Tko je Daniela Adamcová? U velikom intervjuu iz 2008. godine misteriozna žena otkriva sve o svom neobičnom životnom putu

U velikom intervjuu za slovačke medije Daniela je detaljno opisala svoj životni put. Dijelove intervjua donosimo u nastavku

Nakon što je RTL Potraga otkrila identitet misteriozne žene pronađene na Krku 12. rujna, ozlijeđene i bez spoznaje o tome tko je i odakle dolazi, stigla je i službena potvrda policije da je riječ o 57-godišnjoj slovačkoj državljanki. Riječ je o Danieli Adamcovoj, Slovakinji koja je godinama živjela u SAD-u i bila dijelom svijeta poznatih i slavnih. Njen nakit nosile su neke od najvećih svjetskih zvijezda, uključujući Brigitte Bardot, Dianu Ross, Barbaru Streisand i glumce hit serije “Prijatelji”.

2000. godine se, međutim, vratila u Slovačku gdje je potom privukla pažnju lokalnih medija, pa je tako u velikom intervjuu za portal My Trenčin detaljno opisala svoj životni put. Dijelove intervjua donosimo u nastavku.

Daniela je rođena upravo u Trenčinu. Odrastala je bez oca, koji je preminuo kada joj je bilo tek 18 mjeseci. 1984. godine, kao devetnaestogodišnjakinja emigrirala je u SAD, u potrazi za novim mogućnostima.

„Planirala sam otići u Australiju ili na Novi Zeland, to je bio moj smjer. Osoba koja mi je uredila vize u zadnji čas me nagovorila na Ameriku. Zvala sam sestru i prijatelje da idu sa mnom, ali nitko nije htio pa sam otišla sama”, prisjetila se Daniela u intervjuu iz 2008. godine. Svi su je uvjeravali da joj se ondje neće svidjeti, a u SAD-u nije nikoga poznavala, no put ju je ipak odveo u Los Angeles gdje je započela novi život. Najprije je uz podršku imigracijske službe dobro naučila engleski, zatim je radila kao dadilja i domaćica, a nakon godinu dana uspjela je dobiti posao u agenciji za nekretnine i pronaći vlastiti stan.

Svjetske zvijezde i 30 tisuća eura vrijedna ogrlica

“Odlučila sam studirati na Modnom institutu za dizajn i trgovinu u Santa Monici, smjer Modni dizajn i umjetničko slikarstvo, specijalizirajući se za ručno izrađen nakit. Zatim sam se zaposlila u zlatarni. U Americi se osim strojno izrađenog nakita, ručno izrađuje i nakit u posebnim zlatarnama”, ispričala je Daniela novinarki, objasnivši da je tada otkrila da u ovom poslu doista uživa. U zlatarni u kojoj je radila prodavali su se skupi dizajnerski komadi, a Daniela je polako počela i sama izrađivati nakit – najprije jeftinijih materijala, a zatim kako je stjecala više iskustva, tako i nakit od pravih bisera, zlata, srebra, dragog i poludragog kamenja.

“Moj prijatelj je u to vrijeme bio glazbeni producent i bio je u kontaktu s ljudima iz filmske industrije. Preko njega sam ušala u filmske studije i posuđivala nakit za snimanje filmova i serija. Ogrlica od sitnog kamenja u obliku cvijeća pojavila se na vratu glumice u seriji Sabrina, mlada vještica”, rekla je Daniela novinarki My Trenčina.

Protagonisti serije Prijatelji također su tijekom snimanja nosili Danielin nakit. Voljela ga je i Diane Ross, koja je jednom prilikom kupila čak pet komada. Ostale poznate osobe koje posjeduju njezin nakit su Brigitte Bardot, Barbara Streisand i zvijezde televizijske serije Melrose Place, pišu slovački mediji.

„U početku sam nakit doživljavala kao hobi. Imala sam drugi posao, nisam se puno trudila isticati se”, objašnjava Daniela u intervjuu. No zadnje dvije godine prije povratka u Slovačku ipak je živjela isključivo od proizvodnje nakita, nakon što ga je poslala na izložbe u Japan, New York i Hong Kong”.

“Nedostaje mi sunce i more. Bez mora sam kao ptica bez krila”

Daniela se u Slovačku vratila 2000. godine, nakon prekida veze i vođena željom da bude bliže obitelji i prijateljima.

„Oslanjam se na sebe od svoje devetnaeste godine. Naučila sam biti odgovorna. To definitivno ojača čovjeka, ali lijepo je ako iza sebe imate obitelj koja će vam pomoći. Shvatila sam da postoje i druge kvalitete osim lutanja svijetom. Ne može se još letjeti u zraku, potrebno je letjeti bliže tlu, dodirnuti ga”, govorila je 2008. godine. Prema njenim riječima, najdraži komad nakita koji je izradila je ogrlica u obliku srca koja je tada vrijedila gotovo 30 tisuća eura. U intervjuu Daniela ističe da intenzivno razmišlja o povratku u Ameriku.

”Nisam planirala ostati toliko dugo u Slovačkoj. Skoro osam od planiranih tri godine. Ovdje imam obitelj i prijatelje koje jako volim. Ne mogu reći da imam težak život. Međutim, to je rutina. Nedostaje mi sunce i more. Bez mora sam kao ptica bez krila”, rekla je i s tugom dodala da nije zadovoljna što u Slovačkoj stvari ne funkcioniraju kako bi trebale.

„Tužno je jer znam da su ljudi čeznuli za preokretom, slobodom i demokracijom. Kad su ih jednom dobili, nisu znali kako se njima nositi i pravilno ih koristiti ”, zaključila je Daniela u intervjuu.

Što se dogodilo nakon 2008. godine i kako je uspješna, snalažljiva i elokventna dizajnerica nakita postala beskućnica i završila u američkim udrugama koje se bave rehabilitacijom beskućnika i osobama s mentalnim i ovisničkim problemima, doznaje RTL Potraga u večerašnjoj emisiji. Prema otkriću novinara, nesretna je žena navodno prije dolaska u Hrvatsku vlakom putovala Europom.

Kako navodi Total Croatia News, s informacijama o Danieli javila im se i Nina Schmidt iz Los Angelesa, koja je dala sljedeću izjavu policiji:

“Odmah sam prepoznala ženu na fotografiji kao Danielu A., Slovakinju koja je radila za tvrtku u kojoj sam ja bila operativni menadžer u Los Angelesu 2015. Tvrtka ju je zaposlila preko neprofitne organizacije koja pomaže beskućnicima. Daniela je često bila u skloništima za žene. Daniela nam je rekla da želi otići u Irsku, gdje ima dobrog prijatelja s kojim može živjeti. U srpnju 2015. otišla je u Irsku i to je bilo posljednje što smo čuli od nje. Čim sam vidjela njenu sliku, odmah sam kontaktirala policiju u Krku i poslala mail lokalnim hrvatskim policijskim postajama s njezinim imenom i fotografijama. Daniela je doživjela teška vremena i nije imala sreće. Ali bila je stvarno dobar radnik, pametna i ima divno srce”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina Smidt (@ninasmidt)

error: Content is protected !!