2. Dani antifašizma na Krku – predavanja, memorijal, film i proslava Dana oslobođenja otoka Krka

Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka priređuje drugo izdanje Dana antifašizma na Krku koji će se u gradu Krku i Omišlju odvijati između 17. i 20. travnja 2024. godine.

Riječ je o trodnevnom događanja koje u srijedu, 17. travnja, započinje tradicionalnom proslavom Dana oslobođenja otoka Krka. Domaćin proslave je Općina Omišalj, a ista će održati u Omišlju u tamošnjem Društvenom domu, s time da je početak zakazan za 11.30 sati. U prigodnom će programu sudjelovati recitatori Osnovne škole Omišalj. Nakon službenog dijela programa uslijedit će druženje uz domjenak i glazbu. Autobusom će se, po posebnom voznom redu, osigurati prijevoz na proslavu iz svih otočnih mjesta.

Dani antifašizma na Krku u petak, 19. travnja, u Velikoj vijećnici Grada Krka, s početkom u 18.00 sati, nastavljaju se dvama prigodnim predavanjima motiviranim temom Drugi svjetski rat od 1943. do 1945. godine. Prvo predavanje Antifašistički otpor njemačkoj okupaciji na otoku Krku od 1943. do 1945. godine tako će (od 18.00 – 18.30 sati) održati Denis Buljat, a drugo Čedo Žic (1922. – 1944.) – mladost posvećena antifašizmu (od 18.30 – 19.00 sati) Tvrtko Božić.

Posljednju trećinu programa u subotu, 20. travnja, obilježit će memorijal Putovima partizanske veze, srednjodalmatinski otoci – otok Krk – kopno, koji podrazumijeva osam kilometara dugu memorijalnu šetnju na relaciji: Hlapa – Županje – Čista (Klimno) – Polje. Okupljanje je zakazano u 08.30 sati kod Društvenog doma u naselju Hlapa. Po dolasku na odredište slijedi polaganje cvijeća kod spomenika poginulim mještanima polja u NOB-u te druženje i okrijepa. Prijave za sudjelovanje na memorijalu zaprimaju se do 12. travnja, i to mailom na: tajnik@uaba-otoka-krka.hr ili telefonom na: 091 32 32 060.

U svojoj završnici Dani antifašizma, 20. travnja, u Društvenom domu u Omišlju, s početkom u 18.00 sati, donose besplatnu projekciju dokumentarnog filma El Shatt – nacrt za utopiju (2023., 90 min.) redatelja Ivana Ramljaka koji je na prošlogodišnjem, 21. Liburnia Film Festivalu osvojio prvu nagradu publike. Stotine promrzlih i izgladnjelih ljudi plutaju na brodovima usred Mediterana bježeći od rata. Scene su to koje smo u posljednje vrijeme navikli gledati… Ali godina je 1944. i izbjeglice bježe iz Europe u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a prije dolaska njemačke vojske, Josip Broz Tito je uz pomoć Saveznika odlučio evakuirati 28.000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. Opsežna fotografska i filmska dokumentarna građa o El Shattu temelj je na kojem, uz narativna svjedočanstava sudionika evakuacije, redatelj pripovijeda priču o utopijskoj zajednici izrasloj iz pustinjskog pijeska.

error: Content is protected !!