VIDEO Nevjerojatan prizor u Dragi Bašćanskoj: 20-ak bjeloglavih supova ulovljeno “na ručku”

Iznimno rijedak prizor uspjela je danas u Dragi Bašćanskoj snimiti Nerina Žuvić Roviš – otprilike dvadeset, ako ne i više bjeloglavih supova na okupu, tijekom hranjenja lešinom ovce. Nesvakidašnji prizor ovih zaštićenih, impresivnih ptica snimljen je u neposrednoj blizini kuća, što ga čini još rjeđim.

“Već 20 godina radim kao vodič i nikada nisam imala sreće vidjeti ih ovoliko, ovako blizu i da se hrane. Danas mi je baš bio sretan dan, došli su mi praktički pred kuću”, rekla je Nerina Žuvić Roviš.

U Hrvatskoj živi još samo stotinjak obitelji bjeloglavih supova, a zanimljivo je da je baš na otoku Krku, na obalnim liticama od rta Glavine do zaljeva Mala luka, proglašen je 1969. godine prvi ornitološki rezervat u svijetu – upravo s ciljem zaštite bjeloglavih supova.

Supovi su dugovječni, u zatočeništvu mogu živjeti do 40 godina, a u prirodi kraće. Hrane se isključivo strvinama velikih i srednjih sisavaca te nikada ne jedu živi plijen. Zbog toga se može reći da u ekosustavu imaju ulogu „higijeničarske službe“ jer time sprječavaju potencijalno širenje zaraza. Bjeloglavi sup jedna je od najvećih ptičjih vrsta u svijetu i najveća u Hrvatskoj, s rasponom krila od 240 do 280 cm, visinom do 110 cm i masom odrasle jedinke koja varira od 7 do 12 kilograma.

Početkom 20. stoljeća bjeloglavi supovi bili su rašireni gotovo na cijelom području Hrvatske, no danas se još jedino gnijezde na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Prviću i Plavniku pa se njihova populacija nerijetko naziva i kvarnerskom.

Video i foto: Nerina Žuvić Roviš

error: Content is protected !!