FOTO Provjerili smo menije: Ova jela definitivno morate probati na Danima smokava u Krku

Priča o domaćim namirnicama i smokvi koja se savršeno sljubljuje s lokalnom gastronomijom i vrhunskim vinima razvija se u najboljem mogućem smjeru, a Krk se uspješno profilira kao nezaobilazna eno-gastro destinacija

Smokva, ta neokrunjena kraljica stola koja je prehranila generacije otočana, i ove se godine vraća na krčke menije u svom najboljem izdanju. 16. Dani smokava u gradu Krku i ove su godine okupili 15 ugostiteljskih objekata u zajedničkom odavanju počasti ovom nedovoljno cijenjenom voću, koje ovih dana blista u slanim i slatkim varijantama jela.

Bruschette s domaćom smokvom, pršutom i burratom, gurmanski burger s umakom od smokve, smokva i “Prošek stina” – to je dio menija novootvorene wine & dine krčke oaze pod nazivom Malo Misto, koja se s velikim veseljem priključila Danima smokava.

“Ovaj dio ponude pripremili smo posebno za Dane smokava, ali moram reći da je smokva u slatko-slanoj varijanti s burratom i pršutom perfektna kombinacija. Talijanima je, recimo, sasvim uobičajena, dok su gosti iz Njemačke, Mađarske i sjevernijih krajeva uglavnom skeptični i doživljavaju je kao nešto egzotično. No općenito moram reći da su dojmovi vrhunski i da smo iznimno zadovoljni kvalitetom i brojem gostiju”, ističu iz Malog mista, koje se ovog proljeća otvorilo u neposrednoj blizini galerije Decumanus. Malo misto poznato je po vrhunskim vinima, njih čak 60-ak prema kojima je osmišljena i gastro ponuda, a specifično je što više od polovice vinske karte otpada na organska i ekološka vina.

“Imamo najširu vinsku kartu u gradu i nudimo isključivo domaća vina, od Slavonije do Dubrovnika, a uz njih spajamo svježu ribu, domaće škampe od ribara iz Valbiske, domaći ramstek i biftek, sireve i kobasice malih OPG-ova iz Istre i voće i povrće manjih proizvođača i farmi. Kod nas se sva naša vina mogu probati na čaše, što je svojevrstan raritet u ponudi”, ističu iz Malog mista, u čiju ponudu se smokva savršeno uklopila.

S istom premisom o domaćoj, lokalnoj hrani kao zvijezdi menija već duže vrijeme se diči i Restoran Marina Blue na krčkoj rivi. Posebno za Dane smokava ondje se na meniju pak našao file kovača s glaziranim smokvama u prošeku i cheesecake s karameliziranim smokvama i prženim bademima.

“Moram pohvaliti Turističku zajednicu Grada Krka koja nam daje toliko prilika da prezentiramo i u prvi plan gurnemo naše tradicionalne namirnice, na kojima se u ostalom i bazira čitava naša ponuda. Mi tu ne filozofiramo puno – ako je domaće i kvalitetno, nema greške i tko to jednom prepozna uvijek nam se vraća. Došli smo do točke da imamo 80 posto gostiju koji nam se upravo zbog ovakve ponude vraćaju”, ističe Jasmin Đinić iz Marine Blue, kojeg smo uhvatili usred gužve i priprema za večeru. Bez greške – u restoranu se i ovog ponedjeljka u večernjim satima tražilo mjesto više.

Priča o domaćim namirnicama i smokvi koja se savršeno sljubljuje s lokalnom gastronomijom i vrhunskim vinima prepoznali su i drugdje, pa tako u Street Foodu Mezzino obavezno valja probati njihov Smoky burger + crispers. Bistro Punta di gelatto nudi zapečeni svinjski file s mediteranskim preljevom od smokava, pizzu s pršutom, riccotom i svježim smokvama i za desert – mascarpone kremu sa smokvama. Svinjski file u umaku od smokava zvijezda je i Restorana Oliva u sklopu Krk Premium Camping Resorta, dok Bistro Portella nudi pečene smokve s pršutom i listićima sira na posteljici od rukole, filet mignon u umaku od smokava sa zapečenom palentom i mascarpone kremu sa smokvama u prošeku.

Dani smokava srećom traju sve do 4. rujna pa će biti vremena svratiti i do Volsonisa na palačinke i krostate s domaćim džemom od smokava, kao i do restorana Harbour u sklopu hotela Maritim, gdje je na meniju biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava s prilogom te šurlice u umaku od kozica i smokava.

Viktor & Koko food & wine bar uz krostatu sa svježim smokvama nudi pak i ručno rađenu tjesteninu u umaku, s pršutom i smokvama – i više su no zadovoljni reakcijama gostiju.

