VIDEO Predstavljeni 300 milijuna kuna vrijedni projekti ŽLU-a, evo kako će izgledati Ribarska luka u Krku

Izgradnju Ribarske luke u gradu Krku gradonačelnik Vasilić nazvao je generacijskim projektom jer obuhvaća izgradnju 200 metara lukobrana koji posebno pridonosi razvoju grada i svim lučkim djelatnostima.

„U ovom trenutku u tijeku je veliki investicijski ciklus u svim županijskim lučkim upravama na razini od oko 300 milijuna kuna. Zadnji odobreni projekt od stane Ministarstva poljoprivrede je Ribarska luka Krk koji je veliki projekt značajan za grad Krk, središte našeg zlatnog otoka“, rekao je župan Zlatko Komadina predstavljajući u Velikoj vijećnici Grada Krka aktualna ulaganja u lučku infrastrukturu gradonačelniku Dariju Vasiliću te čelnicima krčkih općina. Naglasio je da je projekt važan zbog ribara, pomorske infrastrukture, novih gatova, lukobrana i vezova. „U razdoblju od kada je ustrojen sustav županijskih lučkih uprava udvostručili smo broj komunalnih vezova diljem županije. Ovaj veliki investicijski ciklus izuzetno je bitan i nikada se nisu dogodila tolika ulaganja na području naše županije“, rekao je župan te dodao da u PGŽ ima 8 županijskih lučkih uprava, a najveća je upravo Županijska lučka uprava Krk koja skrbi o pomorskom dobru 7 gradova i općina.

Izgradnju Ribarske luke u gradu Krku gradonačelnik Vasilić nazvao je generacijskim projektom jer obuhvaća izgradnju 200 metara lukobrana koji posebno pridonosi razvoju grada i svim lučkim djelatnostima. Istaknuo je kako se u razvoju grada Krka od srednjeg vijeka do danas jako puno važnih stvari dešavalo upravo uz luku. „Upravo s ovom investicijom otvaramo prostor novom iskoraku, novom razvoju ribarstva i proizvodnji hrane u funkciji turizma. Veselim se ovom projektu koji ne donosi puno samo ribarima i pomorstvu već ukupnoj zaštiti akvatorija i bazena krčke luke koji će po završetku omogućiti čitav niz novih projekata i razvoja grada Krka“, rekao je Vasilić.

Darijo Vasilić, Zlatko Komadina

Projekt Ribarske luke u Krku prezentirao je pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan koji je i predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Krk. Predstavljanjem je obuhvatio sve projekte ŽLU Krk realizirane u ovom mandatu, projekte koji su u tijeku kao i one koji su u fazi planiranja. Posebno je naglasio dobru suradnju s gradonačelnikom i načelnicima Krka koji aktivno participiraju u projektima na svom području. Istaknuo je da ukupna vrijednost projekta izgradnje Ribarske luke Krk iznosi nešto više od 53 milijuna kuna od čega je očekivani iznos bespovratnih sredstava 37,3 milijuna kuna koja su Županijskoj lučkoj upravi Krk dodijeljena putem natječaja Ministarstva poljoprivrede. U sklopu projekta predviđeni su građevinski radovi rekonstrukcije koji uključuju produženje i proširenje gata postojećeg lukobrana, proširenje kolničke površine postojećeg gata te uređenje površine za ugradnju spremnika za gorivo. Nadalje, planirana je izgradnja benzinske postaje namijenjene za ribare, nautičare i sportska plovila na dostupnijoj lokaciji te opremanje lukobrana i izgradnja montažnog objekta za djelatnike. Kako bi se uspostavio i prikladno opremio prostor na kojem se obavlja gospodarska djelatnost ribarstva, planira se izvršiti ulaganje u sljedeću opremu/infrastrukturu: vozila na električni pogon, fotonaponski autonomni sustav, komunalnu opremu, industrijsku digitalnu vagu, kašete za skladištenje mreža s ribarskih plovila, kombiniranu rashladnu komoru za skladištenje prehrambenih proizvoda i svjetlovodnu optičku mrežu do lokacija bežičnih uređaja.

Na susretu s čelnicima jedinica lokalnih samouprava otoka Krka, kojemu su uz župana Komadinu, sudjelovali i zamjenica Marina Medarić, resorna pročelnica Nada Milošević i ravnatelj ŽLU Krk Goran Lajnert, razgovaralo se i o drugim temama, između ostalih i o Zakonu o otocima.

error: Content is protected !!