VIDEO Mališani DV Polje pripremili su jednu od najljepših čestitki ovoga Božića

“Da se ne zatare!” poručuju mališani s odgojiteljicama i ostalim djelatnicima Dječjeg vrtića Polje

Vrtićarci Dječjeg vrtića Polje pripremili su jednu od najljepših božićnih čestitki koju ćete ovih dana imati prilike vidjeti. U njoj su obuhvatili prošlost i tradiciju, ali i budućnost i moderne tehnologije, kako bi još jednom poručili – da se ne zatare!

Djeca DV Polje u ovom blagdanskom videu naime izvode gotovo zaboravljenu koledvu: “Rosna, rosna…” staru nekoliko stotina godina.

“U dobrinjskom kraju, predbožićno vrijeme, vrijeme adventa započelo bi na sv. Katarinu. Za dugih zimskih večeri okupljale su se obitelji kraj ognjišta i sa posebnom radošću isčekivali dolazak Božića. Tada bi se počele pjevati (kantat) božićne pjesme, napjevi i koledvi. Jedna od koledvi koju su djeca sa radošću kantala je bila: “Rosna, rosna…” Prepustite se i vi radosti Božića. Neka vam ova koledva zagrije srca, vrati vas u djetinjstvo i probudi u vama najljepša sjećanja”, kažu iz Dječjeg vrtića Polje.

“Na ovaj, pomalo neobičan način, šaljemo vam važnu poruku! Povezivanje modernog i tradicionalnog je nezaobilazna aktivnost u vrtiću, posebno povezano sa blagdanima. Važno je omogućiti djetetu doživljaj blagdana na njemu zanimljiv način, ali mu omogućiti i sadržaje i aktivnosti koje se povezuju sa tradicijom vezanom prvenstveno uz obilježja kraja gdje živimo. Ujedno se i ostvaruje djetetova svijest o pripadnosti i identitetu. Da se ne zatare!” poručuju mališani s odgojiteljicama i ostalim djelatnicima Dječjeg vrtića Polje i dodaju:

“Ako baštinu prepustimo zaboravu, tko će pisati našu budućnost?”

U nastavku donosimo božićnu koledvu u izvedbi DV Polje.

error: Content is protected !!