Uhvaćena trojka koja je black box metodom opljačkala 20 bankomata. Operirali su i u Krku, Baški, Šilu…

Na meti je bilo 18 bankomata na području Primorsko-goranske županije (Rijeka, Mošćenička Draga, Krk, Baška, Šilo…) te dva na području Istarske županije

PU primorsko-goranska je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije prezentirala rezultate kriminalističkog istraživanja vezanog uz napade na bankomate metodom black box, u sklopu kojega je dolijala riječka kriminalna trojka.

Sofisticirani kriminalci okomili su se na 20 bankomata diljem PGŽ-a i Istre, a na meti su bili i bankomati na otoku Krku.

Radi se o neovlaštenom pristupu računalnom sustavu bankomata pomoću zlonamjernih softvera. Cyber kriminalci najčešće buše rupe na bankomatu, računalnom opremom spajaju se na sustav bankomata i softverom nalažu isplatu novčanica. Black box se pojavljuje 2016. godine, a u Hrvatskoj je ukupno evidentirano sedam serija krađa odnosno 46 slučajeva ove vrste krađa. Takvim kriminalom bavili su se dosad stranci, uglavnom Ukrajinci, Rumunji i Poljaci. I kod najnovijeg krim istraživanja koje traje od početka godine policija se fokusirala na strance, no ispostavilo se da iza sofisticiranih napada na bankomate metodom black box prvi put stoje Hrvati. Radi se o trojici Riječana u tridesetim godinama. Prema rezultatima istraživanja, samostalno su osmislili cijeli sustav, napravili računalne programe i kreirali računalnu opremu.

Riječka trojka počinila je 20 kaznenih djela, 16 teških krađa i četiri kaznena djela koja spadaju pod cyber kriminal. Na meti je bilo 18 bankomata na području Primorsko-goranske županije (Rijeka, Mošćenička Draga, Krk, Baška, Šilo…) te dva na području Istarske županije, redom bankomati malo skriveni od pogleda prolaznika.

“U slučaju se periferno pojavljuju droga i oružje. Ukupna imovinska korist je 152 tisuće kuna. Možda ne izgleda puno, no neminovne su veće štete ukoliko se ne reagira”, istaknuo je voditelji službe organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske Kristijan Zrinušić, dodajući da su pričinjene štete od više stotina tisuća kuna na bankomatima triju novčarskih ustanova.

Za korisnike je dobra vijest da kriminalci nisu imali cilj zlorabiti osobne podatke i skidati novac s računa klijenata. Iskorištavalo se tehničke i softverske slabosti sustava zaštite bankomata.

error: Content is protected !!