VIDEO Zapovjednik JVP Dinko Petrov ispraćen u mirovinu uz izložbu “Što ostaje kad intervencija završi?”

Na kraju ostaju imena vatrogasaca stradalih na intervencijama i pri drugim vatrogasnim zadacima koji su nesebično dali svoje živote spašavajući druge. Ova je izložba, stoga, posvećena upravo njima

Centar za kulturu Grada Krka svoju izložbenu sezonu, kao što je to i inače običaj, započinje muzejskim postavom, tj. gostovanjem Muzeja hrvatskog vatrogastva, i to izložbom Što ostaje kad intervencija završi? Ovaj izložbeni projekt, koji se u Galeriji Decumanus može razgledati od 29. siječnja do 11. veljače 2021. godine, svakim radnim danom između 10.00 i 13. sati, priređuje se u povodu poznate nacionalne inicijative Noć muzeja.

Ove se godine početak izložbene sezone poklopio s još jednim važnim događajem – odlaskom u mirovinu zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka Dinka Petrova, nakon više od dva desetljeća na toj odgovornoj poziciji.

Vatrogastvo inače povezujemo s gašenjem požara, crvenim vatrogasnim vozilima, visokim ljestvama te iznimnoj hrabrost pri spašavanju ljudi i imovine. Tek nakon što se iscrpe ovi pojmovi, vatrogastvo povezujemo i s opasnošću. Građani tako o opasnostima vatrogasnog posla najčešće saznaju kroz medije – s video zapisa ili iz novinskih natpisa o stradavanju vatrogasaca. No, o koliko opasnom zanimanju se zaista radi možda najbolje svjedoči sve ono što ostaje kad intervencija završi.

S obzirom na sve rečeno, Muzej hrvatskog vatrogastva iz Zagreba pripremio je izložbu, koja se u dva naredna tjedna može razgledati u gradu Krku, a čija se primarna zadaća ogleda u educiranju javnosti o opasnosti vatrogasnog posla kroz izloženu opremu oštećenu ili uništenu u požarima, ili tijekom neke druge vrste intervencije, kao i podizanju svijesti o humanosti vatrogasnog poziva. Za potrebe izložbe prikupljeni su predmeti i priče iz gotovo svih krajeva Hrvatske, ali i oni iz različitih vremenskih razdoblja.

Rastopljena kaciga iz Zagreba i vatrogasna svjetiljka iz Splita tako svjedoče o opasnostima kojima se izlažu vatrogasci koji gase požare u građevinama. Izgorena pumpa iz Makarske podsjeća na pogibeljne situacije kojima su vatrogasci izloženi tijekom požara na otvorenim prostorima. Interventno odijelo progoreno rastopljenim aluminijem govori o hrabrosti vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje, prilikom gašenja opasnog požara na jahti. U nešto starija povijesna razdoblja uvodi priča o spašavanju bugarskog broda u Rijeci te spomen na tešku požarnu sezonu iz 1985. godine. Na kraju ostaju imena vatrogasaca stradalih na intervencijama i pri drugim vatrogasnim zadacima koji su nesebično dali svoje živote spašavajući druge. Ova je izložba, stoga, posvećena upravo njima!

Prema tome, neka ovaj postav svim zaniteresiranim posjetiteljima pomogne da shvatite o kakvim se opasnostima naši vatrogasci svakodnevno izlažu i naučite kako, zajedničkim snagama, te opasnosti što više minimalizirati. Izložbu čini 16 informativnih panoa, tri vatrogasne odore, tri uništene plinske boce, desetak kaciga, kao i desetak sitnih predmeta.

Osim u (prethodno navedeno) redovno radno vrijeme Galerije Decumanus, izložba Što ostaje kada intervencija završi?, uz nužno pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera, može se razgledati i uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.

error: Content is protected !!