Žlahtina Sv. Lucija osvojila brončanog Decantera: Uspjeh obitelji Katunar uspjeh je cijeloga Kvarnera

Estate Winery Katunar za svoju žlahtinu Sv. Lucija dobila je brončanog Decantera s 89 bodova. Vinarija ima stoljetnu tradiciju koja je procvat doživjela spojivši otočki tradicionalni način vinogradarstva s novim praksama u vinarstvu

Zamjenica župana Marina Medarić u Kašetici primorsko-goranskoj primila je predstavnike Estate Winery Katunar, dobitnike brončanog Decantera, na čelu s Antonom Katunarom. Prijemu su prisustvovali i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov te privremeni pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan.

Zamjenica Medarić izrazila je veliko zadovoljstvo osvojenom nagradom, kao i činjenicom da Primorsko-goranska županija ulaže u vinogradarstvo. Sufinanciranje sadnje, opreme za navodnjavanje, povećanje nasada i znanstvenih istraživanja samo su neki od poticaja razvoju. „Vinogradarstvo, vinogradi i vino utkani su u lokalne živote naših stanovnika. Izuzetno je veselje kada se pojedinci odluče vinogradarstvom baviti profesionalno što rezultira i značajnim uspjesima. Ovo nije uspjeh samo obitelji Katunar, već cijeloga Kvarnera“, zaključila je zamjenica Medarić.

Estate Winery Katunar za svoju žlahtinu Sv. Lucija dobila je brončanog Decantera s 89 bodova. Vinarija ima stoljetnu tradiciju koja je procvat doživjela spojivši otočki tradicionalni način vinogradarstva s novim praksama u vinarstvu. Proizvodnju baziraju na vlastitom grožđu, budući da obitelj posjeduje preko 200.000 tisuća trsova vinove loze na dva lokaliteta: Vrbničko polje i Bašćanska kotlina.

Anton Katunar zahvalio je na prijemu, ali i dosadašnjoj potpori u realizaciji projekata: „Hrvatsko Primorje smo uveli na Decanter, što je potvrda da smo na dobrom putu. To nije jedina nagrada koju smo dobili, a svakako se nadamo da će ih biti i u budućnosti“.

Kako je objasnio sin, također Anton Katunar, riječ je vrlo visokom broju bodova, posebice jer se radi o suhom vinu. „Samo nas je jedan bod dijelio od srebra, no to je jasan put kojim u budućnosti trebamo ići“, zaključio je, istaknuvši kako uz žlahtinu Sv. Luciju imaju i druge zanimljive proizvode poput otočke amfore – vinificirane žlahtine u amfori i prirodnog vina bez dodanog sumpora, kvasaca, koje je neprešano i nefiltrirano.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov priključila se čestitkama. „Enogastronomija je iznimno važna za turizam svakog kraja, posebice autohtoni proizvodi“, navela je, te podsjetila na nedavno lansirani brand Kvarner wines čiji članovi su upravo dobili Decantera, a za što se nada da će i drugima biti poticaj za prijavu.

Podsjetimo, na 18. izdanju Decanter World Wine Awards 2021, najvećem svjetskom vinskom natjecanju, bilo je prijavljeno rekordnih 18.094 vina iz 56 zemalja. Tijekom dva tjedna u lipnju, gotovo 170 vinskih sudaca, uključujući 44 majstora vina i 11 majstora sommeliera, proglasilo je 50 najboljih vina te 179 platinastih, 635 zlatnih, 5.607 srebrnih i 8.332 brončanih medalja. Hrvatski vinari osvojili su 254 medalje.

error: Content is protected !!