Frankopani, viteške borbe, koncerti, odlična hrana… Vrijeme je za 498. Krčki sajam – Lovrečevu!

Danas se Krčki sajam “skriva” na poznatim gradskim trgovima, uličicama i na rivi, gdje stiže bogata ponuda tradicionalnih i etno proizvoda, proizvoda malih proizvođača i OPG-ova s područja otoka Krka i Hrvatske, kao i zabavni dio manifestacije – ove godine za odličnu atmosferu zaduženi su Gustafi, Night Express, Matija Cvek & The Funkesnteins, Infinity Band, Supercover Band i Vanna

Početak kolovoza u Krku već generacijama znači samo jedno – vrijeme je za Krčki sajam – Lovrečevu! Ove godine u svom 498. izdanju, Krk se od 8. do 10. kolovoza ponovo vraća u prošlost na najbolji mogući način: kroz viteške borbe, tradicionalni sajam, niz koncerata zvučnih glazbenih imena, gastro festival i brojne druge sadržaje.

Krčki sajam ili Lovrečeva bez ikakve je sumnje najstarija gradska manifestacija, a zapisi o njemu sežu u daleku 1524. godinu kada je ponovo odobren te u gradu Krku organiziran povodom blagdana sv. Lovre, 10. kolovoza, u trajanju od tri dana. Odobrili su ga providur Grimani i kamerleng (komornik) Morosin. Otok Krk u to je doba, odlaskom posljednjeg Frankopana 1480. godine, bio pod vlašću Mletačke Republike, a njime je upravljao providur, provodeći zakon.

Baš kao i danas, zahvaljujući gradskom sajmu u Krk je dolazilo mnoštvo puka s čitavog otoka, ali i drugih krajeva, a trgovalo se prehrambenim namirnicama, stokom, vunom, suknima, sredstvima za rad, bakrenim posuđem, bačvama, predmetima ručne izrade, ali i onim skupocjenima od zlata i srebra, i to uz poseban režim koji je omogućavao povoljnije trgovanje. Štandovi prodavača bili su postavljeni uzduž poljane sv. Lovre, čime je taj dio grada poprimao živopisan izgled. Ta se poljana prostirala uz Velika gradska vrata, nad gradskom lukom i, upravo zbog održavanja sajma, imala je značajnu ulogu u životu grada. Trodnevni se sajam tijekom godina sve više razvijao, prerastavši u jedno od glavnih društvenih događanja.

Danas se Krčki sajam “skriva” na poznatim gradskim trgovima, uličicama i na rivi, gdje stiže bogata ponuda tradicionalnih i etno proizvoda, proizvoda malih proizvođača i OPG-ova s područja otoka Krka i Hrvatske, kao i zabavni dio manifestacije – ove godine za odličnu atmosferu zaduženi su Gustafi, Night Express, Matija Cvek & The Funkesnteins, Infinity Band, Supercover Band i Vanna.

Srednjovjekovna povorka Knezova Krčkih Frankopana

Za oživljavanje krčke povijesti na Kamplinu će se pobrinuti Knezovi Krčki Frankopani s gostima, članovi Povijesne udruge Kaštel, kao i polaznici Dramskog studija Frankopan i članovi Streličarskog kluba Maura Kal. Ljubitelji povijesti nikako ne bi smjeli propustiti atraktivno otvorenje Sajma, kao i srednjovjekovnu povorku Knezova Krčkih Frankopana, koja doista priziva neka davno prošla vremena.

I ove godine, u sklopu događanja Krčkoga sajma, Turistička zajednica Grada Krka organizira besplatne interpretacijske šetnje na temu “Frankopani, koji i dalje žive kroz nas”. Budući da je uslijed velikog interesa prva šetnja već popunjena, dodan je još jedan termin za šetnju na hrvatskom jeziku pa će se tako interpretacijska šetnja planirana za srijedu, 10.8., održati na njemačkom i hrvatskom jeziku, a ona predviđena za 9.8. održat će se na poljskom jeziku.

Polasci su u 19:45 sati, sa Trga krčkih glagoljaša, ispred Franjevačkog samostana Krk. Jednosatna šetnja uključuje ulaznice za posjet Frankopanskom kaštelu. Zbog ograničenog broja polaznika šetnje, zainteresirani za pojedinu šetnju se mogu prijaviti u Turističko informativni centar u gradu Krku, telefonom na 051/220-226 ili putem e-maila na tic@tz-krk.hr.

Disko Mediteran i Sunset Street Food Festival

Vraćanje u prošlost bit će tema i disco plesnog podija organiziranog na parkingu nasuprot robne kuće u gradu Krku. Glazbeni hitovi, kreativne dekoracije i odlična atmosfera čekaju vas na “Disko Mediteranu”, pod producentskom palicom Velvet Festivala.

