E-bicikle na otoku Krku za bolju turističku ponudu

Cikloturizam je popularna turistička i rekreativna aktivnost u svijetu. Prema procjenama UNWTO‐a, u Europi trenutačno postoji više od 60 milijuna aktivnih biciklista.

Projekt KrkBike iznimno je važan za podizanje kvalitete života na otoku, razvoj turističkoga gospodarstva te brendiranje otoka Krka kao eko destinacije, ističu iz TZ-a otoka Krka.

U skladu sa Strategijom energetske održivosti otoka Krka i Interdisciplinarnom strategijom nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka, projekt KrkBike pridonosi razvoju cikloturizma na otoku Krku, kao jednog od najperspektivnijih okosnica aktivnoga turizma, za kojim postoji sve veći interes turista, ali i lokalnoga stanovništva.

U sklopu projekta, u gradu Krku i svim krčkim općinama izgrađene su stanice za iznajmljivanje bicikala koje se sastoje od upravljačkog ormara i 10 postolja sa električnim biciklima i klupom za punjenje laptopa i mobitela te popravak bicikala.

Sustavi za iznajmljivanje e-bicikala svih jedinica lokalne samouprave umreženi su, tako da se e-bicikl može iznajmiti na jednoj lokaciji, a vratiti na drugoj lokaciji. Prednost takvog koncepta je povezivanje cjelokupnog područja otoka te umrežavanje općina i grada Krka u jednu cjelinu, baš kao što je to učinjeno i s projektom elektromobilnosti putem električnih automobila, ističu iz krčkog TZ-a.

Cikloturizam je popularna turistička i rekreativna aktivnost u svijetu. Prema procjenama UNWTO‐a (United Nations World Tourism Organization), u Europi trenutačno postoji više od 60 milijuna aktivnih biciklista. U Strategiji razvoja turizma RH do 2020. godine cikloturizam je prepoznat kao jedan od proizvoda s najvećom perspektivom razvoja te kao oblik aktivnosti od osobitog značaja.

Povodom toga, na Krku je izgrađen sustav e-bicikala kojem je cilj, dugoročno, rezultirati produženjem turističke sezone, odnosno povećanjem broja turističkih dolazaka i noćenja, osobito u pred i posezoni, uz posebno osmišljene turističke pakete.

Korištenje sustava je vrlo jednostavno. Sve je detaljno opisano na web stranici: http://www.ekootokkrk.hr/krk-bike

Cijena iznajmljivanja je 20 kuna po satu, prvih 5 minuta se ne naplaćuje, a minimalni iznos na prepaid računu iznosi 40 kuna. Električni bicikl dostupan je za najam od 0 do 24 sata.

Registracija u sustav Go2Bike.hr se može izvršiti kod preuzimanja bicikala slijedeći upute ili unaprijed putem web aplikacije Go2Bike na adresi https://app.go2bike.hr/

error: Content is protected !!