Sigurna opskrba Krka strujom: Brod Ariadne kod Šila postavlja novi podmorski kabel

Novi kabel, dužine oko šest kilometara, jamči sigurnu opskrbu Krka strujom 

Grčki brod Ariadne izazvao je ovih dana popriličnu pozornost u Šilu i Crikvenici. Poznato je da je temeljna zadaća broda polaganje podmorskih kablova. Što se, dakle, točno radi?

Mijenja se podmorski 110kV kabel na trasi Crikvenica – Šilo. Kabel dužine oko šest kilometara položen je prije pola stoljeća i izvan je funkcije jer je kvar nepopravljiv. Inače, prosječan vijek trajanja podmorskih 110 kV kabela je 35 godina. Nositelj ugovora je Končar inženjering.
Cilj projekta koji vodi HOPS je osigurati pouzdanu i sigurnu opskrbu kupaca na jadranskim otocima. Naime, okosnicu napajanja, naročito velikih otoka, čine 110 kV kabeli. To je posebno izraženo u ljetnim mjesecima kada su najveća opterećenja mreže. U slučaju kvara na nekoj od kabelskih veza ugrožena je sigurnost napajanja otoka električnom energijom, jer se na nižim naponskim razinama ne može isporučiti dostatna snaga, što bi rezultiralo potencijalnim teškoćama s isporukom električne energije na otocima.

Projekt je ekološki bitan. Naime, postojeći su kabeli izrađeni s izolacijom papir-ulje pod tlakom koja se koristila u vrijeme njihove ugradnje. Havarija na postojećim kabelima, pored ugrožavanja sigurnosti napajanja otoka električnom energijom, može dovesti i do ekološkog incidenta te ugrožavanja turizma i ribarstva. Stoga, zamjena s kabelima koji su izrađeni s izolacijom od umreženog polietilena (XLPE) predstavlja i doprinos ekologiji Jadranskog mora i priobalja.

Polaganje kabela između Crikvenice i Šila dio je prve faze projekta, vrijedne 91 milijuna kuna, koja uključuje i polaganje kabela Dugi Rat – Postira (Brač). Dvije dionice uvrštene su u prvu fazu jer nisu u funkciji i imaju najveći energetski prioritet. U sljedećoj fazi podmorski kablovi mijenjat će se na trasama Brač – Hvar, Hvar – Korčula, Krk (Mali Bok) – Cres (Merag) i Cres (Osor 1) – Lošinj (Osor2). Ukupno će se kroz projekt zamjene postaviti 42 kilometra kablova.

Projekt zamjene podmorskih 110 kV kabela, uvršten na Listu strateških projekata Vlade Republike Hrvatske, predstavlja strateški investicijski projekt HOPS-a u razdoblju do 2024. godine. U potpunosti se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) 2021.-2026. godine, bespovratnim sredstvima. (EU Next Generation). Ukupna vrijednost projekta planirana je u iznosu od 440 milijuna kuna, a predviđeni završetak je lipanj 2024. godine, najavljuju iz HOPS-a.

Autor i foto: Anto Ralić
error: Content is protected !!