“Uglavnom nam dolaze strani gosti, kojima je bitna dobra prezentacija jela i tu veliku ulogu ima osoblje, odnosno konobari. No gosti su uglavnom otvoreni isprobati poznata jela poput istarskog sira i pršuta i u ‘novoj’ kombinaciji sa smokvom. Ne bih to više nazvala neobičnim spojem, stvar je u tome da i mi sami moramo smokvi pružiti priliku da bude više od voća koje se jede samo svježe sa stabla ili sušeno”, kaže nam Iva Tabar iz restorana Viktor & Koko, koji je odavno poznat po kvalitetnoj hrani, bez neslavne “pizza, calamari i ćevapi” ponude.

“Činjenica je da se sa smokvom zaista svašta može. I osobno planiram do kraja tjedna posjetiti kolege u drugim ugostiteljskim objektima i isprobati što su pripremili za Dane smokava, jer je to odlična priča. Moram reći da je uz odlično odrađene programe i digitalni marketing Turistička zajednica Grada Krka odradila vrhunski posao i isprofilirala Krk kao grad koji zaista ima za ponuditi daleko više od sunca i mora”, zaključuje Iva.

Vjerojatno najveći izbor jela sa smokvama svojim je gostima ponudila Casa del Padrone: bruschetta Smokvica s kozicama, smokvama i gorgonzolom dolce, pačji smokvenjak, janjčić u smokvi, mousse od smokve, bijele čokolade i meda s tartufima – sve je to dio degustacijskog menija Smokva.

Ni krčko zaleđe ne zaostaje: Konoba Marija u Vrhu pripremila je panna cottu sa smokvama, tu je i slatka pizza sa smokvama i svježim sirom, zatim brownies s komadićima smokve i marmeladom, porchetta sa začinskim biljem i smokvama… Kuća krčkog pršuta donosi paštetu od krčkog pršuta i desert Krčka jedra.

Na Glavotoku u istoimenoj trattoriji gurmane pak očekuju teleći medaljoni od umaku od smokava, pizza Veglia sa smokvama, a kao šećer na kraju – pijane palačinke sa smokvama.

Gastro znalci dobro su upoznati i s konobama u Milohnićima. U konobi Pud brest ovoga ih puta očekuju palačinke u šatou od smokava, a palačinke i kolači sa smokvama desert su koji valja isprobati i u konobi Pod prevolt.

Izbora za gurmane – i više nego dovoljno, a dodajmo tome da Dane smokava i ove godine prati bogat glazbeni program, podjele sadnica, radionice i neizostavni sajam u gradu Krku.

RASPORED

26.08 – 4.9.2022.
POSEBNA PONUDA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRUČJU GRADA KRKA
Ugostiteljski objekti: Restoran Casa del Padrone, Restoran Harbour, Restoran Malo misto, Restoran Marina Blue, Restoran Oliva, Cocktail Bar Volsonis, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino, Konoba Kuća Krčkog Pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest, Konoba Pod Prevolt

02.09. – 04.09.2022.
10:00 – 22:00, Veli park
PRODAJNA IZLOŽBA PROIZVODA OD SMOKAVA, uz Veli park
Izlagači: OPG Nikola Zec, OPG Prgomet, OPG Rimbaldo, Hlam d.o.o., Robert Sušanj Domaća radinost, OPG Marko Šmid, OPG Ivana Prah

02.09.2022. Petak
10:00 Otvaranje sajmenog dijela manifestacije 16. Dani smokava uz Knezove Krčke Frankopane
10:00 Podjela sadnica smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 – 11:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
17:30 Stručno predavanje dr.sc. Iva Prgomet na temu: autohtone i introducirane sorte smokava u Volsonis Secret Gardenu
20:00 Promenadni nastup klape “Nono”, krčka riva
20:30 Nastup “Dino Ivelja Jazz Quartet”, trg Kamplin

03.09.2022. Subota
10:00 Individualno savjetovanje o uzgoju smokava i podjela sadnica smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana
10:00- 11:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
20:00 Nastup “Ivana Galić & Soulbeat”, trg Kamplin

04.09.2022. Nedjelja
10:00 Individualno savjetovanje o uzgoju smokava na štandu izlagača Skink d.o.o
10:00 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana
10:00 Radionica: Prigodna radionica na temu smokava
17:00 – 19:00 Radionica Art&Wine – edukativno kulturno-zabavna radionica slikanja uz čašu krčkog vina, Krušija
19:00 – 22:00 Pachamama Street Connection, nastup uličnog akustičnog benda

Foto: Luka Tabako

error: Content is protected !!