Dubašljanske ljepotice: Malinskarske pasare predstavljale Krk na hvarskim Danima u vali

S Krka se prema Hvaru putovalo s pravom malom flotom – tri domaće pasare, građene od dubašljanskog hrasta, kao prave predstavnice malinskarske vale na hvarskim Danima u Vali

Predstavnici Malinske-Dubašnice, odnosno Interpretacijskog centra maritimne baštine DubOak, sudjelovali su prošloga tjedna na manifestaciji “Dani u vali” međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine koji se održao u Starome gradu na otoku Hvaru.

“Festival je to koji slavi našu pomorsku i tradicijsku drvenu baštinu, drveni brod i zlatne ljude koji plove na njima. Plovilo se tih dana i danju, i noću, i družilo se, i sklapala su se poznanstva koja su vrlo brzo prerastala u prijateljstva, i sve to samo zbog naše maritimne baštine”, kažu iz DubOaka. S Krka se prema Hvaru putovalo s pravom malom flotom – tri domaće pasare, građene od dubašljanskog hrasta, kao prave predstavnice malinskarske vale na hvarskim Danima u Vali.

“Festival je svečano otvoren u petak na svečanosti ispred čuvenoga Tvrdalja Petra Hektorovića gdje su nakon mimohoda predstavljeni svi brodovi, njih šezdesetak. Pristigli su s raznih strana Jadrana; iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvić Šepurine, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i grada Hvara. Loger, guc, pasara, batana, leut, gajeta…

Posebna nam je čast da je u ime svih sudionika pozdrave okupljenima uputio naš prijatelj i promicatelj maritimne baštine Robert Mohović kao predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske I brodograđevne baštine Kvarnera i Istre”, ističu iz DuboOaka.

“Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli da predstavimo našu maritimnu prošlost i to organizatorima, KD Dubašnica, Visit Malinska – Krk island, Općina Malinska – Dubašnica te Luji Olivariju i Nedu Pineziću koji su nam posudbom svojih prikolica omogućili da na Festival doplovimo s velikom flotom koja je brojila čak tri barke”, kažu Malinskari.

Predstavljena i dva županijska projekta

Ovom je prilikom, u suradnji s Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre i TZ Kvarnerom predstavljen i županijski projekt “Arca Adriatica – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine” u kojem je Primorsko-goranska županija bila vodeći partner.

Predstavljen je i novi projekt AdriPromTour iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020. s ciljem promoviranja pomorske i kulturne baštine, prvenstveno pomorske baštine valorizirane kroz projekt Arca Adriatica te Kulturno-turističke rute „Putovima Frankopana“, a na kojemu će u funkciji vodećeg partnera surađivati županijski Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj i Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Uz promotivne i natjecateljske veslačke regate i plovidbe tradicijskih brodova, održana je i regata tradicijskih brodova na kojoj su sudjelovale četiri barke s područja Primorsko-goranske županije obnovljene kroz projekt Arca Adriatica. Do Starog Grada doplovio je i obnovljeni lošinjski loger „Nerezinac“ na kojem se održala prezentacija „Tradicijska jedra Kvarnera i Istre“.

Foto i izvor: PGŽ/DubOak
error: Content is protected !!