Od 8. do 15. kolovoza u gradu Krku sprema se i posebna gastronomska ponuda Sunset Street Food Festivala, na prostoru Ribarskog mula. Sunset Street Food Festival održavat će se za vrijeme Krčkoga sajma te prvih dana Krčkih jedara, a od četvrtka do subote (11. – 13.8.) moći ćete uživati i u glazbenom programu koji uključuje glazbu 80-tih, RnB mashup i nastup Loose 4 benda. Iz atraktivne ponude izdvajamo tuna steak, gulaš od hobotnice, srdele ili pak neki od ukusnih burgera, uz nezaobilanu ponudu osvježavajućih ljetnih pića.

Krčki sajam organiziraju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk te udruge i partneri, a tome valja dodati i da su sva događanja za gledatelje besplatna.

PROGRAM

8.8.2022., PONEDJELJAK

TRG KAMPLIN
09:00 Medena radionica – demonstracija vrcanja meda
10:00 Cvjetna radionica: Izrada vjenčića za glavu od suhog cvijeća
16:00 Izložba viteške opreme, mogućnost razgledavanja srednjovjekovne opreme, slikanje s vitezovima – Povijesna udruga Kaštel
17:00 “Skeč lopova”, igrokaz Povijesne udruge Kaštel
18:00 Viteške borbe – Povijesna udruga Kaštel
19:00 Radionice s djecom, prikaz viteških vještina i znanja – Povijesna udruga kaštel
19:30 Radionica: Izrada ribica od gline
20:30 Srednjovjekovna povorka Knezova Krčkih Frankopana
21:00 Svečano otvaranje 498. Krčkog sajma uz Knezove Krčke Frankopane i goste: Streličarski klub Maura Kal – Krk, Frankopani Grada Trsata, Klub prijatelja Grada Trsata, Udruga Frankopanska straža Grobnik, Udruga Zrinski Frankopani Drivenik i Udruga Gradska straža Bakar 1848
21:30 Ansambl Audiatur – srednjovjekovni kostimirani glazbeni program – ambijentalna srednjovjekovna glazba

TRG KRČKIH GLAGOLJAŠA / ispred Franjevačkog samostana Krk
19:45 Storytelling: “Frankopani, koji i dalje žive kroz nas” – besplatne interpretacijske šetnje gradom Krkom (na hrvatskom jeziku)

VELA PLACA
20:00 Dječji zbor Mići Boduli

KRČKA RIVA
20:30 Promenadni nastup folklornog društva Poljica
21:30 Gustafi
23:00 Night Express

9.8.2022., UTORAK

20:45 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana

TRG KRČKIH GLAGOLJAŠA / ispred Franjevačkog samostana Krk
19:45 Storytelling: “Frankopani, koji i dalje žive kroz nas” – besplatne interpretacijske šetnje gradom Krkom (na poljskom jeziku)

TRG KAMPLIN
09:00 Medena radionica – demonstracija vrcanja meda
18:00 Izložba viteške opreme, mogućnost razgledavanja srednjovjekovne opreme, slikanje s vitezovima – Povijesna udruga Kaštel
19:00 Radionice s djecom, prikaz viteških vještina i znanja – Povijesna udruga Kaštel
20:00 Radionica: Izrada ribica od gline
21:00 Radionica: “Srednjovjekovni plesovi” – Dramski studio “Frankopan”
21:00 Viteški turnir, natjecanje za ruku princeze – Povijesna udruga Kaštel
22:00 Fire show – Povijesna udruga Kaštel

KRČKA RIVA
20:30 Promenadni nastup folklornog društva Kornić
21:30 Matija Cvek & The Funkensteins
23:00 Infinity Band

10.8.2022., SRIJEDA
20:45 Šetnja gradom Knezova Krčkih Frankopana

TRG KRČKIH GLAGOLJAŠA / ispred Franjevačkog samostana Krk
19:45 Storytelling: “Frankopani, koji i dalje žive kroz nas” – besplatne interpretacijske šetnje gradom Krkom (na njemačkom jeziku)

TRG KAMPLIN
09:00 Medena radionica – demonstracija vrcanja meda
10:00 Predstava: “Svatković” – Dramski studio “Frankopan”
17:00 Izložba viteške opreme, mogućnost razgledavanja srednjovjekovne opreme, slikanje s vitezovima – Povijesna udruga Kaštel
18:00 “Skeč lopova”, igrokaz Povijesne udruge Kaštel
19:00 Viteške borbe – Povijesna udruga Kaštel
20:00 Radionica: Izrada ribica od gline
21:00 Radionica Dramskog studija Frankopan: “Srednjovjekovni plesovi”
21:00 Radionice s djecom, prikaz viteških vještina i znanja – Povijesna udruga Kaštel
21:30 Streličarski turnir – Streličarski klub Maura Kal

KRČKA RIVA
20:30 Promenadni nastup folklornog društva Vrh
21:00 Supercover Band
22:30 Vanna
01:00 Supercover Band

error: Content is protected !!