Na riječkom Korzu obilježen Dan mimoza; danas i u Omišlju, Njivicama i diljem županije

Osim u Rijeci, obilježavanje Dana mimoza održat će se u subotu, 27. siječnja na gradskim tržnicama u Opatiji, Crikvenici, Omišlju, Njivicama, Delnicama, Malom Lošinju te Rabu

Nacionalni dan raka vrata maternice – Dan mimoza u Rijeci obilježen je javnozdravstvenom akcijom u organizaciji Lige za borbu protiv raka Primorsko-goranske županije. Cilj akcije je podići svijest o ovoj bolesti, a posebno žena i njihovih partnera o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv HPV-a te brige za vlastito zdravlje.

Na štandu ispred prostora bivše Narodne čitaonice na Korzu, građanima su se od strane zdravstvenih stručnjaka dijelili savjeti i edukativne brošure uz poseban naglasak na brigu o vlastitom zdravlju. Volonteri lige dijelili su grančice mimoze, simbola očuvanja ženskog zdravlja, uz prikupljanje donacija namijenjenih radu Lige protiv raka PGŽ.

Na Korzu su se građanima pridružili zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ Vesna Čavar, zamjenici riječkog gradonačelnika Goran Palčevski i Sandra Krpan te predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Zamjenica župana Medarić istaknula je kako Primorsko-goranska županija putem svojih ustanova uvijek podržava kvalitetne preventivne programe. „Već tradicionalno Liga protiv raka uz suradnju Primorsko-goranske županije, jedinica lokalnih samouprava i Ministarstva zdravstva organizira ovakav vid dijeljenja edukativnih materijala kako bi se preventivno upozoravalo ljude na pojedine bolesti, a danas je riječ o Danu mimoza kada se upozorava na rak vrata maternice. Naglašavam kako Primorsko-goranska županija kroz svoje ustanove podržava ovakav način prevencije, edukacije i borbe protiv bolesti“, rekla je zamjenica Medarić.

Predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije Ira Pavlović-Ružić naglasila je da bolest raka vrata maternice uopće ne bi trebala postojati jer postoji šansa da se redovitim ginekološkim pregledima otkrije praktički prije nego što je i nastala, a cijepljenjem protiv najčešćeg uzročnika te bolesti, humanog papiloma virusa – HPV-a, spriječi njen nastanak.

Akciju uz Primorsko-goransku županiju podržavaju Ministarstvo zdravstva, Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, KBC Rijeka, Dom zdravlja PGŽ-a, gradovi i općine županije, Medicinska škola Rijeka, ILCO Rijeka, gradska društva Crvenog križa te Udruga žena operiranih dojki „Nada“.

Osim u Rijeci, obilježavanje Dana mimoza održat će se u subotu 27. siječnja na gradskim tržnicama u Opatiji, Crikvenici, Omišlju, Njivicama, Delnicama, Malom Lošinju te Rabu.

error: Content is protected !!