Bašćanski vrtićarci razveselili publiku glazbeno-scenskim igrokazom „Va potragi za božićnin duhon“

Uspoređujući dane koji su pred nama – Badnjak, Božić i sv. Stjepana iz pedesetih godina prošlog stoljeća i te iste dane ove godine, mali glumci su nasmijali, a istovremeno i razdragali svoju publiku

Djeca dječjeg vrtića Katarina Frankopan iz Baške ove su srijede, zajedno sa svojim odgojiteljima, glazbeno-scenskim igrokazom „Va potragi za božićnin duhon“ uveselili svoje roditelje i mještane u ovo predbožićno vrijeme. Vodeći se ciljem bitne zadaće ove pedagoške godine – upoznavanje djece s kulturnom nematerijalnom baštinom užeg zavičaja – u potpunosti autorski igrokaz odgojiteljskog tima iz Baške djeca su izvela pred prepunom sportskom dvoranom vrtića.

“Uspoređujući dane koji su pred nama – Badnjak, Božić i sv. Stjepana iz pedesetih godina prošlog stoljeća i te iste dane ove godine, mali glumci su nasmijali, a istovremeno i razdragali svoju publiku.  Na sceni su se izmjenjivali obitelj Dolarić iz 2022.  godine te obitelj Dujmović iz 1957. Poveznica dvaju vremena u igrokazu te odupiranje pomodarstvu i u blagdanima bila je bašćanska koledva. Koledvu, koja se po bašćanskoj tradiciji održavala na blagdan sv. Stjepana odkoledval je Žarko Dujmović iz Jurandvora, djed dječaka koji pohađa vrtić, na čemu smo mu neizmjerno zahvalni”, kažu organizatori.

Kako bi scene bile što zornije uvelike je pomoglo i KD „Šoto“ te osiguralo djeci iz „tradicionalne“ obitelji narodne nošnje, a da bi sve doraslo pravim kazališnim scenama tvrtka za razglas i rasvjetu „Voxartes“ osigurala je scenske reflektore. Uz jasnu poruku „Da se ovaj božićni duh nikad ne zatare!“

Sentimentom za tradicijom i navadama ovoga kraja mališani i odgojitelji su poželjeli radostan i blagoslovljen Božić svim prisutnima, među kojima su bili i uzvanici Toni Juranić, načelnik općine Baška u pratnji predsjednice Općinskog vijeća Tanje Grlj te Sonja Polonijo, učiteljica iz područne škole.

Ova božićna priredba bila je primjer dobre prakse te pokazatelj angažiranosti i otvorenosti za suradnju prvenstveno djece, roditelja i odgojitelja kao i susretljivosti lokalne zajednice, udruga te mještana općine Baška. Dugim i glasnim pljeskom publike ispraćeni su maleni glumci, uz kostimiranu sv. Obitelj kao centralnu poruku Božića te zajedničkim pjevanjem pjesme dječjeg zbora Kikići „Vratite nam malog Isusa“.

Uz kadrove s predstave djeca zajedno sa zaposlenicima dječjeg vrtića svim ljudima dobre volje čestitaju Božić stihovima iz bašćanske koledve:

„(…) Jedan Anjel, z neba teče

Kad pritece tako reče.

Pojte, pojte malo više

Naći ćete, mnogo lipše.

Pojte, pojte Vitiloma

Naći ćete, Božja doma.

Pojte, pojte nova grada

Naći ćete, Boga mlada!(…)

On nam daje, rajsku diku

I blaženstvo, u vik viku.

I svetoga, Duha znamen

Svim recimo, skupno Amen. (…)“

error: Content is protected !!