15 zanimljivosti koje možda niste znali o Zlatnom otoku

– Krk je još u antičkim vremenima dobio nadimak Insula Aurea ili “Zlatni otok”, zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi, povoljnom geografskom položaju te bogatstvu prirodnih i kulturnih ljepota.

– Na otoku Krku je 1100 god. nastao krsni list Hrvata – Bašćanska ploča, što je otoku priskrbilo i nadimak kolijevke hrvatske kulture.

– Otok Krk ima i “svoj broj” – u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi je po redu Frankopan bio posljednji krčki knez, danas otok ima sedam glavnih središta: Baška, Dobrinj, Omišalj, Krk, Malinska, Punat, Vrbnik.

– Krčki knezovi Frankopani su na vrhuncu svoje moći posjedovali teritorij jednak polovici današnje Hrvatske. Katarina Frankopan, jedna od najpoznatijih članova ove obitelji, pokopana je na jedinstvenom otočiću Košljunu.

– Sa čak 2500 sunčanih sati godišnje, otok Krk ubraja se u najsunčanije dijelove Europe.

– Na krčkim plažama vijori 15 plavih zastava, a ona u Marini Punat ondje se ponosno vijori neprekidno od 1998. godine.

– Krk se može pohvaliti sa čak 1400 vrsta kopnenog bilja, što čini gotovo polovicu ukupne flore u Hrvatskoj. Jedna se biljka posebno ističe: Barbašova lazarkinja je svjetski endem i raste jedino na području Baške.

– Kroz otok Krk prolazi 45. paralela.

– Otok je premrežen brojnim uređenim pješačkim, planinarskim i biciklističkim stazama, koje ukupno broje čak 300 kilometara. Sve one imaju i svoju internetsku verziju i mogu se pronaći on line te putem aplikacija za pametne telefone – Krk bike i Krk hike.

– Vrbnik se može pohvaliti bogatom poviješću, ali i jednom od najužih ulica na svijetu. Ime joj je Klančić, a neki će zasigurno morati uvući trbuh kako bi prošli njome.

– Na sjeveroistočnom dijelu krčke obale nalazi se ornitološki rezervat, najsjevernije stanište bjeloglavih supova u obalnom pojasu.

– Preko Krka se može čak i do Mjeseca – ili barem do Mjesečevog platoa, čija se kamenita, pusta površina proteže jugozapadom otoka, iznad Baške, odnosno kanjona Vrženice.

– Ovo je područje poznato i po fascinantnim mrgarima, kamenim “cvjetovima” građenim bez vezivnog materijala, a koji služe za razvrstavanje ovaca. Na otoku je 10 mrgara, a mnogi od njih se još uvijek koriste.

– “Va se vrime godišća”, poznata pjesma koja se pjeva u čitavoj Hrvatskoj, potječe upravo sa Krka.

– Krk je nadaleko poznat i po ljekovitom blatu iz uvale Klimno, za koje se mnogi kunu da im uvelike pomaže kod kostobolje.

 

Autor i foto: Martina Frka Milotić

error: Content is protected !!