U galeriji Zvonimir predstavljen projekt dogradnje luke Baška

Očekivani rok završetka radova je kraj 2022. godine nakon čega slijedi tehnički pregled i ishodovanje uporabne dozvole

U prostoru galerije Zvonimir u Baški ove srijede održana je press konferencija na kojoj je predstavljen dosadašnji tijek radova dogradnje luke Baška.

Na press konferenciji sudjelovali su zamjenik župana Vojko Braut, načelnik Općine Baška Toni Juranić, v.d. ravnatelj ŽLU Krk Goran Lajnert, predstavnik izvođača i nadzora projekta Dinko Hrešić i predstavnik izvođača radova Zdenko Dvornik, koji su okupljenima odgovorili na pitanja i predstavili sam projekt.

Kako je pojašnjeno, u svibnju su, dolaskom pontona Fiumanka i trajekta Ivona, započeli radovi na Maloj rivi gdje se ugrađuju čelične košuljice i armaturni koševi u izvedene bušotine pilota te betoniraju piloti. Do kraja lipnja radovi na produžetku Male rive će biti pri kraju što se tiče izvođenja pilota, kao i betoniranje valobranog zida na primarnom lukobranu Vele rive.

Po završetku glavne turističke sezone, slijedi postavljanje armirano-betonskih prefabriciranih naglavnih greda, postavljanje AB prefabriciranih, prednapetih nosača rasponske konstrukcije, postavljanje AB prefabriciranih ploča valobranog ekrana s vanjske i unutarnje strane sekundarnog lukobrana te betoniranje horizontalnog serklaža i hodne površine Male rive te će preostati i završni radovi kao što je popločenje Male rive kamenom i ugradnja lučke opreme.

Na Veloj rivi radovi završavaju betoniranjem AB ploče partera lukobrana i postavljanjem kamenih poklopnica i obložnica te ugradnjom lučke opreme. Očekivani rok završetka radova je kraj 2022. godine nakon čega slijedi tehnički pregled i ishodovanje uporabne dozvole. Zbog turističke sezone, radovi se ovih dana prekidaju i nastavak slijedi u listopadu.

Govornici su na press konferenciji istaknuli zadovoljstvo odličnom suradnjom Županije, Općine i ŽLU zahvaljujući kojoj projekt napreduje bez ometanja, a na upit načelnika Juranića stigli su odgovori i na nekoliko pitanja koja su posebno zanimala mještane. Tako se doznala i sudbina starog svjetionika na Veloj rivi koji je njenim produženjem izgubio primarnu funkciju. Kako je rekao Dinko Hrešić, na vrhu Vele rive bit će postavljen novi svjetionik, dok će prostor starog biti prepušten Općini na raspolaganje – i samo je stvar dogovora koju će funkciju u budućnosti dobiti. Također, Hrešić je potvrdio da će se u sljedećim fazama projekta očistiti dno s ciljem dobivanja znatno veće dubine na mjestima luke na kojima se ona, nakupljanjem materijala, uvelike smanjila te zadavala probleme mještanima, odnosno vlasnicima plovila.

Okupljene je također zanimalo i što je s pitanjem trajekta Senj – Baška – Lopar o kojem je već ranijih godina bilo mnogo govora. Nažalost, kako je istaknuo načelnik Juranić, unatoč nizu razgovora na ovu temu, pri samoj realizaciji općine već godinama nailaze na probleme, a ni aktualni projekt dogradnje luke Baška ne omogućuje pristanak trajekta. No, kako ističe Juranić, idejni projekt postoji i predviđa gradnju još jedne, manje rive predviđene upravo pristajanju trajekta. Budućnost će pokazati hoće li i ta inicijativa u konačnici biti realizirana, odnosno kada.

Inače, projektom dogradnje luke Baška građevinski radovi su podijeljeni na 1. i 2. fazu, a u okviru ovih aktivnosti planirana je izgradnja funkcionalne lučke infrastrukture spojene na elektroenergetsku mrežu dogradnjom primarnog lukobrana Vela riva (faza 1.) za 50,55 m’ mjereno s vanjske strane te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2.) za 105,00 m mjereno s vanjske strane. Izvedeni su potrebni građevinski radovi koji uključuju početne, zemljane i dio armirano – betonskih i betonskih radova, a trenutno se izvode piloti, nakon čega slijedi ostali dio armirano – betonskih radova, kamenorezački, hidro, elektromontažni i ostali radovi s priključenjem na elektroenergetsku mrežu. Za kraj ostaju nabava i ugradnja lučke opreme i urbane opreme (klupice i koševi za smeće).

Kako je istaknuo načelnik Juranić, dogradnjom luke Baška stvaraju se preduvjeti za daljnji razvoj općine, koja u turističkom smislu bilježi sjajne rezultate, a zarada od turizma ponovo se ulaže u napredak samog mjesta.  V.d. ravnatelj ŽLU Krk Goran Lajnert istaknuo je pak kako se, uz Bašku, paralelno ulaže i u niz drugih krčkih luka poput Porta, Malinske, Glavotoka itd.

error: Content is protected !!