Grad Krk za čak 65 posto podiže novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta

“To nisu mjere pronatalitetne politike, jer samo kvaliteta života, gospodarska dinamika, zadovoljstvo, sigurnost roditelja može biti poticaj za tako važnu odluku u životu, a ova naknada je simbolična gesta grada za lakši početak”, pojašnjava gradonačelnik Vasilić.

Na području Grada Krka uskoro će, po svemu sudeći, značajno porasti jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta – za čak 65 posto. Za nacrt prijedloga ove Odluke trenutno je otvoren postupak e-Savjetovanja.

“Najveća, a roditeljima malih Krčanki i Krčana i najvažnija novina odnosi se na prijedlogom odluke predviđeno osjetno podizanje vrijednosti samih novčanih pomoći namijenjenih opremanju novorođenčadi. Po novome, nakon što spomenuti prijedlog prođe sve procedure, visina novčane pomoći odskora bi tako trebala iznositi 660 eura za prvorođeno dijete (umjesto dosadašnjih 400 eura), 990 eura za drugorođeno dijete (umjesto dosadašnjih 597 eura), 1.320 eura za treće dijete u obitelji (umjesto dosadašnjih 796 eura) te 1980 eura za četvrto i svako sljedeće rođeno dijete (umjesto dosadašnjih 1.194 eura)”, rekao nam je gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić.

Sam postupak ostvarivanje ovog prava pokreće se na zahtjev roditelja, i to putem nadležnog matičnog ureda, posredstvom sustava e-Novorođenče ili pak pisanim zahtjevom, upućenim izravno nadležnim službama Grada Krka.

“Povećanje od 65% ovih naknada, uslijedilo je nakon analize svih posljedica inflacije u proteklom periodu i dobrih ostvarenja proračuna Grada, koji otvara mogućnost većih naknada za opremu novorođenog djeteta. To nisu mjere pronatalitetne politike, jer samo kvaliteta života, gospodarska dinamika, zadovoljstvo, sigurnost roditelja može biti poticaj za tako važnu odluku u životu, a ova naknada je simbolična gesta grada za lakši početak”, pojašnjava gradonačelnik Vasilić.

Osim potpore novopečenim roditeljima, Grad Krk već godinama na različite načine pruža podršku i nagrađuje i učenike i studente.

“Grad Krk svake školske i akademske godine dodjeljuje stipendije učenicima i studentima, koje za učenike iznose 80 EUR-a, a za studente 110 EUR-a mjesečno, stipendije za deficitarna zanimanja, stipendije za studente poslijediplomskih studija koje iznose 160 EUR-a mjesečno.

Na početku svake školske godine jednokratne naknade za nabavku školskog pribora i radnih bilježnica za sve učenike od 1. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole u iznosu od 66 EUR-a. Financiramo nadstandard u osnovnoj školi, produženi boravak, izvan školske aktivnosti, troškove općinskih, županijskih i državnih natjecanja učenika i mentora.

Nagrađujemo novčanim nagradama sve učenike i njihove mentore koji su se plasirali na državna natjecanja i državne smotre, a posebno ako na istima ostvare jedno od prva tri mjesta. Nagrađujemo najbolje sportašice i sportaše, koji su na državnim i međunarodnim natjecanjima ostvarili jedno od prva tri mjesta i dodjeljujemo sportske stipendije sportašima koji su kategorizirani od Hrvatskog olimpijskog odbora”, ističe Vasilić.

Za razliku od brojnih hrvatskih gradova, a pogotovo otočnih, Grad Krk bilježi porast broja stanovnika, ali i porast nataliteta.

“Grad Krk je imao najveći porast stanovništva između dva popisa stanovništva od 2011. do 2021. godine od 10,7% u odnosu na sve hrvatske gradove, najmanju stopu iseljavanja, natalitet u porastu, što najbolje pokazuje broj osnovnoškolskih odjeljenja, u Krku 20 odjeljenja i u Vrhu 8, pa svake godine dodatno ulažemo u povećanje broja učionica kako bi osigurali jedno smjensku nastavu.

Kad su jaslice i vrtići u pitanju, u matičnom vrtiću imamo 11 odgojnih grupa, u područnom vrtiću Vrh 1, a prije dvije godine otvorena su i 2 odgojne grupe u područnom vrtiću Krk. Trenutno pripremamo objekt stare škole Milohnić za nove dvije odgojne grupe i projekt novog vrtića i jaslica u Vrhu koji će imati 7 odgojnih grupa i za koji smo već potpisali sporazum za sufinanciranje iz europskih fondova”, ističe gradonačelnik Vasilić te dodaje:

“Taj napredak Grada prepoznaju i u brojnim ocjenjivačkim anketama, pa je tako Grad Krk više puta proglašen gradom s najvećom kvalitetom života, smart city, a najnovije prije neki dan od Hrvatskog novinarskog društva zelenim gradom prijateljem Velebitske degenije, kao najzeleniji grad u provođenju zelene tranzicije i gospodarenju otpadom u Hrvatskoj”.

error: Content is protected !!