Župan Komadina s predstavnicima VMO Unije razgovarao o projektima važnim za razvoj otoka

Kako su istaknuli sami otočani, preduvjet razvoja Unija je rješavanje problema stanovanja, bolja brodska povezanost, kao i dostupnost zdravstvenih usluga

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Unije na čelu s predsjednikom VMO Robertom Nikolićem i njegovim zamjenikom Žarkom Mrkobradom. Razgovaralo se o projektima koji bi mogli pomoći revitalizaciji i demografskoj obnovi tog otoka lošinjskog arhipelaga na kojem je stalno nastanjeno 44 stanovnika.

Kako su istaknuli sami otočani, preduvjet razvoja Unija je rješavanje problema stanovanja, bolja brodska povezanost, kao i dostupnost zdravstvenih usluga.  Zanimala ih je i provedba projekta „Unije samoodrživi otok“, mogućnost uspostave državne trajektne linije Mali Lošinj-Susak-Unije kao i ponovno stavljanje u funkciju letjelišta. Župan Komadina rekao je da PGŽ prati i raznim projektima nastoji pomoći stanovnicima na slabije naseljenim kvarnerskim otocima. Jedan od takvih je i projekt „Unije samoodrživi otok“  kojeg je Županija, kao prvi takav projekt na hrvatskim otocima, pokrenula još 2011.godine. Projekt vodi REA Kvarner čiji je ravnatelj Darko Jardas iznio detalje s naglaskom na pripreme za izgradnju solarne elektrane. Resorno nadležni pročelnik  Ljudevit Krpan istaknuo je da su svi prijedlozi i eventualne promjene vezane za Projekt dobrodošle te  iskazao spremnost na suradnju. Predložio je da se u projektni tim uključi i ravnatelj JU Prigoda Vedran Kružić radi pomoći oko pitanja stanogradnje za osobe koje žele živjeti na otoku, a kako je Biskupija Krk vlasnik dvije trećine zemljišta na Unijama, svakako ih je potrebno kontaktirati oko iznalaženja modela suradnje.

Kada je riječ o aktivaciji letjelišta, pročelnica Nada Milošević navela je da se radi o nadležnosti Grada Mali Lošinj koji bi trebao preuzeti ulogu nositelja postupka izvlaštenja na nekretninama koje se nalaze u zoni letjelišta kako bi one postale vlasništvo Grada. Svu dokumentaciju koja je do sada izrađena za potrebe ovog postupka PGŽ će ustupiti na korištenje Gradu. Županija je podržala inicijativu za uspostavu trajektne  linije Mali Lošinj-Susak-Unije uz napomenu da bi linija bila u funkciji snabdijevanja otoka jer na Unijama i Susku nije dozvoljeno  prometovanje vozilima. Od Agencije za obalni linijski pomorski prijevoz zatražit će se da resorno nadležnom Ministarstvu predlože donošenje Odluke o uspostavi navedene linije, temeljem koje bi se onda mogla raspisati koncesija. Također, od Agencije  će se zatražiti da koncesionar Jadrolinija zamjeni trenutna plovila novijima čije maritimne karakteristike omogućuju brži i sigurniji prijevoz. Primjedbe na izvedeno stanje partera lukobrana uputit će se ŽLU Mali Lošinj kako bi i u sklopu projekta izgradnje luke Unije koji se financira kroz EU projekt , a isto tako i u dijelu koji nije obuhvaćen tim projektom,  u cijelosti popločio kamenim pločama.

error: Content is protected !!