Vikend u prometu: 406 prometnih prekršaja, mladić u Malinskoj vozio s 2,07 promila u krvi

Predložena mu je novčana kazna od 10.000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci

Na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske i prošlog vikenda je policija pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća.

Tijekom nadzora evidentirano je ukupno 406 prometnih prekršaja i to: 56  prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 59  prekoračenja brzine, zatim 26 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 32 nepropisnog korištenja mobitela u vožnji. Uz spomenute, zabilježena su i četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom te jedan prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije te ostalih 228 prometnih prekršaja.

Najveća brzina od 97  km/h izmjerena je u subotu, 24. srpnja, u 19,24 sati na državnoj cesti broj 100 u blizini mjesta Cres.  Policijski službenici su laserskim uređajem evidentirali navedenu brzinu kod 40-godišnjeg poljskog državljanina dok je upravljao osobnim vozilom marke Honda, poljskih registracijskih oznaka, krećući se tom brzinom na mjestu gdje je  ograničenje brzine određeno na 60 km/h na tom dijelu prometnice. Zbog počinjenog prekršaja sankcioniran je u skladu s važećim zakonskim propisima.

Najveća koncentracija alkohola od 2,07 g/kg izmjerena je u subotu, 24. srpnja, 28-godišnjem državljaninu Bosne i Hercegovine. Policijski službenici Policijske postaje Krk su na državnoj cesti broj 102, iznad Malinske, oko 2.25 sati zaustavili spomenutog 28-godišnjaka koji je pri utjecaju alkohola upravljao osobnim automobilom marke VW, riječkih registracijskih oznaka. Predložena mu je novčana kazna od 10.000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Što se tiče drugih evidentiranih koncentracija alkohola, od ukupno 242 alkotestirana vozača, kod njih 26 je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, a najviše ih je bilo u dobi između 18. i 24. godine života, njih sedam. Što se tiče koncentracija, četiri vozača su evidentirana s koncentracijom do 0,50 g/kg te po jedan od 0,51 do 1,00 g/kg, s 1,01 do 1,50 g/kg i 1,51 g/kg i više. Navedeni vozači, kao i ostali počinitelji prekršaja u prometu, sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U prometu je prošlog vikenda evidentirano i 40 prometnih nesreća, u kojima su tri osobe teško, dok ih je pet lakše ozlijeđeno.

error: Content is protected !!