Održana virtualna promocija “Vina Kvarnera u Sloveniji”

Vinari koji su predstavili svoja vina su Poljoprivredna zadruga „Gospoja“, Vinarija „Šipun“ i „Kuća vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika, „Plovanić vina“ iz Kastva i Vinska kuća „Pavlomir“ iz Novog Vinodolskog.

U organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, u suradnji s udruženjem “Vina Kvarnera” ovoga je tjedna održana virtualna vinska degustacija i promocija turističke destinacije Kvarner.

Bila je to zapravo vinska radionica i prezentacija “Vina Kvarnera u Sloveniji” na kojoj su sudjelovali predstavnici raznih slovenskih medija, kao i onih specijaliziranih za vino, gastronomiju, lifestyle: Revija Vino, Dober tek, Pet zvezdic, Media24, portal Ovinu.si, portal e-morje, Delo, Večer.

Degustaciju je iz Ljubljane, uz podršku vinara s Kvarnera, vodila poznata sommelierka Mira Šemić, autoritet europske vinske scene, s diplomom čuvene londonske vinske škole WSET, s austrijskom titulom “Wineakademiker” i brojnim priznanjima, a istaknuta je ambasadorica slovenske enogastronomije.

Cilj događanja je bio predstaviti Kvarner kao bogatu eno-gastro destinaciju za turiste i posjetitelje iz Slovenije, pa je online susret trajao nešto više od sat vremena i svi su se sudionici uključili u raspravu o vinima, o njihovim karakteristikama i sljubljivanju vina i hrane.

Vinari koji su predstavili svoja vina su Poljoprivredna zadruga „Gospoja“, Vinarija „Šipun“ i „Kuća vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika, „Plovanić vina“ iz Kastva i Vinska kuća „Pavlomir“ iz Novog Vinodolskog.

Svi sudionici kušali su pet kvarnerskih vina koja su sva kontroliranog zemljopisnog podrijetla s Kvarnera:

  • pjenušac autohtone bijele kvarnerske vinske sorte žlahtine “Gospoja“ Poljoprivredne zadruge Gospoja s Vrbnika koji je dobitnik prestižne nagrade – Najbolji pjenušac istočne Europe na međunarodnoj izložbi Vinitaly 2019. i srebrne medalje PAR Wine Award International 2016., a kojeg je predstavio enolog poljoprivredne zadruge Anton Brusić;
  • pjenušac autohtone bijele kvarnerske vinske sorte žlahtina “San Marino” Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog koji je dobitnik prestižne nagrade – šampion Hrvatske autohtone sorte na izložbi Vina od davnina 2020. godine, a kojeg su predstavili vinar Miroslav Palinkaš i enolog Marijo Jeličić;
  • bijelu kupažu (iz vinograda) autohtonih kvarnerskih vinskih sorti verdića, mejskog, divjake, malvazije, brajkovca i jarbole “Belica” Plovanić vina s Kastva koja je ujedno autohtono vino Grada Kastva i dobitnik prestižne zlatne medalje na izložbi Vina od davnina 2019. godine, a koju je predstavio vinar Dejan Rubeša;
  • najpoznatiju bijelu autohtonu kvarnersku vinsku sortu “Žlahtina” Vinarije Šipun s Vrbnika koja je proglašena za najbolju žlahtinu 2007., 2008. i 2009. godine u Vodiču kroz vina Hrvatske u izdanju Vinarta, a koju je predstavio vinar Ivica Dobrinčić koji je od nedavno i predsjednik udruženja „Vina Kvarnera“ i
  • autohtonu crnu kvarnersku vinsku sortu “Sansigot” Kuće vina Ivan Katunar s Vrbnika koja je dobitnik srebrne medalje na PAR Wine Award International 2020. i zlatne medalje na izložbi Vina od davnina 2019. godine, a koju su predstavili supružnici Egle i Ivan Katunar; vinarija je dobitnik i zlatne povelje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2019. godine i zlatne diplome Way to Croatia: priče o vinu i tradiciji.

Nit vodilja ove online degustacije je promocija i predstavljanje Kvarnera kao bogate, sadržajne eno–gastro destinacije koja ima što za ponuditi zahvaljujući vrijednim poljoprivrednicima i vinarima, te promiče popularizaciju vina Kvarnera i autohtonih kvarnerskih vinskih sorti, a jedan od načina su edukacije o kvarnerskim vinima. Zbog nemogućnosti održavanja tradicionalnih festivala vina i vinskih radionica, moderna tehnologija i epidemiološka ograničenja otvorila su novu priliku i način rada, te mogućnost šire promocije vina Kvarnera, pa je Turistička zajednica Kvarnera slovenskim medijima prezentirala kvarnerska vina virtualnim putem.  Vinari s Kvarnera pozvali su sudionike da uživaju u pjenušcima i vinima, kao i da saznaju ponešto o autohtonim kvarnerskim vinskim sortama i posjete njihove vinarije na Kvarneru, čim to bude moguće.

