FOTO “Grišnome fra Karlu u čast“: Marin Pleše u Malinsku dozvao duh gastronomije starih Dubašljana

Posjetitelji su imali priliku degustirati Bakalaj na glagoljaški način uz Panadu za bratju i težaki, Mostirsku maneštru, Pastirski kunpir i fažol te Jen lipi rižot, dovršavan na licu mjesta uz elemente više gastronomije i atraktivan kulinarski show chefa Marina Plešea

Ljubitelji gastronomije uživali su u jedinstvenom kulinarskom događaju „Dubašljanska gaštronomija – grišnome fra Karlu u čast“ ove subote u Malinskoj. Manifestaciju je organizirao Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak u želji da se lokalna kulturno-povijesna, gastronomska i jezična baština prezentiraju i otrgnu od zaborava.

Gastronomsko putovanje u prošlost inspirirano je knjižicom akademika Branka Fučića, “Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice” iz 1996. godine, u kojem grišni fra Karlo poučava svog dijaka tajnama samostanske kuhinje, a glagoljska slova isprepliću se s lokalnim namirnicama otoka Krka. Recepte tradicijom inspiriranih jela iz knjižice, interpretirao je poznati malinskarski chef Marin Pleše koji je svojim umijećem pridonio upisu restorana Vila Rova u renomirani Gault & Millau vodič za regiju Kvarner.

Posjetitelji su imali priliku degustirati Bakalaj na glagoljaški način uz Panadu za bratju i težaki, Mostirsku maneštru, Pastirski kunpir i fažol te Jen lipi rižot, dovršavan na licu mjesta uz elemente više gastronomije i atraktivan kulinarski show chefa Marina Plešea. Uz degustaciju jela i pića, posjetitelji su na poklon dobili knjižicu sa sastojcima svakog jela te drvenu čašu od hrastovine.

Ugodno druženje do kasno u noć nastavilo se uz odličnu glazbu i kantadure koji su kantali po domaću te izlagače lokalnih proizvoda otoka Krka koji su upotpunili kulinarsko događanje ponudom autohtonih slastica, krčkog meda, vina, likera, domaćih marmelada, ribljih prerađevina, sira, nagrađivanog krčkog maslinovog ulja i drugih otočkih proizvoda.

Potrebu za ovakvim manifestacijama potvrđuje oduševljenje posjetitelja i unaprijed rasprodane karte za degustaciju tradicijom inspiriranih jela. Manifestacija se održala uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice Općine Malinska – Dubašnica uz podršku Hotela Vila Rova, ribarnice Argola i Gelati d’Oro.

Foto: Borut Brozović (Studio B)

 

error: Content is protected !!