Baška zabilježila milijunto noćenje, na BOF ovog vikenda stiže čak 2000 posjetitelja

Konstantno se ulaže i u podizanje kvalitete smještaja te je od ukupno 10.722 registrirana kreveta, 54% kategorizirano sa 3 zvjezdice, 41% sa 4 zvjezdice te 2% sa 5 zvjezdica, a taj se omjer iz godine u godinu mijenja u korist povećanja viših kategorija smještajnih kapaciteta

Svoje prvo milijunto noćenje Baška je prvi put slavila 2018. godine, a ono je ostvareno upravo za vrijeme jedne od najvećih outdoor manifestacija u Hrvatskoj, Baška Outdoor Festivala. Četiri godine kasnije, baš tijekom posljednjih priprema za osmo izdanje spomenutog festivala, Baška je upravo po drugi put u svojoj turističkoj povijesti zabilježila milijunto komercijalno noćenje!

 

“Nakon dvije izazovne, ali uspješne godine, intenzivan fokus stavljen je na kontinuirano poboljšanje kvalitete usluge te kvalitete sadržaja i manifestacija. Stalni zajednički i ciljani trud jedinica lokalne i regionalne samouprave, partnera iz privatnog i civilnog sektora, strukovnih udruga te svih turističkih djelatnika, ali i mještana, rezultirao je atraktivnom i sveobuhvatnom turističkom ponudom koja je u Bašku privukla mnogobrojne goste”, ističe direktorica TZO Baška Ivana Topić.

U razdoblju od 1.1. do 11.10.2022., za svoj odmor posjetitelji Baške najviše su birali smještaj u objektima u domaćinstvu, gdje je ostvareno 445.261 (+19 % u odnosu na 2021. godine i + 5 % u odnosu na 2019. godinu) noćenja. Slijede kampovi s 286.093 (+ 18 % u odnosu na 2021. godinu i + 6% u odnosu na 2019. godinu) noćenja, hotelski smještaj gdje je ostvareno 170.881 (+ 25 % u odnosu na 2021. godinu i -16% u odnosu na 2019. godinu) noćenja te ostali ugostiteljski objekti za smještaj s 100.342 (+ 31 % u odnosu na 2021. godinu i + 7% u odnosu na 2019. godinu) noćenja.

Podizanje kvalitete smještaja

Prema evidenciji prometa prijavljenih turista, u istome razdoblju, ukupno je ostvareno 175.592 dolazaka i 1.002.577 komercijalnih noćenja, što čini porast od 21 % u odnosu na 2021. godinu, kada je ostvareno 143.785 dolazaka te 831.874 komercijalnih noćenja. U odnosu na 2019. godinu do današnjeg dana ostvareno je 1,25 % više komercijalnih noćenja.

U razdoblju od 1.1. do 11.10.2022. najviše su noćenja ostvarili državljani Njemačke s udjelom 29% u ukupnim noćenjima  (287.556 noćenja), Austrije s udjelom 14% (139.074 noćenja), Češke s udjelom 10% (100.658 noćenja), Slovenije s udjelom 8% u ukupnim noćenjima (82.801 noćenja), dok su državljani Italije (66.697 noćenja), Poljske (66.211 noćenja) i Slovačke (66.001 noćenja) ostvarili jednaki udio od 7% u ukupnim noćenjima. Hrvatski državljani ostvarili su 43.847 noćenja te sudjeluju u ukupnom udjelu s 4,5 %.

Konstantno se ulaže i u podizanje kvalitete smještaja te je od ukupno 10.722 registrirana kreveta, 54% kategorizirano sa 3 zvjezdice, 41% sa 4 zvjezdice te 2% sa 5 zvjezdica, a taj se omjer iz godine u godinu mijenja u korist povećanja viših kategorija smještajnih kapaciteta i smanjenja nižih. Na netom održanim Danima Hrvatskog turizma u Šibeniku među prva 3 nominirana bili su upravo Corinthia Baška Sunny Hotel u kategoriji hotela s 3 zvjezdice, a u kategoriji malog i obiteljskog hotela Heritage Hotel Forza.

“Kulturna, prirodna, povijesna i tradicijska baština osnova su identiteta Baške te se nastavilo s njihovim njegovanjem i valorizacijom kroz razne programe i manifestacije poput Ribarskoga dana, Baška International Guitar Festivala, besplatnih interpretacijskih šetnji na hrvatskom i stranim jezicima te nastupa klapa i kulturno-umjetničkih društava. Kroz ljetnu sezonu stvoren je raznolik i sveobuhvatan program s gotovo svakodnevnim kulturnim i zabavnim događanjima, a glavnu ulogu preuzeo je naravno kupališni turizam, koji se temelji na jednom od najatraktivnijih simbola Baške, Veloj plaži, ali i brojnim zadivljujućim plažama i uvalama koje ju okružuju”, napominje Ivana Topić i dodaje:

Na BOF-u više od 3500 noćenja

“Rastući trend ostvarivanja posjeta i noćenja u razdoblju predsezone i posezone, pripisujemo razvijenoj i atraktivnoj outdoor ponudi koja privlači posjetitelje u Bašku neovisno o godišnjem dobu, promociji na glavnim emitivnim tržištima te pozicioniranju programa van glavne turističke sezone. Manifestacije poput 4 Islands MTB Stage Race, Baška Rožice, Crne Ovce te nadolazećeg Baška Outdoor Festivala, osiguravaju relevantnost i prisutnost Baške na turističkom tržištu te kontinuirani interes posjetitelja. Tako primjerice, tijekom održavanja Baška Outdoor Festivala ovoga vikenda, očekujemo preko 2.000 posjetitelja te ostvarenje preko 3.500 noćenja”.

Program BOF-a koji slijedi pomno je pripremljen kako bi zadovoljio sportaše, profesionalce i rekreativce, ali i obitelji, parove i sve željne zabave.

“Baška Outdoor Festival manifestacija je na kojoj u jednom vikendu spajamo sve outdoor snage i resurse kojima Baška raspolaže! Na njoj se okupljaju profesionalci i entuzijasti različitih sportova i aktivnosti na otvorenom, kako bi zajedno uživali u iskustvu jednog od najuzbudljivijih događanja otoka Krka. Baška Outdoor Festival nudi uživanje u pet atraktivnih outdoor sportskih programa, od trail trčanja, brdskog biciklizma, preko planinarenja do sportskog penjanja na stijeni i ziplinea, sve uz posebne pogodnosti smještaja i brojne popratne sadržaje koji su ove godine bogatiji nego ikad, uz fascinantno predavanje “Everest nekad i sad”, u sklopu kojega će legendarni Stipe Božić i Mario Celinić ispričati svoje najveće životne avanture, nastupe DJ-a i Infinity benda te koncert popularnog Cubisma, ali i besplatne radionice te bogati program za djecu, koji uključuje slackline, penjanje na umjetnoj stijeni i školu brdskog biciklizma”, ističe direktorica TZO Baška Ivana Topić te zaključuje:

“Naša priroda, povijest i tradicija, pružili su nam zavidnu mogućnost da stvaramo više te da, neovisno o godišnjem dobu, željama posjetitelja ili vremenskoj prognozi, stvorimo destinaciju koja potpuno iskorištava svoj potencijal te slavi odlične rezultate kroz cijelu godinu”.

Čitav program Baška Outdoor Festivala dostupan je OVDJE.

error: Content is protected !!