Vrbnik večeras putuje u prošlost kroz Vrbenske užance: “Sve se mijenja, samo su tesnek i kamižot isti…”

Stoljeća se mijenjaju, a kroz godine, samo su ‘tesnek’ i ‘kamižot’ iste i prepoznatljive. Zatancat će na Škujici, ne brinite, napravit će igrokaz, jednu pravu predstavu (‘Od Azbuki do laptopa’), poslužit će vam šurlice i žlahtinu…

Ove nedjelje, 13. kolovoza od 19 sati, Vrbnik će se vratiti u neka davna, zaboravu ukradena vremena. Vrijeme je naime za Vrbenske užance, uprizorenje starih običaja i načina života kakav se nekada ovdje živio. Mjesto radnje je cijela stara jezgra Vrbnika, a scena je podijeljena po setovima, od gradskih trgova Škujice do Opjice.

“Glumci su i organizatori i producenti i režiseri: članovi Vrbničkog kulturnog društva ‘Frankopan’. Oni bi rekli da je ovo dobro jer to rade najprije – da se sami zabave! U šetnji starim gradom nailazite na oštariju, konobu, crkvu i školu, placu, ribarnicu, frizerski salon, neki zidić na kojemu se ‘ćakula’ i plete, veze ili hekla. Naletjeti ćete na ‘popa’, na ‘meštricu’, na ribara… tko zna na koga još!” kažu organizatori i dodaju:

“Stoljeća se mijenjaju, a kroz godine, samo su ‘tesnek’ i ‘kamižot’ (vrbenske narodne nošnje) iste i prepoznatljive. Zatancat će na Škujici, ne brinite, napravit će igrokaz, jednu pravu predstavu (‘Od Azbuki do laptopa’), poslužit će vam šurlice i žlahtinu. Pogledajte kad ste tu i onu pravu izložbu u Domu, prošetajte Vrbnikom, od Škujice .. Vitezićevom ulicom prema Nadi, Baćin dvoru, Saližu, Opjici. Izgubite se u Vrbniku u nekim starim vremenima. Nasmijte se, popijte, pojedite i zaplešite. Za glazbeni dio zaduženi su Trio Andreas (Škujica) i Elvis Stanić Group (Ribarnica/Restoran Nada). Dobro nam došli na 9. Vrbenske Užance!”

PROGRAM:

18.00 – svi odrasli sudionici koji rekonstruiraju život prije struje spremni na pozicijama
19.00 – okupljanje malih glumaca i kustosa u Domu na Škujici
19.30 – zajedničko fotografiranje svih sudionika
– tanec pod sopeli na Škujici
20.00 – otvaranje 9. izdanja Vrbenskih užanc
20.15 – otvaranje dvije izložbe u Domu na Škujici: „Školski vremeplov“ i „Vrbenska meštrica Jelisava Zahija“
20.30 – „Od azbuki do tableta“ – predstava djece Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ Područna škola Vrbnik (iz obljetničkog programa – 50 godina nove školske zgrade na Recu i više od 500 godina vrbničkog školstva)
21.00 – likovna radionica za djecu na Opjici
22.30 – tanec pod sopeli na Placi
GLAZBA:
Na Škujici – Trio Andreas
Na Placi – sopeni i kanet Udruge sopaca otoka Krka
Na Ribarnici – ELVIS STANIĆ FRENCH TOUCH: THE ACCORDION TRIO – Elvis Stanić (harmonika), Spartaco Črnjarić (gitara) i Darko Mihelić Boćo (kontrabas)
+ spontana pjesma i svirka po cijelom gradu

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net
error: Content is protected !!