Značajne promjene: Krk dobiva novi semafor, ali i Tržnicu na malo Sv. Bernardina

Na atraktivnoj lokaciji površine 1.066 m2, Krk će u narednim mjesecima dobiti tržnicu na malo s daleko kvalitetnijom ponudom proizvoda

Grad Krk će, u mjesecima koji slijede, dobiti dva bitna noviteta: još jedan semafor, ali i novu tržnicu na malo.

U nastojanju da se smanje gužve na krčkim prometnicama u vršnim turističkim mjesecima, na gradonačelnikovom kolegiju ovoga je tjedna donesena odluka o postavljanju novog semafora na području grada, konkretno na raskrižju u Ulici Stjepana Radića. Riječ je o “pametnom semaforu”, čime se nastoji barem donekle doskočiti gužvama koje Krčanima otežavaju svakodnevne aktivnosti tijekom ljeta.

Na kolegiju je analiziran i prihvaćen Prometni elaborat semaforizacije spomenutog raskrižja, čija je izrada bila povjerena tvrtki SWARCO Croatia d.o.o. iz Zagreba. Riječ je o investiciji procijenjenoj na 65.963,00 eura bez PDV-a, čija će realizacija uskoro startati pokretanjem postupka javne nabave. Ovaj bi projekt zbog ugradnje videodetektorskih senzora na svim privozima raskrižja trebao pridonijeti boljem iskorištavanju prometnog kapaciteta, što znači da bi se zelena vremena trebala izmjenjivati ovisno o prometnoj potražnji.

A nakon što je projekt Uređenja tržnice na malo u gradu Krku lani dobio potporu EU fondova u visini od značajnih 5,3 milijuna kuna, ovih su dana naposlijetku započeli i prvi radovi na uređenju ovog dosad prilično neuglednom dijelu krčke rive. Umjesto ne osobito reprezentativnih štandova tik uz autobusni kolodvor i luku, prema najavama, na ovoj atraktivnoj lokaciji površine 1.066 m2, Krk će u narednim mjesecima dobiti tržnicu na malo, s jednom čvrstom građevinom, 12 samostalnih prodajnih modula te ostalim elementima i infrastrukturom.

Uz obnovu osnovne infrastrukture, ovaj će prostor u samom centru Krka dakle dobiti objekte koji će se i kvalitetom i vizualnim segmentom daleko bolje uklopiti u prostor, a očekuje se da će i ponuda proizvoda na budućoj tržnici biti kvalitetnija. Naime, dosad dostupnu ponudu suvenira, plažnih rekvizita i sličnih drangulija trebali bi zamijeniti – ili barem nadopuniti – originalni suveniri i proizvodi s domaćim, autohtonim potpisom poput domaćih sireva, maslinovih ulja, vina, mesnih prerađevina, što će ujedno doprinijeti i kvaliteti turističke ponude u centru grada. Očekuje se da bi se na ovom prostoru u budućnosti mogle održavati i tzv. zelene tržnice, odnosnosno eko sajmovi, koji su se dosad održavali na drugim lokacijama.

Prema najavama Vecle, do početka ovogodišnje turističke sezone očekuje se dovršetak grubih radova, dok će nova tržnica Sv. Bernardina u svojoj punoj ljepoti zasjati tek u sezoni 2024.

error: Content is protected !!