaravan nazvana „Mjesečev plato“. Ako ste željni većih izazova, predlažemo nastavak šetnje do vrh i lokve Diviške. Odličan je to cilj za one koji uživaju u pješačkim avanturama jer će upravo ovdje, na sjeveroistočnoj visoravni, pronaći jednu od najfotografiranijih lokava na otoku. Područje oko Diviške također je zaštićeni ornitološki rezervat.

Jednom kad ste iznad Baške, svakako obiđite i mrgare. Riječ je o suhozidnim višeprostornim ovčarama u obliku cvijeta, koje služe za razvrstavanje i prebrojavanje ovaca. Mrgari su značajan primjer pučke arhitekture i može ih se pronaći na samo još dvije lokacije u Europi, u Walesu u Velikoj Britaniji te na Islandu.

Inače, čitavu duljinu šetnice prati i biciklistička ruta a bez obzira krećete li se radije na dvije noge ili dva kotača, svakako sobom uzmite fotoaparat. Vizure koje ćete putem doživjeti bit će teško prepričati riječima.

error: Content is protected !!