FOTO U Baški započelo Državno natjecanje iz vjeronauka

Program otvaranja glazbeno‒scenskim nastupima oplemenili su učenici iz škole u Baški

U utorak 23. travnja, u jutarnjim satima, u dvorani Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ Krk – PŠ Baška održano je svečano otvaranje Državnog natjecanja iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola. Ovo natjecanje provodi se u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Glasa koncila. Domaćini ovogodišnjeg natjecanja su PŠ Baška i Krčka biskupija. Na natjecanju sudjeluju 44 ekipe iz cijele Hrvatske, koje okupljaju 176 učenika i 44 mentora, a tema natjecanja je Socijalni nauk Crkve.

Okupljenim uzvanicima te sudionicima natjecanja obratili su se ravnatelj škole domaćina Serđo Samblić, načelnik Općine Baška Toni Juranić, predsjednik Državnog povjerenstva Tomislav Tomasić i krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak.

Serđo Samblić izrazio je radost što se već po 10. put u krčkoj Osnovnoj školi održava natjecanje iz nekog predmeta na državnom nivou. Pozdravio je sve uzvanike, sudionike i one koji su pripremili program. Zaželio je svima ugodno i uspješno natjecanje.

Toni Juranić svima je izrazio dobrodošlicu u Bašku. Istaknuo je važnost odgoja i obrazovanja koje djeci i mladima pomaže pronaći odgovore na važna životna pitanja koja se rađaju već u ranoj životnoj dobi. Posebnu ulogu ima vjeronauk koji u promicanju duhovnog razvoja brine o individualnosti i razvoju svakog učenika te im u komunikaciji s predajom i jednih s drugima pomaže u kreiranju sustava vrijednosti, osmišljavanju života i socijalnom povezivanju.

Tomislav Tomasić sve je pozdravio u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i Državnog povjerenstva. Objasnio je kako se izborom teme Socijalni nauk Crkve htjelo upoznati s bogatstvom koje on nudi, ali i potaknuti na razvijanje socijalnih vještina i kompetencija: zajedništvo, solidarnost, empatija, briga za čovjeka i život, odnosno odgovornosti u izgradnji boljeg i zdravijeg društva. Čestitao je svima na već postignutom uspjehu plasiranja na Državno natjecanje te zaželio daljnji uspjeh.

Krčki biskup mons. Ivica Petanjak izrazio je radost što je Krčka biskupija, nakon Državnog natjecanja održanog 2015. godine u Gradu Krku, ponovno domaćin ovog događaja. Svim natjecateljima zaželio je Božji blagoslov i uspješno natjecanje, te da sakupe što više znanja.

Program otvaranja glazbeno‒scenskim nastupima oplemenili su učenici iz škole u Baški.

U program i tijek natjecanja sudionike su uveli mons. mr. Zvonimir Seršić, predstojnik Katehetskog ureda Biskupije Krk i Zvonimir Lončar, član Državnog povjerenstva.

Autor: Irena Žužić
Foto i izvor: biskupijakrk.hr

 

error: Content is protected !!