VIDEO Plenković svečano otvorio LNG terminal, Komadina i Ahmetović odbili doći. Krčki čelnici nisu ni pozvani, evo što poručuju

“Pokazalo se totalno nepoštivanje županije i lokalne zajednice, nepoštivanje zakonskih propisa i to je razlog zašto ne bi ni sudjelovali u ovoj svečanosti”, izjavio je pak gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić

Na današnje otvorenje LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin-Omišalj nije pozvan gotovo nitko od krčkih načelnika i gradonačelnika kao ni lokalni mediji, a i oni koji su poziv primili, odbili su doći. LNG je tako svečano otvorio premijer Andrej Plenković u pratnji ministara i probranih medijskih kuća, koje su prenijele niz “pohvalnica” na račun terminala u Omišlju.

O odgovoru mještana i vodećih ljudi otoka Krka, onih koji s LNG-om svakodnevno žive – ni slova.

“Pozivu da prisustvujem svečanom otvorenju LNG terminala neću se odazvati. To bi bila travestija u najgorem obliku i time bih izdala sve stanovnike Omišlja, otoka Krka i Primorsko-goranske županije.

Neka Plenković i Ćorić svečano puste u rad projekt koji je štetan za lokalnu zajednicu, oni su odgovorni za smanjenu kvalitetu života Omišlja, Njivica, Malinske i svih mjesta na ovom području. Oni snose političku i svaku drugu odgovornost za to što stanovnike ovog dijela Hrvatske tretiraju kao roblje i ponizne sluge. Ja im poručujem da roblje nismo i da nikada nećemo pristati na diktate moćnika. Gospodo iz Vlade i HDZ-a, otvorite svoj LNG, pogazite volju stanovnika Omišlja i Njivica, ali ne očekujte dobrodošlicu i odobravanje. Mi nismo na prodaju, to dobro upamtite! Nećete nas se tako lako riješiti, to vam jamčim”, poručila je tako putem društvenih mreža vladajućima načelnica Omišlja Mirela Ahmetović.

Darijo Vasilić, Zlatko Komadina

Među rijetkim pozvanima na svečano otvorenje bio je i župan Zlatko Komadina, koji je organizatorima također zahvalio odbijenicom:

“Zahvaljujem na pozivu za sudjelovanjem na svečanosti puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin-Omišalj, kojem se ne mogu odazvati. Naime, moj dolazak bio bi u suprotnosti s jasno artikuliranim stavovima, ne samo mene kao župana, već i Županijske Skupštine, Općine Omišalj, kao i većine stanovnika otoka Krka o neprihvatljivosti izgradnje plutajućeg LNG terminal na lokalitetu koji je u važećim prostornim planovima predviđen za izgradnju kopnenog terminala. Svjesni važnosti energetske neovisnosti Hrvatske, kao regionalna i lokalna samouprava prihvatili smo da se uz već postojeće energetske kapacitete na lokalitetu Omišlja kao i susjednom Urinju, izgradi i kopneni terminal za ukapljeni plin, ali uz poštivanje najviših sigurnosnih i ekoloških standarda.

Odluka Vlade da se umjesto predviđenog kopnenog izgradi plutajući terminal, koji ne zadovoljava maksimalne ekološke, energetske, ekonomske i estetske standarde, donijeta je usprkos protivljenju lokalne i regionalne samouprave, što smatram neprihvatljivim odnosom državne vlasti prema stavovima i interesima stanovništva ovog kraja. Neprihvatljivo je da su neki drugi interesi presudili u takvoj odluci na štetu razvoja turizma otoka Krka. Da smo u tom protivljenju itekako bili u pravu potvrđuje i sam početak probnog rada LNG terminala koji je izazvao snažan revolt mještana Omišlja jer im je zbog visoke razine buke s terminala narušena kvaliteta života”, odgovorio je župan Komadina organizatorima.

“Mi kao krčki čelnici nismo ni pozvani, a i da jesmo sigurno se ne bi odazvali upravo iz svih ovih razloga koje je župan naveo. Naime ne slažemo se načinom na koji je projekt LNG-a izveden. Nudili smo neke druge prijedloge oko energetske neovisnosti Hrvatske i ove regije, ali ništa od toga nije prihvaćeno. Umjesto toga pokazalo se totalno nepoštivanje županije i lokalne zajednice, nepoštivanje zakonskih propisa i to je razlog zašto ne bi ni sudjelovali u ovoj svečanosti”, izjavio je pak gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić.

error: Content is protected !!