U Vrbniku otvorena pršutana obitelji Toljanić i Brusić

“Zaokružuje se priča koja na najbolji mogući način oslikava slogu i zajedništvo obitelji“

U Vrbniku je otvorena pršutana, 22 milijuna kuna vrijedan projekt obitelji Toljanić i Brusić. Simbolično, rezanjem pršuta, objekt je otvorio župan Zlatko Komadina nakon čega je Anton Brusić poveo u obilazak komora i kušaone brojne uzvanike koji su se okupili danas u Vrbniku.

Poljoprivredna zadruga Gospoja-Toljanić, uz proizvodnju vina, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, svojim djelatnostima dodala je i proizvodnju pršuta. Na 2000 m2 nalaze se komore za proizvodnju i prostor za degustaciju, a kapacitet pršutane iznosi 9000 komada godišnje.

Projekt je sufinanciram sredstvima EU, a Primorsko-goranska županija je putem natječaja iz Programa provedbe mjera ruralnog razvoja pomogla sa 55 tisuća kuna kao i subvenioniranjem kredita za izgradnju i opremanje vinarije u iznosu 3.700.000 kuna kroz Program kreditiranja Poduzetnik u poljoprivredi. Poljoprivredna zadruga Gospoja ima 50 stalno zaposlenih, a preko sezone zapošljava još toliko sezonaca.

„Svjedočimo jednom velikom poslovnom uspjehu ovih obitelji na tragu vizije prerano preminulog dragog nam Franje Toljanića. Ovo nije iskorak samo u smislu pršutane, već cijela priča, od proizvodnje vina naše čuvene žlahtine, otvaranja vinotela i sada poljoprivrede kroz uzgoj sirovine za pršute. Zaokružuje se priča koja na najbolji mogući način oslikava slogu i zajedništvo obitelji“, rekao je župan Komadina i istaknuo da je cilj Županije stvoriti što više OPG-ova i potaknuti proizvodnju autohtonih proizvoda za jedinstvenu eno-gastro turističku ponudu.

U ime obitelji, Katarina Toljanić primila je poklon monografiju “Putovima Frankopana”, a prilikom otvorenja, obitelji Toljanić i Brusić prisjetili su se svojih pokojnih članova obitelji, oca Franje i djeda Ive, zahvaljujući kojima je ova Poljoprivredna zadruga jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj.

error: Content is protected !!