„Vinski turizam i gastronomija za turističku ponudu Kvarnera imaju ogroman značaj. Posjetitelji, i strani i domaći, u stalnoj su potrazi za izvornim okusima, mirisima, doživljajima, pri čemu su vinarije s kušaonicama mjesta koja turisti žele posjetiti. Omiljena su, tako, vina koja se ne mogu drugdje piti, nego baš u destinaciji koja povezuje okusom.

A koliko je naša snaga i potencijal u tome, mogli smo se uvjeriti na ovom neobičnom virtualnom događanju, koje je uspjelo pod nazivom “Vina Kvarnera u Sloveniji” na više od sat vremena transportirati nas u svijet uživanja u raznolikosti kvarnerskih vina. Vjerujem da zanimljiva vinska scena Kvarnera može postati motiv i razlog dolaska turista na Kvarner, što će regiju jače pozicionirati kao destinaciju izvrsnih vina. Današnja online prezentacija bila je svojevrsno inauguracijsko predstavljanje udruženja kvarnerskih vinara Vina Kvarnera na inozemnom tržištu, a za TZ Kvarnera ujedno i prigoda da najavi novi brand Kvarner Wines, koji je definiran u suradnji s udruženjem, a objavit će se uskoro i uvesti nas u proljetni ciklus turizma, vinogradarstva i gastronomije. Sretni smo da se Kvarner, koji je poznata destinacija gastronomije, gdje gosti nalaze najbolja mjesta za gastro užitke pod oznakama Kvarner Gourmet i Kvarner Food, može ovako potvrditi i kao destinacija izvrsnih, autohtonih vina, što lijepo zaokružuje turističku ponudu.

Zahvaljujem sudionicima i sa zadovoljstvom mogu najaviti da se naša suradnja, vjerujem, na obostrano zadovoljstvo nastavlja. U ovo pandemijsko vrijeme neizvjesnosti, završavamo poruke s “Ostanimo zdravi”, ali za našu vinsku scenu i virtualno druženje, ja bih dodala “Ostanimo zajedno”, ističe Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Sličnu poruku prenio je i Ivica Dobrinčić, predsjednik udruženja Vina Kvarnera:

„Sjajan način promocije i popularizacije autohtonih vinskih kvarnerskih sorti i fantastičnih Vina Kvarnera uz neprekidnu podršku i suradnju s Turističkom zajednicom Kvarnera pravi su put ka izgradnji brenda Vina Kvarnera i destinacije specifičnog oblika vinskog turizma. Na našu sreću, Kvarner je bogat i “blagoslovljen” autohtonim vinskim sortama, a vina tih sorti imaju dominantnu ulogu i glavne su zvijezde vinske scene Kvarnera.“

“Degustacija izvrsnih vina još je jedan motiv za otkrivanje prekrasnog Kvarnera, koji je tako blizu nama iz Slovenije. Ne samo sunce, more, dobra hrana, ljubazni domaći stanovnici, već i izvrsna vina poziv su za posjetu i uživanje. Vina se proizvode od autohtonih sorti koje uspijevaju samo na području Kvarnera – sočna bijela žlahtina; posebna vrsta od pet sorti koje rastu u Kastvu i zovu se Belica; još jedno posebno – crno vino Sansigot (Suščan) od sorte koja se proširila s otoka Suska. Sve ove sorte grožđa i vina pravi su odraz teritorija. U čaši ćemo naći brojne voćne arome, nježne mirise brnistre, lipe i suhe trave, mineralnost mora s ugodnim nižim alkoholima. Dobili smo novi motiv za posjet kvarnerskih vinara i degustaciju njihovih vina, čime će naše uspomene biti još življe i životopisnije”, kaže Mira Šemić, sommelierka – voditeljica degustacije na prezentaciji „Vina Kvarnera u Sloveniji“.

“U ovim specifičnim vremenima brojnih ograničenja druženja i putovanja turistička promocija zasigurno predstavlja određene izazove te iziskuje nove načine predstavljanja i približavanja našoj publici. Stoga smo sa ovom virtualnom enološkom radionicom željeli etabliranim i specijaliziranim turističkim novinarima približiti Kvarner kao zaokruženu destinaciju koja uz prekrasnu prirodu prepunu raznolikosti nudi izvrsnu enološku ponudu autohtonih kvarnerskih vina. Na taj način smo okuse i mirise Kvarnera unijeli u domove slovenskih novinara, te im ponudili nešto više no samo sliku. Kvarnerska vina vratila su nas, barem na kratko, na Kvarner, a svakako se nadamo da ćemo ih što prije moći okusiti i u živo u Hrvatskoj odnosno na Kvarneru”, zaključuje pak sc. Metka Bradetić, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji.

 

 

 

error: Content is protected !!